Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и gong.bg

 

Гледам онази вечер Реал (Мадрид) срещу Хетафе и сравнението ми се набива като буболечка на предно стъкло при висока скорост. "Белият балет" и ЦСКА са безспорно най-успешните откъм отличия футболни продукти на своите страни, но в последните години нещо сериозно скърца в механизмите им. И все пак надали, след като тъпо пропуснаха уникален шанс дни преди голямото дерби да съкратят до минимум разликата си с Барселона, феновете на Реал са обградили съблекалнята на играчите или пък треньорската стая.

В едно отношение на "Армията" са уникални. И бият всички отбори от сорта на Реал. Болката от тягостно дългия сапунен сериал от управленски грешки в последните над една дузина години са изострили до краен предел нервите им. Това е довело до остри реакции още в началото на всеки нов цикъл - било то първенство, полусезон, нова власт. Коректурните критерии при "червените" привърженици са завишени до максимум. За добро или за лошо - няма друга публика у нас, която така искрено да желае успеха.
ЦСКА сътвори сензацията на старта на футболната пролет у нас след безличното 0:0 срещу Черно море. Това, че става въпрос за същия тим, прекършил преди месеци и Левски, не вълнува никого в Борисовата градина.

Комично изглеждаха напудрените ложи на"Армията". Дошли за спектакъл, новите управници сякаш бяха забравили варианта, изключващ победата. Майко мила, купонът щеше да е пълен, ако и Митал се бе издокарал барабар с родата на стадиона. Сега се сещам колко заглавия се напечатаха, че милиардерът идвал за първия мач. След дебютната спешна сбирка на новата власт в ЦСКА Томов каза, че баш босът още не знаел резултата, но щял да го научи, като се наспи. "Добро утро, г-н Митал, от България пратиха съобщение, че Вашият отбор е завършил 0:0 в първия си мач." Най-логичният въпрос към вестоносеца би трябвало да е "Хм, добреее, това какво означава?". Това означава, че някой или някои не са си свършили както трябва работата. Както повече от лаконично се изрази след поредната "армейска" буря шефът на фенклуба: "Единствените, които от много години насам си вършат работата в ЦСКА, са феновете!" Цялата верига Митал - Томов - Гарибов - Костадинов - Пенев - Марков - Такев - играчите са сбъркали в нещо и по малко, за да направят така, че почти всички спортни сайтове у нас още в неделя вечер да пуснат новите си анкети с въпроса "Свърши ли интригата в първенството?". И отговорът на хиляди запалянковци да е в голямата си част "Да!".

За да приключим принципно винаги интересната тема "ЦСКА", да не забравя да попитам. Какво стана с психолога? Наеха ли го? Тези дни ще изкара страхотни надници. Феновете на Левски дочакаха фиаското на съперника си, плувайки безметежно в гръмкото десетнулево море. Към края нещата взеха сериозно да приличат на избиване на комплекси. Би трябвало в щаба на "сините" да има разумни хора, които да мислят трезво. Полусезонът още не е започнал. Битката започва този уикенд. Единият отбор води на другия с четири точки. Да мислиш, че си играл мач срещу "Екс-Конелиано", е все едно да се имаш за Джони Вайсмюлер само за това, че си прекарал 3 часа във ваната. Вината обаче определено не е на победителите. А на покровителите на всичко това, което се случва. Привидно шампионите няма къде да загубят точки в скоро време, но това се говореше цяла зима и за ЦСКА.

Да, здравей, футболна пролет! Така би трябвало да започне материалът. Но сега не сме в 80-те години и това не е в. "Народен спорт". Първенството започна както си трябва. Със скандали и в "А" и "Б" група, със съмнения, с жалби, с още по-драстично падане на акциите на българския съдия. Хора, продавайте ги тези акции, докато още струват някакви стотинки! Да, наистина няма нищо лошо, ако се свири дузпа за гостите на "Българска армия" или ако се отмени гол в "Надежда" за домакините. И без това по-късно ще последва компенсация.

Останалите шест мача от 16-ия кръг бяха в рамките на предвидимото. Защо ли нито за миг не трепнах при 1:0 за Спартак (Вн) срещу Литекс? Повече от апетитния коефициент за този мач в програмата на един чужд букмейкър ме бе накарал да го включа във фиша си с една от най-спокойните "двойки" в скромната ми хазартна кариера. Друго за отбелязване освен култовото пето място за Славия не си струва. Положителното - доста пълните трибуни. Дали поради дългата пауза, или поради необичайно топлото за началото на март време - скоро ще разберем. Но първенството започна интересно и ще бъде все така интригуващо. Във всякакъв смисъл. Най-малкото, защото ЦСКА участва в него.