Главният акционер в ЦСКА Александър Томов коментира новите емитирани акции от ЦСКА и тяхното публично предлагане. Томов заяви, че по този начин „армейският“ клуб ще се превърне в много по-добре структурирана организация с далеч по-голяма прозрачност.

На специално организирания брифинг бе надлежно обяснено, че новите емитирани акции, нямат нищо общо с досегашните.

„Само по себе си това решение е годно признание за усилията на всички в клуба. Решението на Комисията по финансов надзор (КФН) показва, че има прозрачност, стратегията е достатъчно надеждна и дългът има ясно доказателства намалява. С решението на КФН ЦСКА ще предложи акции по първоначална цена от 3 лева. Ще продължи линията ЦСКА да се превърне в клуб на феновете. Средствата от продажба на акции ще отидат само за нуждите на клуба. За първи път в България и в цяла източна Европа се прави такова нещо. Такива акции могат да придобити след 19 март. Минималният пакет е 30 лева, или 10 акции на ЦСКА. Тук в клуба ще бъдат връчвани самите акции. Ние вярваме, че феновете на ЦСКА ще застанат зад клуба, в такъв важен момент. Съгласно българския закон, това означава различна форма на управление. Включване на фенове при вземане на решения. Владимир Рупов от днес ще трябва да дава разяснения на всички акционери в страната. Искам да благодаря на всички за извършената колосална работа. Най-тежко бе да стигнем до тук. Но при една успешна емисия, клубът ще има доста светло бъдеще“, започна Томов.

„Методът е стандартният описан в търговския закон. Акциите са в свободна продажба. Ние очакваме нашите фенове да си закупят акции. Всеки, който обича клуба, ще може да покаже това. Ние очакваме няколко десетки хиляди фенове да си закупят акции, но това ще бъде публично оповестено. Правата и задълженията на всички акционери са описани в закона. Те ще могат да участва в Общото събрание. Ние целим да обединим нашите фенове. Затова не се различаваме по методи от Арсенал, например. Публичната отчетност е много важна, ние ще трябва да се отчитаме постоянно. Това е абсолютна прозрачност. Тази отчетност ще бъде в публичен регистър. Инвестиционният посредник няма да вземе нищо. Акциите ще бъдат на пазара. Реалната оценка на акциите бе 5 лева, но ние я свалихме“.

„Дългът на ЦСКА е намален драстично в този период. Това, което мога да кажа, е, че има предварителна разбивка за това къде ще отиват парите – за развитието на клуба, за стадиона, за школата...“

„Имаме перспективни решения, които са на принципа да живеем в условията на пазара. Имаме вариант за голям чужд инвеститор, имаме и български инвеститор. Не мога да кажа имена. Ние до сега сме подпомагани от компании. Искаме инвеститор, който да отговаря на ЦСКА. На първи юни 2008-а година можеше да подпишем с голям производител на коли, но на 2-и ни отнеха лиценза с лъжа, да напомним“.

„Вече правната защитата на ЦСКА ще е по-голяма, защото всеки инвеститор ще може да атакува лъжите по адрес на клуба“.

„Още една немалка сума ни остава, за да вземем лиценз, ще заведем дело срещу „ТИТАН“. При успешна емисия, ще е много благоприятно за клуба. Ако се продадат милион и четиристотин хиляди, ще е успешна емисията. Ние очакваме феновете ни с пари да станат едни сериозни съсобственици. Твърдя, че всичко е направено много професионално. Хубаво е да се прочете търговския закон, без да се обиждате. Понеже много хора ми звънят. Акциите се купуват от депозитаря, а срещу удостоверение се получават тук в клуба.“

„Една част от хората ще купуват акции с търговска цел. Повечето обаче ще бъдат фенове. При успех ценната им ще се повишава.“

„Има 37 акционери, най-различни хора. Те показаха доверие в много тежък момент. Пример мога да дам с Валентин Илиев, Емил Данчев, един много сериозен производител на килими, настилки, строителни плоскости. Г-н Ченчев ще ви информира надлежно занапред. Има много хора, които само приказват, но една стотинка не са сложили в клуба“.

„Ние заварихме няколко стотин души, които имаха да взимат пари. Заварихме умишлено неплащане. Срещу някои хора ще заведем контрадела. Тежко е, но ние искаме да платим всичко по закон. Ще се справим. Парите от акциите няма да отидат за плащане на лиценза. Ние с тях ще може да разполагаме в началото на май. Аз съм главен акционер, доколкото представям генералния собственик. Имам акции, като физическо лице - около 198 хиляди акции. Закупени са по надлежния ред. Аз съм такъв, защото дружеството, контролирано от мен, взе главния пакет от акциите“, каза още силният човек на „Армията“.