Бившият шеф на надзорния съвет в ЦСКА Стефан Орманджиев гостува заедно с Венци Стефанов в актуално студио „Дерби”, като говори за проблемите в „червения” клуб, в съдийството и като цяло в българския футбол.

Орманджиев отрече информациите, че е получил оферта за ръководен пост в ЦСКА, а в същото време сподели, че според него парите в клуба не се харчат правилно.

„Оферта не съм получавал, всичко което бе написано по медиите е само може би желание на медиите. Покана не е имало. Имало е само разговор, който беше много кратък. ЦСКА си има собственици, които дават пари”, заяви Орманджиев.

„Според мен парите в ЦСКА не се разходват правилно. При една правилна политика и стегнат план един клуб като ЦСКА няма да има никакви проблеми за местна консумация, просто не са намерени точните варианти, ако ги има тези пари”.

„В момента в българския футбол има повече от 2-3 добре играещи отбори. Имаме добра работа в Черноморец, Славия, Локомотив, Черно море. Първите 7-8 отбора са абсолютно равнопоставени на ЦСКА”.

„Ако искаме да правим европейски футбол, 10 милиона евро трябва да е минимум. За да си конкурентноспособен на отборите в ШЛ ти трябва един красив стадион, чисто управление без дългове, да имаш пари за европейски селекция от националния състезатели и след това да мислиш за школа и т.н. Ако в България се появят инвеститори, тогава нашите клубове ще стигнат наистина до европейско ниво”.

В началото на дискусията Орманджиев сподели по повод събеседника си Венци Стефанов: „С него сме имали много толерантни и точни връзки, още когато аз бях съдия. Няма да разказвам по-интересни неща, защото няма да остане нищо за мемоарите”.

В последствие обаче Орманджиев се обърна доста гневно към боса на Славия: „Не си ти този човек, който да ми казва какво да отговарям. Аз ти свирих последния мач, когато станахте шампиони, в семейството ми много хора са от Славия, така че не създавай интриги, че съм мразел Славия”.

Бившият съдия естествено се спря и на темата за българските съдии, като призна, че някои от тях се съобразяват с големите клубове.

„Факт е, че в годините голяма част от нашите съдии са се съобразявали с клубовете. Не бих казал, че са изпълнявали поръчки, но са се съобразявали с клубове, с хората в Изпълкома, дори и с мен, без да им казвам нищо, те просто са искали да покажат, че искат да направят услуга”.

„И аз съм се борил да направя нашите съдии да бъдат по-авторитетни и независими, но ако те не са си изградили сами това право, трудно може да стане. Затова нашето съдийство страда. Може би от там идва и фактът, че нямаме голямо съдийство в Европа”.

Относно претенциите за дузпи на Славия в мача с Литекс, Орманджиев коментира: „Първата ситуация няма да отсъдя дузпа, втората ще отсъдя дузпа, защото ръката е в неестествено положение”.