Шефът на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов заяви, че до часове „Кремиковци” може да премине в ръцете на украинския милиардер Константин Живаго, но това няма връзка с ЦСКА. Досегашният основен инвеститор Прамод Митал се отказа от финансирането на дружеството, но статуквото в ЦСКА се запазва. „ЦСКА е в стабилна финансова ситуация и се управлява от България,” каза политикът.

Сделка за ЦСКА не е обсъждана. ЦСКА не се продава! Шампионската титла трябва да се вдигне от ЦСКА. Няма интрига около ЦСКА. Нямаме неизплатени заплати, но ЦСКА не рине пари, ЦСКА изкарва пари. Няма проблеми с лагери или заплати. Няма промяна в статуквото на клуба. ЦСКА е спортен клуб, в който парите се изразходват, а не влизат в ничий джоб,” заяви Томов пред БНТ.

„Има предложение за нови инвеститори в Кремиковци, намираме се във финална фаза на разговори. Това, което не се случи през 2007, ще се случи сега. Има недостиг на инвестиции, тези средства са необходими, за да могат да се решат проблемите и да се работи пълноценно. Възможно е в днешния или в утрешния ден новият инвеститор да влезе в „Кремиковци”. Става въпрос за Константин Живаго, украински милиардер, депутат в украинския парламент. Контролира суровините, които ни трябват на нас. Преговаряме с него за мажоритарен акционер,” добави той.

„През 2007 година настъпиха доста промени в световните банки. През 2007 година „Кремиковци” всеки месец бе закриван, спиран, така всички инвеститори се стягат,” определи Томов причините за оттеглянето на Прамод Митал.

Константин Живаго, 32-годишен. Има активи в рудодобива, банковата сфера, автомобилната индустрия, производството на въглеводороди и в недвижимите имоти. Състоянието му се оценява на 2 милиарда долара. От края на 90-те години е бил депутат от различни партии. В момента е член на Блока на Юлия Тимошенко. Подкрепя присъединяването към ЕС, но не е изразил своята позиция относно НАТО и руския език. Според Financial Times състоянието му е над 2 млрд. долара.