ЦСКА и Лудогорец ще излязат в директен сблъсък за титлата на 23 май, в Разград. И двата отбора спечелиха резонни победи в 29-я кръг, ЦСКА срещу Литекс с 4:1, а Лудогорец като гост на Калиакра с 4:0, и запазиха разликата от две точки помежду си. Така разградският тим с победа в последния кръг ще стане шампион, докато всякакъв друг резултат ще короняса ЦСКА с 32-ра титла в историята на клуба.

Директен сблъсък ще реши и голмайсторския приз в А група, след като днес Жуниор Мораес се израви с Иван Стоянов, и двамата имат по 16 попадения.

Литекс от своя страна почти загуби шансовете си за участие в Европа, макар и теоретично все още да съществуват, трябва да се случат доста други събития в последния кръг на А група. Ловчанлии са застрашени да пропуснат евротурнирите за първи път от 12 сезона насам.

ЦСКА победи за втори път през сезона Литекс, след като го стори и в Ловеч, зарадва днес феновете си на стадион „Българска армия“ с още по-изразителен успех.

Старши треньорът на Литекс Христо Стоичков предпочете да остави Христо Янев извън групата, и го прати да гледа дербито от трибуните на стадион „Българска армия“. Наставникът бе приет отлично от агитката на ЦСКА.

ЦСКА стигна до победата без да се напряга особено много, разчиташе на бързи действия в нападение, и добра организация в защита. Въпреки че нямаше някакви особено зашеметяващи идеи, отборът на наблюдаващия от кабините на стадиона наказан треньор Стойчо Младенов, организираше всичко светкавично, и така принуди на два пъти Литекс да сгреши фатално в първите 45 минути.

Ловчанлии бяха заблудени от съперника в началните 15-тина минути, когато ЦСКА им остави владението на топката, но след това, в рамките на 13 минути, нанесе два удара, които сломиха съпротивата на гостите.

И в 25-та и в 38-та минута, Жуниор Мораес бе на точното място, за да се възползва от зле изчистени топки в наказателното поле на Литекс, и в двете ситуации стреля точно.

Изненадващо, един от малкото удари, може би най-опасния за Литекс през първото полувреме бе отправен от защитника Бернар Итуа, който се появи в средата на частта, на мястото на контузения Илия Миланов. Стоичков извърши и още една смяна преди почивката, пускайки Светослав Тодоров, вместо Марсело Никасио.

ЦСКА на практика сложи точка на всякакъв спор, преди да са изтекли и две минути от второто полувреме, след комбинация между Иван Бандаловски, рожденика днес Тодор Янчев и Мораес. След подаването на капитана на „червените“, бразилецът финтира Пиргов, и от малък ъгъл направи 3:0, оформяйки и своя хеттрик.

Четвъртият гол вкара Пламен Крачунов с глава в 64-та минута, а Момчил Цветанов намали за Литекс четири по-късно, но двубоят се доиграваше цял половин час.

В Каварна, Лудогорец потрепери само с един гол преднина – в 20-та минута от дузпа на Светльо Дяков – цял час. От 60-та до 76-та минута обаче вкараха три чрез Стоянов, Гъргоров и Марселиньо, и си решиха нещата.