Новият изпълнителен директор на ЦСКА Пламен Марков е уверен, че „червените“ ще тръгнат напред. Специалистът даде интервю за „Полиграф" на "България он ер", в което изрази надежда, че БФС ще позволи на отбора да играе в Б група.

Кой ще е "спасителят" на ЦСКА? При кого ще отиде емблемата на славния някога отбор,пусната вчера на търг от НАП с начална цена от 3 милиона 680 хил.лева? От кого хилядите фенове да потърсят отговорност  за разрухата на любимите си отбори? Пирамида ли се оказва  в крайна сметка българският футбол? По всички тези теми Пламен Марков даде своите отговори.

"Не вярвам в такива конспирации, защото е много трудно да се направи такъв план, и то години назад, за да се унищожи до такава степен българскиятфутбол. Още след политическите промени в нашето общество и "развитието" на родния футбол беше ясно, че рано или късно по начина, по който нещата вървят, ще се появят и проблемите", сподели Пламен Марков.

"Нямаше как военните да останат собственици след промените в обществото и законите, чрез които държавата абдикира от българския спорт. Нямаше как държавата посредством армията да остане собственик. Това противоречеше на законите. Така че клубът започна да се препродава и виждаме настоящия резултат - трагичен. Виждате до какво падение се стигна с този велик български клуб, който носеше радост на цялата българска общественост, особено с изявите си в Европа."

"В крайна сметка това, което ние знаем, е, че ЦСКА все още не е клуб, загубил името си и своята идентичност. Той съществува и не е обявен в несъстоятелност. Така че аз считам, че има надежда, още повече с обявяването на Гриша Ганчев като собственик. Той разполага с много солиден опит", каза още Пламен Марков.

Относно проекта на Гриша Ганчев, Пламен Марков коментира: „Той със своя близо 20-годишен опит в спорта постави развитието на Литекс на добър път. Това е провинциален клуб със скромни възможности от близкото минало, а стана няколко пъти шампион и редовен участник в евротурнирите. Естествено, че подкрепям такъв проект, защото ЦСКА трябва да съществува.ЦСКА е велико име в бълга рския спорт."

"За съжаление това са законите, които трябва да се спазват. Четох изявленията на Ганчев и подкрепям това, че БФС не направи необходимотоЦСКА и Локомотив да разсрочат дълговете си във времето и с една бизнес програма да излязат от тази ситуация и да останат в А група, каквото е желанието на всички."

"Неучастието на ЦСКА, а и на Локомотив в А група ще повлияе на нивото на българския шампионат, първенството ще загуби от своя чар. Левски също не е в добро състояние. В годините назад това са емблемите на нашия футбол, както Реал и Барселона. Това са клубовете с най-много фенове. ЦСКА ще продължи развитието си и много силно се надявам, че БФС ще допусне отборът да участва поне в Б група. Има запитване, дано бъде уважено, защото така периодът за връщане в елита ще бъде скъсен. Убеден съм, че Ганчев заедно с Инджов ще направят всичко необходимо. Дано се появят и други финансови благодетели, които да се включат във финансирането на клуба", изпълнителният директор на ЦСКА.

"Лично аз се съмнявам, че някой ще извади 3,6 милиона лева за марката ЦСКА. Ако имаше толкова желаещи, щяха да се покажат още при купуването на акции."

На въпрос, свързан с Левски и новите фигури сред акционерите, Пламен Марков каза: „Левски, ако наистина е намерил своя финансов благодетел във въпросните лица, това е добре за клуба от гледна точка на финансова сигурност. Но как ще се развива в спортен план, вече зависи от специалистите в тази област. За ЦСКА обаче искам да кажа, че вярвам, че клубът ще тръгне напред на базата на по-сериозна и здрава основа. Защото има страшно много хора, които желаят неговото унищожаване, но вярвам, че ЦСКА ще се върне на своето място."

Възможно ли е да се оздрави клубът без да се платят огромните дългове от над 20 милиона? „ Вероятно няма да може да стане. Но предполагам, че ще се пристъпи към разсрочване на дълговете напред в годините. Това е най-добрият начин да се спаси ЦСКА. Ще дам само един пример - знаем, че велики клубове като Реал иБарселона имат по 300-400 милиона евро дългове и съществуват. В българския футбол трябва всичко да се сложи на чисто и да е ясно как се процедира. За да може да има прозрачно развитие, а не да се получават ситуации, както в момента - почти всички клубове да са потънали в дългове."