Собственикът на Левски Тодор Батков и бившият президент на ЦСКА Александър Томов се срещнаха очи в очи в студиото на Пред банята по TV7. Двамата не спестиха нападките си един към друг по темата – отнемането на лиценза на „червените“ през 2008 година.

Александър Томов обвини Тодор Батков, че чрез намесата си и позициите си в правителството и прокуратурата „незаслужено е отнел лиценза на клуба“. Двамата влязоха в откровен спор какво се случи през 2008 година.

„Ето например лицензът през 2008 година, е желязно беззаконие. Г-н Батков, това е беззаконие. Това е най-фрапантният пример. С участието на Тодор Батков, на Алексей Петров, на прокурори. Не ми отваряйте устата на тази тема, аз съм най-потърпевш на тази тема. Да отнемеш лиценз на отбор-шампион с 16 точки разлика. И това да стане с участието на висшата власт“, отвори темата в студиото Александър Томов.

В отговор на това Тодор Батков заяви: „Искаш ли да ти обясня точно как се случи? Събота, май, 2008 година, аз съм на лов, минавам през Лъки, челото на Меридиан мач – „Дават лиценз на ЦСКА под масата“. Отивам пак на лов и си викам какъв идиот съм аз. Обаждам се в Дарик радио и им казвам, да ми се обадят искам да кажа нещо сензационно: „Уважаеми господа от НАП, внимавайте какво ще направите с лиценза, без те да са платили дължимите данъци, което е изискване за лиценза.“ Тогава и ти, Сашо, се обади също в ефира и те питах, платени ли са данъците? А ти не ми отговори. Това е цялата моя роля. От тук нататък – Алексей Петров и т.н. са пълни глупости.“

Последва дуел в ефира, който публикуваме със съкращения:

Томов: Свършва мача с БАТЕ в Минск, и ти казваш: „Какво ме нападате мен, аз взех лиценза на ЦСКА.“

Батков: Това е изказване под емоция. Аз не съм идиот. Дължахте 1 800 000 лева данъци.

Томов: Ако видите за 2007 кой колко е платил данъци... Не ни позволиха да обжалваме, като обжалваме, г-н Батков влиза при съдии и прокурори.

Батков: Спомняте ли си, че тогава казах, че аз не искам Левски да се възползва от това, но не е честно ЦСКА да получи лиценз, ако не е платил данъци.

Томов: Ние сме платили 3 пъти повече данъци от Левски и 5 от Литекс за тази спорна година. Искам да кажа, че ако НАП има претенции, се прави проверка. Те не правят проверка. Да кажа ли кой отнема лиценза - Николай Георгиев, бившо ченге от ДС, едновременно започват и прокурорски разследвания. Тодоре, нека господ да те съди. Какви акции съм откраднал? И аз и ти имаме деца, какви акции съм откраднал. Ядосах се, това, което направихте с мен и с ЦСКА тогава...

Батков: Ама аз нищо не съм направил... не може да не плащаш задължителните данъци, нали затова има правила за всички. За 2007 сме платили преки данъци навреме.

Томов: За мене УЕФА... не само не го провериха.

Батков: Няколко месеца преди това дойдоха представители на УЕФА и извикаха потенциалните участници в изискванията и предупредиха, че са в сила нови правила и във финансовия раздел, задължително е клубът да няма задължения към бюджета за изминалата година. Мисля, че лицензът беше обективно отнет.

Томов: Причината за единственото нещо, което може да бъде оспорвано, да направят проверка за всички клубове. И те обещаха, а не дойдоха. НАП не е дал документ, че дължим данъци. НАП има документ, че нямаме задължения от проверката след 3 месеца. Преди мен за ключови позиции плащаха по 200 евро, а взимат заплати по 10 хиляди евро. Аз направих промяна, заявихме истинските заплати. И заради това ни взеха лиценза. Сергей Станишев излезе и каза ДАНС да влезе в ЦСКА, за да се види какво става там. След това един прокурор, близък приятел до г-н Батков, и започна гоненето. Гонене с прокуратура. След това нямаше къде да обжалвам. В този момент си имал силно влияние в правителството, както и в медиите чрез твоя вестник. Това е непочтено всичко.

Батков: Сашо, престани да се оправдаваш с мене. 2007 година заслужено победихте, позорно Левски загуби, затова си отидоха Мъри и Батков. Единствено Тодор Батков надигна глас, предупреждавайки официалните органи - НАП и лицензионната комисия, това е което направих, престани да се оправдаваш с мене.