Изпратеният от УЕФА независим съветник Петер Нювенхус обяви, че предстоят още срещи – при това не само с клубовете, но и футболисти, треньори, фенове и медии, които ще трябва да дадат насока за намирането на точния формат за новото първенство.

Голямото притеснение на Нювенхус, който е изпълнителен директор на броудкаст компанията „Хиперкюб“ (която държи ТВ правата за ред футболни турнири на Стария континент – б.р.), е фактът, че буквално до последния момент няма да се знае колко тима ще участват в т. нар. „Висша лига“.

„Българските клубове са поставени в сравнително добри условия да се развиват. Този проблем има една начална точка, която е изключителна важна – бройката на отборите, които трябва да бъдат лицензирани и които ще трябва да съставят новия формат на първенството. Това означава, че трябва да работим паралелно по няколко опции, за да сме готови за всички сценарии“, каза Нювенхус.

Боби Михайлов: ЦСКА може да се върне в А група

„До края на май ще имаме отговор от Лицензионната комисия кои клубове покриват критериите. Това ще стане почти в последния момент, който сме си поставили за взимане на решение и избистряне на окончателния формат. Това трябва да се случи в началото на юни. По тази причина не мога да кажа кой формат (с 14 или 16 отбора – б.р.) е по-подходящ.“

„Аз съм независим съветник на УЕФА, не съм в позиция да давам мнение или да взимам решения дали ЦСКА може да участва в евротурнирите (при положение, че спечели Купата на България за 2016 година – б.р.). Наясно съм с тяхната забрана, така че ако се стигне до тяхно класиране, това трябва да се обсъди с УЕФА.“

Взимаш лиценз - влизаш в А група

„Ще се съберем всички заинтересовани страни, не само клубовете, но клубовете трябва да ни отговорят кой критерий според тях е най-важен за силата на едно първенство: дали броят на отборите, дали посещаемостта на стадионите или пък начина за събирането на приходите. В този процес ще участват не само клубовете, но и футболистите, ще питаме треньорите, както и медиите. Ще очакваме от всички да съберем колкото се може повече информация, защото на една последваща среща ще се вземе решение за формата на първенствата. Ще приобщим към този процес и феновете. С тях също ще има срещи, за да видим какво мислят те по този въпрос и да кажат какво мислят за българския футбол. Ето например в Дания ще стартира нов формат, който беше предложен именно от феновете и клубовете го одобриха до един“, допълни Нювенхус.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS