Оценката на Николай Йорданов за съдийството му на Вечното дерби е слаба за международен съдия. Това заяви председателят на съдийската комисия Костадин Костадинов след редовното заседание, което тази седмица се проведе в Пловдив. То се състоя непосредствено след нормативите, които елитните рефери покриха успешно на стадион „Пловдив“ в града на тепетата.

Шефът на българските съдии сподели, че Николай Йорданов е могъл да ръководи по-добре мача Левски – ЦСКА (1:0), но въпреки това той и колегите му от комисията смятат, че реферът правилно не е отсъдил дузпи в двете спорни ситуации с участието на Антон Карачанаков и Жуниор Мораес.

„В първата ситуация има докосване на защитник срещу футболиста на ЦСКА, но в никакъв случай не става въпрос за дърпане или бутане. Мога да кажа, че на 90 процента, това е симулация на Карачанаков и една от важните грешки на Николай Йорданов е, че не му показа жълт картон. Втората ситуация я гледахме може би 20-30 пъти, и не можем категорично да твърдим, че Пламен Илиев докосва Мораес. За разлика от нас съдията няма възможност да гледа повторения и трябва да вземе мигновено решение. Наредбите са категорични, че в подобни спорни моменти арбитърът сам преценява какво да отсъди. За тези две ситуации съдийската комисия твърдо подкрепя Николай Йорданов за неговите решения“, заяви Костадинов.

Той намекна, че заради слабата си оценка, Николай Йорданов може да пропусне някои от оставащите кръгове до края на първенството.

„Нямаме практика публично да оповестяваме наказанията на съдиите, но когато някой от тях се е представил под очакванията, той не получава наряди в следващите 1-2 или 3 кръга“, добави Костадинов.

Шефът на съдиите сподели още, че в първия работен ден след дербито все още няма входирана жалба срещу съдията от страна на ЦСКА. Той обаче отбеляза, че в протокола такава е анонсирана и тя ще бъде разгледана на следващото заседание на комисията.

Костадинов коментира лаконично и словесната престрелка, кяото се разрази в последната седмица между него и Христо Стоичков.

„Обещал съм пред човек, когото много уважавам, че засега няма да коментирам тази тема. Заканата на Стоичков, че ще изправи силен човек на следващия конгрес срещу Борислав Михайлов не ме притеснява, би било от полза за всички да има конкуренция“, завърши Костадинов.