Съвместна публикация на Gong.bg и „7 дни спорт”

Гледам в неделя вечер репортаж от летище София. Дори още не съм видял головете от вечното дерби. Гледам как Константин Баждеков се е зачервил и прави отчаяни опити да даде някакво смислено обяснение на изминалите 48 часа от неговия живот. Време, през което той бе в Русия с химикалка и печат в готовност уж за някакви договори но в крайна сметка нищо не стана. Едно от комичните неща бе, че по жестока ирония на съдбата тия шегобийци от авиокомпанията бяха планирали полетът до София да съвпада точно по време c мача ЦСКА - Левски. Та Баждеков вади някакво листче, сгънато на четири, на което се мъдри размазана емблемата на руския Рубин. Има два реда текст на руски (Шокиращо, най-нормално е комуникация между клубове да се осъществява на английски език!), следват имената на четиримата полеви герои и накрая още три реда на руски, вероятно уточнение къде да бъде заверата. Ей богу, от този репортаж все повече си мисля, че не става въпрос за руския шампион, а за някакви контакти между Левски и Океан Находка отбор, намиращ се в трета тамошна дивизия. И вече съм абсолютно сигурен, че в следващата секунда отнякъде в залата за посрещачи на аерогарата ще изcкочи Влади Въргала или Кольо Гилъна и целият екип на предаването "Сладко отмъщение". Ще си връчат статуетката, след което Баждеков дълбоко ще въздъхне и леко ще се усмихне.

Но не, за огромно синьо съжаление, "Сладко отмъщение" в момента не е на екран. Сладкото отмъщение в неделя вечер бе на терена на националния стадион. Там, където няколко месеца по-рано ЦСКА отново бе фаворит в навечерието на дербито, след поредицата си от десет победи, но загуби. Тогава, ден преди мача, Любослав Пенев се изцепи на база на мачовете до момента, че неговият тим е очевадно по-добър от Левски. Сините биха, а техните фенове си запазиха вестникарските изрезки с цитата от Пенев. Какво се случи оттогава? Победителите станаха шампиони, но въпреки това си смениха треньора. Бяха на крачка от групите на Шампионска лига. Не направиха кой знае колко впечатляваща селекция, взеха Ортега и Симонович. Наставник им стана Достанич, който в момента е с отрицателен баланс начело на отбора. И изпратиха на двудневен уикенд-тур в Москва част от основните си играчи. Дано поне са били на ол инклузив.

Победените от пролетното дерби завършиха с наведени глави миналия сезон. Направиха впечатляваща за родните мащаби селекция. И по-важното, правилна в по-голямата й част. Часове преди затварянето на пазара купиха и Мишел Платини. И заработиха здраво. Извоюваха си попадането в групите на Лига Европа по безапелационен начин. Дойде началото на миналата седмица. В Левски откровено заявиха, че за тях важният мач е този с ЦСКА. Откровена обида спрямо европейските амбиции на клуба. При червените бе другояче. Без да категоризират предстоящите им два мача, те се хвърлиха в първия и нагазиха яко през второто полувреме своя мощен физически британски противник. Липсата на опит им попречи да бъдат победители. Само три дни по-късно, при това отново през второто полувреме, ЦСКА вдигна оборотите, показа невероятна физика, надигра и би Левски, а в последните пет допълнителни минути на дербито играчите на Пенев тичаха като подпалени на терена. Да, в момента ЦСКА е очевадно по-добър от Левски! Естествено, ще дойде рано или късно повратен момент, това е вън от всякакво съмнение, но днес ситуацията е точно такава. И младият треньор на червените получи своето сладко отмъщение.

Колегите заключиха в края на мача, че на Левски в момента им е останала само публиката. Вероятно е така, може би с изключение на онези 45 човека, които хвърлиха 45 бомбички срещу нито една от сектор "Г". Аз лично толерирам решението насъбралото се напрежение срещу собственика на отбора да не бъде демонстрирано по време на 90-те минути на вечното дерби. Този мач е на играчите и техните фенове. И не бива на стадиона по време на неговото провеждане два или три пъти в годината главни герои да бъдат Батков или Лупи. Както в Пловдив са Христолов или Галя. Много или малко, феновете бяха на стадиона, а агитките отново направиха своето си шоу. Това издание на вечното дерби ще остане в историята с тоталното червено превъзходство. Този път го нямаше обаче дребничкия Мендоса, който вкарва накрая, въпреки че цели 90 минути ЦСКА е бил господар на терена. Дербито ще остане в истoрията и със "Случката". Със сериозния син гаф, случил се през уикенда. В началото споменахме едно тв предаване, сега се сещам за друго. В него по традиция се връчва Златен скункс. Хората така и не можаха да го връчат на Батков, дори не помня какъв бе поводът. Горките, сега не един, а цял зоопарк от скунксове ще им трябва, за да има за всеки един по веригата.

Сега тези, които си изрязаха репликата на Любо Пенев за очевадно по-добрия отбор, могат да си изрежат и изказването му на пресконференцията след мача. Там той сподели, че битката е била между равностойни противници, а ЦСКА е спечелил срещу един достоен съперник. Шегичка може би? Не, просто Пенев знае как да уважава съперника и знае, че Земята се върти. За тези, които не са наясно с този естествен природен принцип, остават изрезките.