Шокираща пресконференция даде днес мениджърът Георги Градев. Той разкри много неща, свързани с настоящето и миналото на БФС, както и с решенията взимани от футболната централа. Основната тема на изказването на Градев бе случая „Анисе“.

„След днес може да не пишете никога повече за мен“, започна експозето си Градев. „Това, което БФС написа като информация за Анисе е пълна лъжа“, каза Градев. Той заяви, че отделни случаи се разглеждат от БФС както им е удобно.

„Преди да бъде подписан договор между Анисе и ЦСКА, Борислав Попов и Борислав Михайлов уведомиха ЦСКА, първия в разговор с юриста Радостин Василев, а Михайлов чрез Димитър Борисов, че ако бъде подписан договор, ще бъде наложена санкция на ЦСКА и ще бъдат спрени трансферите на отбора. Това е причината да се отложи подписването на договора“, каза Градев. Той допълни още, че след разговори между Радостин Василев и Борислав Попов, лично Попов е посъветвал Василев да се подпише договор между клуба и футболиста след трансферния период. „Попов е заявил на Василев: „Елате след трансферния период, на 1 март, защото от Изпълкома ме натискат да ви накажем“, това са думи на Попов. Ние решихме да внесем договора на футболиста в последната дата на трансферния прозорец – 28 февруари. На 27 февруари вечерта е имало среща между Боби Михайлов и Димитър Борисов. На тази среща Михайлов е заявил на Борисов, че лицата Наско Сираков, Йордан Лечков, Атанас Фурнаджиев и Николай Гигов са хората, които го натискат да накаже ЦСКА и да не им позволи да картотекират нови играчи. Наказанието е трябвало да бъде наложено на всяка цена независимо, че ЦСКА е можело да се окаже прав. Намекнато е също така, че лицензът може да бъде отнет“, каза Георги Градев.

Той допълни, че е имало продължение на разговора. „По време на разговора от Боби Михайлов е дошло и конкретно предложение. Президентът на БФС е заявил на Димитър Борисов, че най-добре е да бъде изведен футболистът през отбор в чужбина и тогава е щял да даде обяснение пред Изпълкома, че това е международен трансфер и ФИФА може да го реши. Идеята Анисе да бъде картотекиран в Литва и после да се върне в ЦСКА е на Боби Михайлов и е предложена на 27 февруари. Аз не се съгласих, но разбирам защо Димитър Борисов се е съгласил, защото защитава ЦСКА“, каза Георги Градев.

Мениджърът показа документи, че Анисе никога не е бил картотекиран в литовския аматьорски тим Невезис и жълтата му карта е в БФС. Това прави трансфера вътрешен и последният му клуб е Черноморец. „С вчерашното си експозе БФС признава, че договорът на Анисе с Черноморец е разтрогнат по всички правила. Друг е въпросът, че футболната централа нарушава всички процедури. „Невезис е уведомил, че няма да го използва.

Става дума само за вътрешен трансфер, а не за международен. Писмото от ФИФА, което бе разпространено в медиите е информативно и е от общ характер. Това писмо не дава задължения, а само тълкувания към ЦСКА и БФС. БФС не може да се позовава на това писмо, за да вземе решения“, каза Градев.

„Правилникът на БФС дава право на футболист с прекратен договор да бъде картотекиран извън трансферния период. По същия начин бе картотекиран Иван Боладо. Сега не виждам защо не може да бъде картотекиран Анисе”, заяви Георги Градев.