Четирима дежурни съдии от Софийски районен съд на 22 септември 2010 г. (петък) разгледаха 17 административно наказателни дела, внесени по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни прояви (ЗООРПСМ), след футболната среща, изиграна в четвъртък на стадион "Васил Левски" между отборите на ЦСКА и Рапид Виена, съобщиха от пресслужба на Софийски районен съд. До момента са приключени 14 от производствата.

Признати за виновни са 10 души, по отношение на 3-ма - делата са прекратени, а едно е отложено за понеделник.

Наказание "задържане в поделенията на МВР" (арест) и забрана да посещават спортни мероприятия в страната и чужбина в срок от една или две години са получили 4 момчета.

1. Д. В. (1993 г.) е признат за виновен, че е извършил спортно хулиганство, изразяващо се в хвърляне на предмети при излизане от стадиона и отказал да изпълни разпореждане на полицаите. Административното наказание на младежа е задържане в срок от 4 денонощия и забрана да посещава спортни прояви за срок от една година.

2. С. В. (1993 г.) е виновен в това, че е хвърлял камъни по коли на градския транспорт и по полицейските автомобили. Наказанието му е - 1 денонощие арест.

3. М. Б. (1978 г.) е виновен, защото участвал в сбиване с група фенове на "Рапид Виена" и отказал да изпълни разпореждане на полицаите. Наказан е с 15 дни арест и две година забрана да посещава спортни срещи.

4. Б. К. (1987 г.) е хвърлял камъни и други предмети по полицаите. Наказанието му е 7 денонощия арест.

С наказание глоба и забрана да посещават спортни прояви в страната и чужбина за една година са 5 младежи:

Двама са получили глоба от 500 лв. Двама са с глоба 350 лв. Петият е глобен 200 лв.

С.Н. (1995 г.) е малолетен, поради което за извършеното от него спортно хулиганство - хвърлял камъни по колите - е получил наказание - възпитателна мярка "Забрана да посещава стадионите и спортните зали в София" за срок от една година. Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (КБППМН) трябва да осъществи контрола по изпълнението на съдебното решение.

По отношение на други трима непълнолетни съдът прекрати производствата и реши административната преписка да бъде изпратена на комисията за КБППМН, за да наложи възпитателна мярка.

Едно от производствата е отложено и ще се разгледа в понеделник, тъй като родителите на нарушителя са пожелали да наемат адвокат.

Дежурните състави заседават по последните три дела.