Старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев даде пресконференция, на която на дълго обясни причините, поради които отстрани, след загубата с 0:2 от Литекс, 9 играчи от първия отбор. Специалистът потвърди, че заради разваляне на атмосферата в отбора и неспазване на спортния режим от първия тим на „червените” са отстранени Давид Да Силва, Иван Караджов, Йордан Тодоров, Павел Виданов, Кирил Котев, Иван Иванов, Маркиньос, Тодор Тимонов и Светослав Петров.

Ето и какво сподели Любослав Пенев на специалния брифинг:

Две причини – разваляне на атмосферата в отбора и неспазване на спортния режим. Не е нужно да повтарям имената на футболистите, знаете ги вече. Това е, което имам към момента.

Играчите са отстранени за неопределено време от тренировъчния процес с първия отбор. Допълнително ще има и друго решение, с което ще бъдете запознати на време.

Не искам да разкривам какво седи зад – разваляне на атмосферата – това са неща от кухнята. Последната случка е от преди четири дена

Имам изискване от мен към играчите – след 00,30 да са си вкъщи. Имат разрешение след мач – до 02,30 да са вкъщи. В това време, да правят каквото искат. През седмицата – след 00,30 трябва да са се прибрали. Повтарям им го от март месец – спазването на режима е изключително важно.

Депозирам доверие във всички играчи, искам да ми отговарят със същото, но това не се получава. Няма да позволя на никой от играчите да се подиграва с моя труд, на ръководството или работата на колегите си.

Говоря с всичките футболисти почти всеки ден. Особено когато ни предстои тежка програма. Трябва да се легне на време, да се спи поне 8-9 часа. Не желая да гледам кой какво и колко е изял и изпил. Но ако сме до 3-4 в заведенията, няма как да сме боеспособни.

Защото след това по време на тренировки - не слушаме, спим. Като гледаме видеото – не внимаваме и по време на мач правим точно това, което не трябва. Срещу Литекс правихме това, което не сме тренирали. Цяла седмица се готвим за мача, но на война се ходи с войници.

Не може да ме лъжат в очите. Така виждам нещата за ред и дисциплина в един отбор, който търси добри резултати. С това поведение на тези хора, това няма как да се случи. Мразя да ме лъже някой и да злоупотребява с моето доверие. Не съм полицай, но каквото казвам, трябва да се изпълнява.

Това е треньорско решение, над мен са собствениците на отбора, когато има ново решение с оглед на мерките които съм взел, то ще бъде разкрито пред медиите.

Ще има финансова глоба. Трябва да се съобразим с вътрешния правилник. Най-сурова глоба трябва да има според мен. Аз ли съм единственият, който не вижда да правим нещо на терена в последните мачове.

Всички имаме вина. Но за да намалим грешките, трябва да се концентрираме върху нашата професия. Трябва да има лишения, ограничения, всеки сам за себе си трябва да прецени от какво и колко да се лиши или ограничи. Аз не забранявам на никой нищо. Те не са малки и сами могат да преценят къде да е границата.

Не мисля че изпитват вина – питах ги - бяхте ли след 00,30 еди къде си. Лъжат ме всичките – не, не, не. Бяха много солидарни един с друг. Само да бяха такива и на терена.

Футболистите няма как да върнат нещата назад. Знам от не малко време, че излизат. Трябва да си вярваме, защото иначе ще започнем да се дебнем. Така и стана и се хванахме.

Тези играчи са много далеч от отборите в чужбина, те трябва да се докажат първо в България. Ако продължават така обаче, в ЦСКА не ги очаква нищо хубаво.

Ако дойдат и ми кажат, болят ме пръстите много щраках, препих, преядох, не ставам. Ще им дам почивка, за да са готови за следващия мач. Не коментирам кой колко е ял, пил, и дали го е правил въобще. След 00,30 били ли сте там – това ги питах. Сега може да се усмихвам, но се отнасям много сериозно към въпроса.

Може да се изпият неограничени количества храна и напитки и у дома. Всичко опира до самосъзнание. Защото после не приемам извинения от типа – малко сме преуморени, един ми ходи назад, друг настрани, трети ми скача надолу. Връщам се назад, да видя къде сме ги натоварили, тази седмица даже тренирахме на облекчен режим. Но след това си подредих пъзела като старши треньор.

Трябва да вдигаме нивото си всеки ден, предполагах, че с приказки и разговори ще го постигнем. Но това не стана, За това вземам тази мярка след последната информация, която получих.

Организмът дава, дава, дава, след това иска да си вземе своето и казва стоп. Той иска да почива. Рефлексите не отговарят, командите от главата не стигат навреме. Момчетата ми са много далеч от тази наука и трябва да се запознаят с нея.

Като дойде трансферния прозорец, ще се каже каквото е необходимо. Преди седмица две се показа една невярна информация. Редно да се изчакват новините да излизат от треньорското ръководство.

Ще се реши допълнително какво ще правят тези играчи. Аз взех треньорското решение, сега и шефовете на клуба трябва да вземат своето.

Всеки може да сбърка и да излъже. Но след това да дойде, да признае и да се извини. Няма човек, който да не бърка. След това обаче, трябва да се признае, да се поговори, да се обсъдят нещата. Да бъдат прозрачни нашите взаимоотношения. Но те трябва да са реципрочни, двустранни. Обидата и лъжата не я гледам, аз съм над тези неща. За мен е важно представянето на ЦСКА. Един път ще ме излъже, два пъти ще ме излъже, на третия път ще ги хвана. Няма как.

Не виждам такива симптоми в останалите. И преди и сега. Това което говоря сега пред медиите, го предадох и на играчите малко преди този брифинг. Това е нашата кухня. Нашето семейство. Продължаваме да работим.

Днес ще проведем една тренировка, утре още една, след това ще знам групата за мача с Базел.

След като ми казват, че не играят умишлено слабо и не ме бойкотират, трябва да се насоча в друга посока и другаде да търся причините. Те са добре подготвени физически. Но тази подготовка отслабва, тъй като не спираме да посещаваме нощните заведение до ранните часове. Това не е единственият проблем. Но той обхваща по-голямата част от нещата. Не може да има такова закъсняване и то редовно. Решението назряваше от известно време, но исках да съм абсолютно сигурен. Взех го окончателно след мача, на път между Ловеч и София.

Първо отрекоха да са били в заведението. Бяха солидарни един с друг. След това последва монолог от моя страна. Моята грешка, може би, е доверието, че срещу мен имам сериозни хора, професионалисти.