Съвместна публикация на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

 

Бързо мина първата седмица в България на новия треньор на ЦСКА Йоан Андоне. Ха натам - към морето на лагер, ха насам - към София, тъй като лагерът приключи преждевременно.

Едва ли специалистът е успял да се запознае с целия наличен състав от играчи и служители, които гравитират около отбора. Но със сигурност румънецът е успял да придобие впечатление от няколко специфични нашенски неща, които вероятно ще съпътстват работата и престоя му в Борисовата градина. Не че в родината си не се е сблъсквал с подобни, меко казано, щуротии, но все пак друго си е бързо да навлезеш в българската футболна джунгла. Ето как само за седмица чичо Андо (според Флорентин Петре) научи цели седем важни неща:

1.Часове след официалното му представяне Андоне сигурно е подочул какво се стовари на имиджа на последния чужденец, стоял на кормилото на ЦСКА. Сърбинът Йешич стана за смях, след като за часове премина, сякаш бос върху нажежен асфалт, пътя от клетви във вярност към червените до клетви кракът му никога повече да не стъпи на "Българска армия", след като се почувства засегнат от приказките за дейното му участие в черно тото. И тук не става въпрос за нечий болен журналистически мозък. Обвиненията към Йешич дойдоха от сериозните уста на президента на ЦСКА. А той едва ли ще каже нещо току-така в публичното пространство. Да му мисли чичо Андо - първите съмнителни резултати веднага могат да бъдат претворени в конспиративна теория за букмейкъри и облаги на червен гръб.

2.Лек организационен хаос в първите дни на зимната подготовка. По примера на поколения столични кметове, в ЦСКА останаха изненадани, че в средата на януари вали сняг. И не може нормално да се тренира. След като армейците последни от всички в "А" група направиха плана си за зимна подготовка те избраха Северното Черноморие, но бяха посрещнати от бръснещ вятър, студ, сняг и невъзможност да се тренира. И се прибраха. Общо взето - 4-5 дни на вятъра. Голяма изненада или нищо ново, но донякъде нормално, след като тази зимна подготовка е минала през тефтерите на Любослав Пенев, Миодраг Йешич (самият Ади Зафиров уточни, че се готви по план на сърбина) и сега Андоне. Този миш-маш освен хаос друго няма какво да роди.

3. Според долетели от морето информации румънският специалист се е хванал за главата от първите тестове, които е провел на новите си играчи. Разбра се, че парагваецът Уго Баес и 32-годишният Панку са с най-добри показатели! Това не може да е сериозно - ясно е, че именно ЦСКА бе отборът с най-дълга почивка от водещите тимове, ама чак пък толкоз... Видях на една фотография чичо Андо да седи с един хронометър, нахлупил небрежно зимна шапчица в стил "Димитър Пенев" и гледа невярващо в пространството. Това е положението, домнуле!

4. Кога дойдоха в България, кога успяха дистанционно да се изпокарат? Става въпрос за Бермудско-румънския триъгълник Флорентин Петре-Еуген Трика-Даниел Панку. Кой бил перверзник, кой джудже, кой част от слонско гробище? Изобщо размяната на реплики по румънско-българската медийна ос протече на най-долнопробното махленско равнище. Вероятно подобни попържни са се разменяли години наред между Турну Мъгуреле и Никопол по повод обгазяването. А сега поводът бе пристигането на Йоан Андоне в ЦСКА. Какво ли предстои?

5. Стана вече ясно, че Андоне трябва да дебне за сянката на предшественика си чужденец. Трябва обаче да е нащрек и от неуморимия дух на предишния червен бос - Сашо Томов. Докато румънецът се чудеше къде да дене ЦСКА на топло, Томов, който по една или друга причина още не е на топло, пак размаха томахавката. Защо ли, ще попитате, на чичо Андо му трябва да знае кой е този Томов? Как защо - това е ЦСКА, Лупи е част от пейзажа и част от най-новата история на червения клуб. И по думите му личи, че скоро отърваване от него не предстои. Добре е човек да бъде подготвен за изненади от всякакъв характер.

6. Дали Йоан Андоне ще успее да научи българите, че в Румъния на медиите се дава път. Или ще го научат бързо-бързо, че у нас на журналистите се пречи. През лятото, по време на контролата в Австрия между ЦСКА и Стяуа, попитах колко колеги от Румъния отразяват лагера на отбора. Отговорът: близо 50 души. Репортери, оператори, фотографи, коментатори. В България на мода са закритите тренировки, будалкането и шикалкавенето. Рядко се случва нещата да се правят по европейски тертип. Затова често се получават и медийни изстрели на тъмно. Липсата на обективна информация води до дезинформация. Моля ти се, чичо Андо - дай пример, не се побългарявай!

7. Единствено няма как да сме сигурни успя ли за една седмица Андоне да разбере какво е да водиш най-успелия български футболен тим? На блиц спарингите на "Царско село" едва ли е усетил фенското присъствие, по-скоро някакви снежни човеци са му се мяркали покрай тъчлинията. Но то рано или късно ще стане фактор. И ще си поиска полагаемото. Победи, успехи, красива игра, титла, купа, евротурнири... Ако ли не - ще има поредна серия на филма "Кой откъдето е". Щом с такава лекота сектор "Г" се раздели с легендата Любо Пенев, какво да се очаква за бившия кадър на Динамо (Букурещ)? Привържениците на ЦСКА вече очакват своето жертвоприношение. Първото място!