Футболистът на ЦСКА Станко Йовчев даде интервю за официалната страница на клуба:

Станко, започна пета подготовка с ЦСКА. Мнението ти за нея?

При всеки треньор са различни подготовките, всеки от тях си има собствен план на действие. Като цяло мисля, че тази подготовка протича най-добре от досегашните. Без напрежение.

Имате нов треньор. Възприехте ли идеите му?

Всички са добре настроени към Миодраг Йешич. Вярваме, че ще успее. Ще дава шанс за изява на всички, а не като при другите треньори, когато някои от нас оставаха на заден план.

Оставам с впечатление, че си сърдит на някого...

Не. Не съм сърдит на никого. Всеки от треньорите си преценява как да развива отбора.

Би ли променил нещо от престоя си в ЦСКА? Или може би доразвил?

Не бих се махнал от ЦСКА, когато бях продаден на Чавдар (Етрополе). Тогава това ми беше шанса да играя. Да отида в друг отбор. Продадоха ме, а малко по-късно взеха лиценза на клуба и Димитър Пенев стана треньор. Той веднага започна да пуска всички млади на терена. Още ме е яд.

Какво е за теб ЦСКА?

Една сбъдната мечта. От малък си знам - ЦСКА и пак само ЦСКА!

За този период, в който ти се върна, коя формация на ЦСКА бе най-силна, според теб?

При Милен Радуканов – с Янис Зику, Жуниор Мораес, Нелсън, Делев... Страхотен състав. Спокойно можеше да играем в групите на Шампионската лига, ако бяхме взели златото.

Хвалиш този отбор, а не можеше да хванеш ръка за място в него, заради имената, които изброи?

Конкуренцията беше убийствена и всички в атака бяха по-добри от мен. Това е истината. Сега се надявам да съм вдигнал нивото си. В момента също има попълнения, които ще вдигнат класата на отбора – Мартин Камбуров е супернападател. Ще засили и развие конкуренцията в атака. Платини ще се старае повече, аз също. Докато според мен, след това не се създаваше конкуренция. Залагаше се на едни и същи хора.

В единствения ти мач като титуляр в А група от 2011 година насам, вкара два гола. Добра успеваемост за човек станал от пейката...

Определено, да. Не знам дали някой го е правил в ЦСКА в последните години. Да направи дебют и да вкара два гола, след като е бил резерва една година.

Започна трета година в ЦСКА, а мълчиш. Защо?

Не искам да давам интервюта. Не обичам да говоря пред медиите. Имам мнение, но го споделям само вътре – пред моите колеги. Такъв съм. Не ме е страх от нито един въпрос. Просто не го намирам за необходимо, обществото да се занимава с мен. Впрочем за пръв път давам интервю, откакто се върнах в ЦСКА.

Ще дойде ли време, в което да говориш свободно пред обществеността?

Мисля че не. Това не зависи от времето, а от моя характер. Не правя напук никому. А и трябва да се заслужи позитивното внимание на медиите. Ако някой вкара 3-4 гола, тогава му взимат интервю. Задачата ми е да съм по-често на терена. Да дам всичко от себе си за отбора.

Беше голмайстор на юношите на ЦСКА, а сега си при мъжете. Не е ли това естественият ход на нещата?

Точно така е. Бил съм три пъти републикански шампиони с моя набор. С фланелката на ЦСКА. Юношите на този клуб винаги са били отлични футболисти. ЦСКА никога няма да е средняк със собствени играчи. Напротив – пак ще е най-силен.

Сещаш ли се за онзи пропуск на реванша с Мура, когато се сблъска с Лукас Саша?

Сещам се много добре. Това не мога да го нарека пропуск. За мен е виновен Саша, защото тогава аз бях на пет метра пред него, а той направи луд спринт и се сблъскахме и така никой от нас не успя да играе с топката.

Кое е по-добре според теб – да те преотстъпват като млад футболист, за да играеш редовно, или да чакаш шанса си в първия отбор, но от пейката?

Не знам, много относително е. Зависи от отбора, в който те преотстъпват. По-добре е да бъдеш преотстъпен един сезон, особено, ако конкуренцията е много голяма. При Сашо Тонев нещата с наема се получиха например.

Вярваш ли в себе си?

Разбира се. Щом съм стигнал дотук.

Каква асоциация правиш, щом чуеш името Ерик Кантона?

(Смее се). Кантона е голям, но аз се справям сам. Вече само се усмихвам на много неща в живота. В началото ми беше неприятно. Феновете пеят тази песничка, независимо от резултата на терена. Пяха я и след двата ми гола срещу Миньор Перник. Яд ме е, че точно, когато хората промениха мнението си за мен след този мач, аз пак седнах на пейката.

ЦСКА е в играта за Купата, но има ли шансове за титлата?

Купата ще я вземем на 100 %. В играта сме за и шампионската титла, но е важно да играем на Армията. Едва ли има отбор в света, който иска да стане шампион, а да играе цял полусезон като гост дори, когато е домакин.

Какво би казал Станко Йовчев на привържениците?

Само едно – те заслужават ЦСКА да е шампион всяка година.

Много футболисти от световна класа са излезли от ЦСКА. Не е ли клуба обаче месомелачка за повечето млади футболисти?

За да си в ЦСКА трябва да си силен. Името не пречи на талантливите. Само им помага. И това е доказано с трансферите, които само ЦСКА направи досега. В този клуб трябва да имаш характер.

Какво би казал за конкуренцията?

Да са достойни съперници. Вкарвал съм на Левски, но не са ме учили в школата, че като чуя името им, трябва да злобея. Казваха ни да ги надиграваме.

А конкуренцията като цяло?

Ще се засилва. Следващият сезон ще бъде много силен. Ние, Лудогорец, Левски, Ботев, Литекс...

Кой е постът във футбола, на който е най-трудно да се играе?

Всеки пост е отговорен. За всеки пост си има футболисти. Но мисля, че е вратарският пост е най-отговорен. Там ако сгрешиш, всички го виждат. Ако направя 20 грешки, но след това вкарам гол, се счита, че съм си свършил работата.