Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Берое Илко Русев сподели мнението си по всички актуални теми около клуба пред официалния сайт на тима.

- Точно преди година бяхме под пара с участието в Лига Европа. Изключително много се направи, за да може отборът да домакинства тук в Стара Загора. Заслужаваше ли си инвестицията в тази база?
- Разбира се, че направената инвестиция си заслужава. Стадионът стана много по-приветлив за публиката, за всички участници в различни спортни състезания. Това е инвестиция, която с оглед на бъдещото развитие на футболния отбор и евентуално ново участие в европейските клубни турнири си заслужава, защото ние ще използваме стадиона. Всичко направено остава за града, за отбора, за хората, които идват на стадиона. Аз лично смятам, че всички подобрения изглеждат прекрасно. Стадионът е един от най-добрите в България.

- Да, съоръжението приема най-различни евро мачове. Някъде се прокрадна идея Ботев (Пловдив) да домакинства тук, заради случилото се на финала за Купата на България. Има ли такъв шанс?
- За пръв път чувам за такъв вариант. С оглед обаче, че техните привърженици са едни от най-разгорещените аз лично бих се притеснил нашият стадион да бъде предоставен за техния футболен отбор. Не са водени разговори. Тук думата би имала и полицията, която трябва да охранява едно такова мероприятие. Ако се обърнат към нас, ще мислим по този въпрос.

- Подобренията на материалната ни клубна база продължават. Започна се ремонт на стадион „Локомотив“. Какво точно ще бъде направено там и с каква цел?
- Това, което започнахме наскоро бе свързано и с един концерт, но то бе планувано от нас преди това така или иначе, защото стадионът имаше доста неугледен вид. Новото, което искаме да направим през летния период е да се заемем с тренировъчното игрище, което в момента е напълно неизползваемо. То ще се ползва основно от ДЮШ, защото децата в момента използват най-вече изкуственото, а най-малките основния терен на „Локомотив“. Не са достатъчни тези игрища и нашата оценка е, че първото нещо, което трябва да направим е да възстановим това тренировъчно игрище и школата разполага с повече терени. Смятам дори, че при нужда те могат да се ползват и от мъжкия състав, тъй като в момента при лошо време търсим други варианти, за да запазим хубавия тренировъчен терен. затова тези терени няма да бъдат излишни.

- Това лято ще стартира и изграждането на общежитие за школата и трибуна на изкуствения терен. Кога ще се случи това и какво да очакваме?
- Идеята за северна трибуна на изкуствения терен и общежитие, казано по този начин, защото то няма да изглежда като сграда, се завъртя в главите ни още преди две години. Предприехме предварителни действия, бе направено проучване на терена, идеен проект, който смятам стана доста удачен. Забавянето до този момент се дължеше на факта, че сме подали документи по една програма и чакаме да получим отговор за финансиране на този проект. Ако нещата се случат, ще бъде възможно проектът да бъде реализиран на един етап. В противен случай, тъй като ориентировъчната стойност не е малка, планираме той да бъде реализиран на етапи. Може би в рамките на около 2 години. Надяваме се, че след разговорите, които водим ще имаме отговор до края на месеца. Това е планувано и имаме желание да завършим този проект, с който условията за детско-юношеската школа ще бъдат завършени с идеите, които имаме. Допълнително, освен трибуна с помещения, в проектът фигурира и една отделна сграда която включва нови съблекални и зала за многофункционално предназначение. Надявам се, че ще се случат нещата, които сме планували.

- Това ще бъде чудесно. Само базите ли са притегателна сила за редица футболисти да искат да играят в Берое? Напоследък те не са малко, което трябва да ни радва.
- Ако искаме да правим добър футбол, да имаме добри футболисти, които да показват своите възможности трябва да има добри условия като терени. Това бе първото, което треньорът тогава Илиан Илиев пожела от нас. Радвам се, че нещата се случиха и се подобриха и условията като съблекални, сауна, за публиката, което бе направено като нови седалки, подобрения на секторите и т.н. Условията, освен материални включват и самата организация в клуба, работата на треньорите Всичко това оказва влияние на футболистите, които искат да играят за Берое. Фактът, че повечето футболисти с изтичащи договори имат желание да останат при нас говори само за себе си. Значи те одобряват това, което предоставяме като условия. Публиката също играе важна роля, в това футболистите да обичат още повече този отбор, така че нещата са комплексни. Радваме се, че много състезатели гледат с добро око на нашия клуб, имат желание да играят тук. не са малко случаите, когато свободни футболисти сами търсят нашия клуб и имат желание ако ги одобрим да заиграят за Берое. Мисля, че това са неща, които говорят сами за себе си.

- Крис Гади бе един от тях и стана първото ново попълнение. Петър Хубчев неведнъж е споделял, че ще се привличат само играчи, които искат да играят тук. Как се осъществяват трансферите в Берое?
- Специално за Крис Гади ще отворя една скоба. Той присъства през втория полусезон на няколко срещи. Беше на стадиона, искаше да види условията, обстановката, самия колектив като отбор. И аз се радвам, че това, което той видя помогна той да се съгласи да подпише договор с нашия отбор. Що се касае до принципна за осъществяване на трансферите, смятам, че няма да кажа нещо специфично. Треньорският щаб има последната дума за качествата на всеки един футболисти, който искат да привлекат. В момента, в който има някаква яснота Хубчев говори с мен. От там насетне правим среща със самия футболист или агента, който го представлява и говорим по финансовите условия, тъй като те са последен етап, но са най-важни, защото без тях не може да се подпише договор. Ако се договорим в рамки, които клубът може да си позволи сключваме договор и футболистът става наш. Дали сме пълна свобода на треньорския щаб и най-вече на Петър Хубчев да избира футболисти, които смята, че ще са му от ползва и ще помогнат на Берое. Това, което водя като разговори с него е нещо страшно положително. Основният въпрос, който се задава на всички е дали ще декларира пълното си желание да играе за този клуб. От там нататък следват другите условия, които трябва да се коментират.

- Има ли неизпълними условия понякога?
- Има. Това, което лично на мен ми харесва е, че когато кажа категорично, че това е невъзможно и ако футболистът има желание да играе за нашия отбор, винаги стигаме до споразумение. Смея да кажа, че с който сме седнали на преговори, сме успели да подпишем договор. В случаите, когато има разминаване, изобщо не се стига до преговори. Аз лично съм удовлетворен от това, което се случва.

- Като заговорихме за трансфери, сега е точно такъв период. На какъв етап е селекцията?
- Тепърва започва, но основното, което поставихме като задача е с футболистите, които са с изтичащи договори и ние искаме да разчитаме на тях да останат в Берое. В това отношение умишлено забавихме един процес от разговори с част от футболистите. идеята бе те да не се отпуснат и да доиграят сезона на някакво по-слабо ниво. Това бе замисълът, за който сме говорили с Хубчев. Смятам, че се получи, защото сами видяхте какви са резултатите. Всички играха до последно на максимума на своите възможности. Аз се радвам, че с футболистите, с които проведохме разговори, оповестихме го, че стана факт удължаването на техните договори – Керкар и Мапуку, които привлякохме през зимния трансферен период, показаха добри неща и се съгласиха да останат при нас. Игор Джоман също съм доволен, че удължи договора си. С Георги Андонов има в момента някаква неяснота и ще отворя скоба, за да кажа, че с него също сме се разбрали, но там той поиска малка отсрочка, защото има възможност да заиграе в чужбина. разбираме го напълно, тъй като финансовите условия са в съвсем различни граници, от това, което ние можем да си позволим. Така че до края на май ще има яснота. С Веско Пенев също сме се разбрали, защото и неговия договор изтичаше и той ще остане в Берое. Така че основната цел – да запазим гръбнака на отбора, смятам, че е постигната. С Гади също съм доволен, че нещата се случиха. Там трябваше да побързаме, заради прибирането във Франция. Споменах вече на други места, че имаме предварителен договор с още един футболист, при който проблема е такъв, че има договор с настоящия си клуб и чакаме той да изтече. надявам се, че ще започне подготовка с нас от първия ден. Продължаваме да търсим подходящи футболисти за постовете, за които Хубчев е преценил, че имаме нужда. Говорили сме с него на тази тема Имаме различни варианти, но тъй като нямаме договори в момента и не мога да кажа, че нещо е ясно.

- Водят ли се разговори?
- Да, те не са спирали да се водят. Но пак казвам. Докато аз не подпиша един договор с даден футболист, тогава съм сигурен, че нещата са се случили и тогава мога да ги коментирам. Но определено ще има футболисти. Това, което сме говорили с треньора е за играчи на определени постове и работим в тази насока.

- В общественото пространство се заговори за трансфер на Борислав Стойчев, като се спрягат имената на Ботев (Пловдив) и Хасково. Да очакваме ли нова трансферна сага или…
- До момента има някакъв интерес от Ботев. На мен също са ми се обаждали, но мисля, че на този етап е абсурд да говорим за някакъв трансфер. Не знам как ще се развият нещата. проблемът е, че Стойчев има договор, който изтича зимата и в тази връзка ние сме в малко по-трудна ситуация, но това, което искам да направим е клубът да бъде в изгодна позиция. Отстояваме това нещо в момента и то не важи само за Стойчев, а за всеки футболист в клуба и ви казвам, че към днес трансфер е далеч да се осъществи.

- Има ли интерес към други играчи на Берое?
- Не. Официално към клуба не се е обръщал никой към този момент. Отворена е вратата към казуса Венци Христов. Той все още е футболист на Берое. Разговорите, които сме водили със старши треньора е, че ще бъде най-добре той да бъде продаден. Там предстои да обсъждаме най-различни варианти. Мога да кажа, че почти на 100% Христов няма да играе за нас през следващия сезон. Това обаче ще се случи само при изгодни условия за клуба. Ако няма такива условия той остава футболист на Берое.

- Освен с футболисти, договорите и на всички от треньорския щаб бяха удължени. Какъв е коментарът ви за работата на екипа?
- Щом сме подновили договорите, значи сме доволни. През зимата казах, че успехите на треньорите се дължат до известна степен на условията, които им се предлагат. Ние много добре знаем какво предоставяме като условия. На тази база ние сме много доволни от работата на този треньорски екип. Радвам се, че още зимата се разбрахме за удължаване на техните договори. Това бе първата стъпка, за да може да гледаме дългосрочно относно отборът, който искаме да подготвим. В момента селекцията, която се прави е съобразена точно с тази дългосрочност, която имат и треньорите като договори. Трябва да ви кажа, че всеки един футболист, който взимаме гледаме да бъде минимум със срока на договорите на треньорския щаб, за да може те да имат възможност да работят дългосрочно с тези футболисти. Надявам се те всички да паснат на отбора и да помогнат и ние да сме доволни от тяхното привличане. Тъй като ми е най-трудно да прекратяваме договори, които не са изтекли като срок. Относно треньорите сме изключително доволни. Знам как работят. за да не обидя други треньори в България не искам да влизам в подробности.

- Преминахме към спортно-техническата част. Берое ли бе големият губещ от разделянето на шампионата на две части и каква е вашата визия за формата на първенството?
- На база това, което видях на мачовете от втората половина Берое бе единствения ощетен клуб клуб. за съжаление попаднахме точно в тази половина. Смея да кажа, че като потенциал на отбора мястото ни не бе там. Самите мачове показаха, че сме с класа над останалите отбори. Страшно много ни е яд за това, което се случи. В момента не гледаме назад и се опитваме да гледаме към новия шампионат, който предстои и все още не е оповестено какъв ще бъде. Ще има ли разделяне, няма ли да има. Но в момента даже не мисля за това, защото целта ни е да бъдем доста по-напред в класирането. Дано така се случат нещата и успеем да направим по-сериозен отбор. Въпреки това, ще изчакаме какъв ще бъде форматът на първенството, но ние с всички сили ще се  борим за доста по-предно място от първата шестица.

- Заговори се за дублиращи отбори. Позицията на клуба за това?
- Това отпадна и мисля има решение на БФС. Предложението бе направено на Конгреса от Лудогорец. Тяхната идея бе да се даде шанс на юношите на отборите и да играят в „Б“ група. Замислих се. даже започнах да въртя в главата си готвенето на стадион „Локомотив“ да се ползва за мачовете от „Б“ група и т.н.

- Коментира се за отбори до 21 г…
- Нямаме достатъчно информация все още и затова няма как да коментирам, защото не знам какви са идеите.

- Да преминем и към школата. Как виждате нейното развитие и каква е оценката ви за работата там?
- Преди известно време се събрахме с целия треньорски екип от школата. Исках да поговорим малко за проблемите. Това се случи точно след като се разделихме с Благо Митрев. Това, което им казахме на тях и е основно, е че тази школа трябва да работи с цел подготовка на футболисти за мъжкия отбор на Берое. Не е толкова важно класиране, купи и т.н. Разбира се, тази купа, която спечели старшата ни зарадва страшно много. Смея да кажа, че школата работи сравнително добре. Резултатите и като класиране е добре, но ако се върна към това, което казах, в момента е много трудно да се подберат момчета, които са готови да започнат с мъжкия състав. Там трябва да се работи основно. Това ще бъде като приоритет, което ще си говорим с хората, които ще работят в школата в бъдеще. Това ще бъде основната цел за директора, който ще бъде назначен за ДЮШ. Там се позабавихме. Проблемът е, че не сме стигнали до решение за една такава кандидатура. Разбира се и терените, които искаме да подготвим са с цел всички да работят по-добре.

- Как виждате развитието на клуба като цяло?
- Опитах се сам да анализирам класирането от миналата година, спечелването на двете купи и представянето през тази година. Смея да кажа, че независимо от липсата на купи през тази година стъпка по стъпка вървим в правилна посока. Правим всичко възможно да подобряваме както качеството като потенциал на футболисти в отбора, така и условията. Продължаваме в тази насока, всичко, което е по силите ни се опитваме да го правим. Категорично смятам, че ако следваме тази насока отборът ще добавя през всяка година като развитие. Това е, което можем да си позволим в момента и това преследваме.

- Какво лице на отбора искате да виждате? Чисто игрово и като фен.
- Като фен ми е много тъжно като гледам посещаемостта на мачовете през втория полусезон. Когато виждам стадиона почти пълен е най-голямата ми радост, която могат да видят и хората, и аз, и самите футболисти.

- Да поговорим малко и за феновете. Често през сезона клубът бе глобяван. Това разбира се не важи само за Берое. Видяхме какво се случи на финала за Купата. Вреди ли всичко това на клуба и докъде трябва да стига подкрепата?
- В близките дни ще направим нова среща с тях. През годината правим 3-4 срещи с ръководството на фен клуба. Винаги си говорим за тези неща. Те поставят въпроси, с които можем да им помогнем, но аз им поставям въпросите с наказанията, които никак не са малки. Тези суми се плащат от бюджета на клуба, който не може да бъде променен по никакъв начин. Т.е. ние хвърляме пари на вятъра за всяка една глоба. разбирам ги от тяхна страна, тъй като те горят във всеки мач и искат да покажат атрактивност и т.н. Може би трябва да търсят по-умерен вариант. Има мачове, в които е абсолютно безсмислено да се търси някаква атракция. Връщам се на мача в Любимец първия полусезон, в който имахме 5000 лв. глоба плюс възстановяване на щетите в един мач, в който имаше 200 души на стадиона. Не ги критикувам. Смятам, че могат и те да помогнат на клуба ако се мисли по-рационално, по-отговорно и да не се изкарват безсмислени наказания.

- Какво им пожелавате?
- Да бъдат щастливи, защото те милеят за този отбор. Ако те са щастливи, значи отборът върви добре. Да продължават с подкрепата. Това е най-важно. Дано имаме поводи за повече радост през новия шампионат. Много искам това.

- Трудно ли се ръководи един такъв клуб като Берое?
- В интерес на истината е трудно, но съчетавам нещата и се опитвам да влагам и фенското в себе си. То ми дава сила и се опитвам да смогвам с нещата и проблемите. Но сравнително съм доволен от това, което правим в клуба. Аз съм казвал и друг път, че разчитам на хората, които работят в клуба. Може да не го показвам, но е така. В сравнение с отборите, които са в челото на класирането в първенството нашият щат като персонал е доста по-свит, но за сметка на това смея да кажа, че сме по-организирани. Нещата ги правим по-рационално и по-правилно. Говоря чисто организационно. Това е голям плюс за нас. Ако хората, които работят в клуба дават всичко от себе си и на мен ми е по-леко.