Част от водещите треньори в България дадоха пресконференция по повод учредяването на Асоциация на треньорите по футбол. Стефан Грозданов, Стойчо Младенов, Вили Вуцов и Георги Василев дадоха мнението си по повод създаването на организацията.

Стефан Грозданов извини отсъствието на Станимир Стоилов с проблеми на летището в Истанбул.

"Създаде се организационен комитет с моя милост, Тони Велков, Вили Вуцов, а учредителното събрание ще се проведе на 23 февруари от 13:00 часа (понеделник) в НСА", заяви Грозданов.

"Комитетът извърши доста тежка работа, успяхме да разделим България на няколко области, във всяка сложихме по един човек, който да запознае колегите с устава на организацията и нашите идеи. Само треньорите нямат организация, футболистите и съдиите имат, мениджърите също имат, само ние нямаме. Повечето треньори са бивши футболисти, с богат опит по футболните терени. Ще бъде регистрирана в УЕФА, поканили сме човек от италианската федерация", продължи той.

Целта на организацията е да бъде осигурена защита на треньорите спрямо собствениците на клубовете, а това ще бъде осъществено с бъдещи действия.

Идеята е да бъдат създадени конкретни правила, които на бъдат спазвани - За пример беше даден Славия, тъй като клубът смени куп специалисти, а новата идея, която ще бъде предложена е да се сменя треньорът до два пъти на сезон, в това отношение Хърватия и Гърция са напред що се отнася до спазването на правилата.

"Да можем да помагаме в квалификацията, да им помагаме, и в самия футболен съюз да има хора, които да дават съвети. Казусът Дуци, друг човек седеше на пейката, а той се караше със съдии, разправяше се, това ще се опитаме да го премахнем", завърши той.

"Завръщам се с амбиции, независимо, че поех тим от В група. Ние не сме пионери, в чужбина има доста такива организации. Ще помагам с каквото мога, надявам се, че това няма да е еднодневка. С идеи ще помагам, в интерес на младите треньори в спортно-тренировъчния процес. Можем да помогнем с нашия опит. Треньорите са като гладиаторите, приятели сме навън, но на терена нещата се променят", коментира Георги Василев.

"Българският треньор е в стотици пъти по-добре подготвен от преди 20 години. Резултатите ги няма, а треньорите са подготвени. Клубните ни отбори отпадат на първи кръг от по-слаби отбори като изключим Лудогорец. Значи нещо е сбъркано. Целта е да се обединим и да работим, българският треньор е мачкан, защо, защото се глобява. Имам някакви позиции, идеята е да помогнем на поколението след нас. Решихме да се обединим", заяви Вили Вуцов.

"В понеделник ще се учредим, ние имаме две важни стъпки, да се разровят юристите да видят как стоят юридически нещата. Да се види как е в Европа, Гърция и Хърватия са много напред. В Гърция имаше едно време проблеми с получаването на парите, а сега напускаш и получаваш всичко на мига. Целта е да обединим мислите, целта е да постигнем нещо в името на българския футбол. Проведох 200 разговора с всички, всички са били съпричастни към идеята. Всичко ще е на доброволни начала, ще има членски внос", заяви Вуцов.

"За ситуацията на българските треньори сме си виновни ние. Седим и си бърборим по кафетата, мърморим си. А не излизаме да кажем - така не става, не може така", завърши Вуцов.