Голмайсторът на румънското първенство Янис Зику е пред трансфер в ЦСКА! Новината намира потвърждение и в местната преса.

Зику вече бе обект на интерес преди година и половина, когато за неговото привличане настояваше треньорът Йоан Андоне. В крайна сметка вместо Зику бе взет Даниел Панку.

27-годишният играч на Политехника Тимишоара вкара 14 гола този сезон, които бяха достатъчни да стане голмайстор в шампионата на северната ни съседка. Тимът завоюва 2-о място в крайното класиране, което дава право на участие в квалификациите на Шампионска лига. Преди няколко дни обаче, поради финансови проблеми му бе отнет лицензът за евротурнирите и официално бе обявено, че мястото му заема следващият в класирането Васлуй. Отгоре на всичко, на 20 юни ще бъде взето окончателното решение, дали следващият сезон Поли Тимишоара няма да играе в румънската трета дивизия. По този начин започна масово разпродаване на звездите на отбора, сред които е и Зику.

Цената, която определят в Румъния за този футболист е достатъчно висока – 1,6 милиона евро, но е възможно при преговори тя да бъде коригирана. Мениджър на Зику е прочутият Джовани Бекали, който вече доведе на „Армията” Андоне, а години преди това тогавашната звезда на Румъния Флорентин Петре.

През януари 2004 година Интер купи Янис Зику за 2,5 милиона евро, но веднага го даде под наем на Парма. Няколко месеца по-късно той се върна в родината си, където игра с екипите на Динамо и Рапид.

В националният тим Зику има 10 мача с отбелязано едно попадение.