Вратарските грешки на Стефано Кунчев срещу Берое бяха скандални. Това обаче е само каймакът на проблема. От години „сините“ имат кардинални затруднения свързани с най-важната позиция на терена.

Някога, някой е казал, че „вратарят е половин отбор“. Клиширано, но е и самата истина. От началото на сезона Левски играе само с едната половинка, която също не е на кой знае какво равнище.

„Сините“ имат глобален гаф, който е свързан с цялостното ръководство на тима. От там надолу идват и другите главоболия, а сред тях снощи изпъкна Стефано Кунчев. По каква причина това момче се озова в Левски? От години „сините“ правят грандиозни компромиси с избора на вратари. Критериите са свалени до земята. Реално погледнато последният силен вратар на клуба се казва Георги Петков. След него няма страж – звезда. 

Кунчев бе резерва в Славия, Черноморец и Локомотив Пловдив, кажете как да е титуляр на „Герена“, където напрежението е в пъти по-голямо, както и очакванията? Кристиян Наумовски е по-опитен, но и той по-често е бил втори избор в бившите си тимове. Привличането и на двамата е странно. Причината е ясна – немотията. Левски разкара Блажевич, защото заплатата му е голяма и привлече двама, които отстъпват от стандарта. Всичко това се случи в следствие на контузията, която Пламен Илиев получи. Самият той се наложи много млад на „Герена“. Липсва му едно важно качество, Пацо не „пълни вратата“. Липсват му няколко сантиметра и по-здрава физика, но на фона на наличния потенция е номер едно. И всичко това при занижените вече критерии.

Трансферите се решават от Георги Иванов. Ако има грешки, значи те са и на неговите плещи. В случая цяла България видя, че Кунчев се превръща в провал. Вина има и прекият ръководител на вратарите в Левски. Той се казва Руслан Михайлов и е длъжен да вкарва играчите на този пост във форма. Куриозно е, че на „Герена“ работи Валентин Захариев, който е добър специалист в тази област, но неговите правомощия са изцяло в школата на клуба. 

От години „сините“ отстъпиха от своите позиции. Едно време беше неписан закон, вратарят на България да бъде от Левски. Примерите от близкото минало са ясни – Борислав Михайлов, Пламен Николов, Димитър Иванков и Гошо Петков. Към тях спокойно може да добавим и Здравко Здравков, който е юноша на клуба от стадион „Георги Аспарухов“.


Сега бъркотията е грандиозна. Полевите футболисти треперят и чакат момента, в който топката ще се озове в тяхната врата. „Сините“ отдавна не са отборът, който умее да обръща мачове, така че всяка вратарска грешка се оказва фатална. 

Поради тази причина да си вратар на Левски вече е изпитание. Нужен е изключителен характер и много добри качества. Хората, които имат такъв капацитет струват пари, а клубът не разполага с подобни средства. Момчетата от школата рядко получават реален шанс за изява в първия тим. 

В последните години доста играчи се изредиха на тази позиция. Георги Петков загуби формата си на „Герена“, въпреки че е безспорна класа. Божидар Митрев е „синьо сърце“, но сякаш не получи достатъчно шансове. Той също имаше период на застой, който му попречи да се наложи. На „Герена“ акостира и Кирил Акалски, който също е от породата „резерви“. Цветан Димитров пусна поредица от леки голове и в момента е изпаднал от картата. Михаил Иванов е школуван вратар, но рядко изглеждаше доволен от това, че е в Левски. Проблемът изглежда беше в главата му. Горан Блажевич се хареса на феновете, но и той не е завършеният вратар. Хубава физика, но липса на пъргавост и гъвкавост. На всичкото отгоре и солидна заплата, което е най-големият недостатък за...Тодор Батков.

Нека се върнем на снощния мач в Стара Загора. Представете си Димитър Иванков да направи грешката от първия гол на Берое, която е възможна за всеки на тази позиция. Какво щеше да се случи при положението за второто попадение. Домакинът на „заралии“ днес ще трябваше да установи, че е с една топка назад. Иванков щеше да я прати на друга планета, но нямаше да допусне такава глупост.
Вратарският пост трябва да е приоритет за Левски. Добрият вратар е ценен толкова, колкото и качественият голмайстор. Без силен вратар всеки тим е обречен. Снощи Левски бе по-добър, създаде повече положения, но загуби мача. Поражението обаче беше заслужено, защото „вратарят е половин отбор“.