През сезон 2011/2012 ЦСКА вкара точно 60 гола. Тези 60 гола, или хайде един-два повече, можеха да се окажат напълно достатъчни за първото място. Простата математика показва, че това е средната цифра необходими попадение, от които се нуждае един евентуален шампион или тим, който е в играта за титлата.

Лудогорец вкара 73, но като махнем неуважителните към противника попадения в Перник, пак горе-долу нещата отиват към тази кота. Две години поред Литекс стана шъмпион съответно с 59 и 56 гола. Преди това Левски с 57, а последната титла на „червените” дойде дори при реализирани 53 гола! Но нека се спрем на числото „60”.

Миналият сезон половината от тези голове за ЦСКА дойдоха от страна само на двама играчи. Янис Зику, който няколко кръга преди края държеше първото място при голмайсторите, въпреки че напусна на полусезона вкара 13, Жуниор Мораес стана голмайстор с 16. Напълно нормално е в даден отбор да има двама играчи, които изпъкват над другите в това отношение. Това е сравнително добър баланс. Така бе и година по-рано, когато се открояваха Спас Делев с 13 и Мишел Платини с 10 гола. Тяхната по-ниска продуктивност бе компенсирана от добрия сезон за Маркиньос, реализирал девет попадения. Общо взето с неизбежните изключения така е във всеки един отбор, който е сред лидерите на всеки шампионат.

Сега да се върнем към прословутите 60 гола. Нека погледнем на този етап по какъв начин те могат да се калкулират на база моментната селекция и състав на ЦСКА. Най-бързият поглед веднага констатира отговора: По никакъв! След тръгването на Мораес и все още липсата на достоен негов заместник ситуацията е плачевна. Да посмятаме: завърналият се Христо Янев да вкара 5-6 от фаул, още толкова от други ситуации, дотук добре. Ако Присо надмине постижението си от миналия сезон – 4 гола, ще бъде едно малко чудо. Шеридън, заприличал на Ботев четник с дългата брада, която е пуснал, май е брадясал и като голмайстор. Ако Платини наистина се завърне – от него може да се очаква всичко в диапазона от 0 до 15 гола на сезон. Ами ако е нула? Когато пък аржентинеца Ди Вани пристигне, както се твърди, тогава ще го добавим и него в сметките. Но те пак трудно излизат. А футбола понякога е проста математика.

Стойчо Младенов вчера подсказа за математика. Защото той е човека, който трябва да изчислява головете, а шефовете да изчисляват другите работи. Най-доброто за ЦСКА би било на всички да им излязат прави сметките.