На официалния сайт на Българския футболен съюз се появи комюнике, в което от централата разкриват цялата хронология на случая с футболиста Анисе.

Поместваме цялата информация без редакторска намеса:

За да сложи край на интерпретациите и спекулациите около т. нар. "Случай Анисе" и след излязлото решение на Спортно-техническата комисия към БФС с дата 05.04.2012 г., Българският футболен съюз публикува подкрепена с документи хронология на целия случай. Тя е важна от гледна точка на истината. Нека да я знаят всички, независимо от клубните си пристрастия, за да не бъдат подвеждани умишлено с цел да се прикрият истинските виновници за незавидното положение, в което се намира един млад и талантлив футболист към настоящия момент.

1.    С решение от 31. 01. 2012 г. Спортно-техническата комисия (СТК) към БФС констатира прекратяване на договора на състезателя Анисе Андрианантенаина с ПФК „Черноморец" Бургас, считано от 19. 01. 2012 г. Договорът на Анисе с ПФК "Черноморец" Бургас е абсолютно редовен от гледна точка на действащото в България трудово право. Неговото прекратяване е също толкова редовно според трудовото право, макар и двете да противоречат на духа и принципите в системата на футбола. На 23.01. Анисе е представен официално като футболист на ПФК "ЦСКА" АД на пресконференция на стадион "Българска армия".

Важно: От представянето на Анисе като футболист на ПФК "ЦСКА" АД до ЗАТВАРЯНЕТО на трансферния прозорец на 28. 02. 2012 г. в БФС НЕ Е ВНЕСЕНА НИКАКВА ДОКУМЕНТАЦИЯ от ПФK "ЦСКА" АД, която да послужи като мотив за издаване на спортно-състезателни права на съответния футболист за новия му клуб. Възниква въпросът защо е трябвало да се представя ново попълнение, след като след това не е поискано неговото картотекиране, за да може да играе в официални мачове? Отговорът е много прост: в Правилника за Статута и трансферите на футболистите на БФС чл. 45 ал. 2 ясно пише, че футболен клуб, сключил договор с футболист-професионалист, който е прекратил своя договор (състезателни права) без основателна причина, е причина професионалистът да извърши нарушение на договора. На този футболен клуб се налага спортна санкция - забрана да картотекира нови футболисти за един трансферен период. Това същото го има и в разпоредбите на ФИФА. И в ПФК "ЦСКА" АД много добре го знаят и затова не депозират договор с Анисе до затварянето на трансферния прозорец.

Вместо това:

 

2. На 05. 03. 2012 г. в БФС постъпва искане от Литовската футболна федерация за изпращане на международния сертификат /жълта карта/ на състезателя Анисе Андрианантенаина като аматьор за ФК "Невежис" (Литва).

От БФС публикуваха "Истината за случая "Анисе"

 

3.На 09.03.2012 г. БФС изпраща международния сертификат /жълта карта/ на състезателя Анисе Андрианантенаина на Литовската футболна федерация. Като ден от седмицата това е петък.

От БФС публикуваха "Истината за случая "Анисе"

4. На 12.03.2012 г. ПФК „ЦСКА" попълва искане за международен сертификат /жълта карта/ на състезателя Анисе Андрианантенаина като професионалист в ПФК „ЦСКА" в системата ТМС на ФИФА. Това се случва в понеделник. Всеки футболен клуб притежава уникални user name и password, с които получава достъп до системата за трансфери. За да поиска международния сертификат на Анисе, който вече е в Литва, ПФК "ЦСКА" АД трябва да ПРИКАЧИ В СИСТЕМАТА ДОГОВОРА С ФУТБОЛИСТА, както и копие от личните му документи. След това на ход е БФС, който трябва да изиска международния сертификат на играча от Литовската федерация.

Важно: Забележете, че на 09. 03. 2012 г. (петък) литовският ФК "Невежис" взема КАТО АМАТЬОР Анисе Андрианантенаина. През уикенда се случва нещо, което кара футболиста да размисли, и в понеделник (12. 03. 2012 г.) Анисе отново е в България и вече е подписал договор с ПФК "ЦСКА" АД (48 дни след официалното му представяне като такъв!). Коментарът е излишен.

 

5. На 20. 03.2012 г. БФС прави искане до Литовската футболна федерация за получаване на международния сертификат /жълта карта/ за професионалист на състезателя Анисе Андрианантенаина в системата ТМС. Системата автоматично блокира искането, поради факта, че трансферния период в България е изтекъл на28.02.2012 г., а изискване за международен сертификат за професионалист, на състезател със статут на аматьор, какъвто вече е Анисе, следва да бъде направено в трансферен период на БФС, както е според правилника на ФИФА.

 

  1. На 27. 03. 2012 г. от ФИФА е изпратено писмо до ПФК „ЦСКА" с копие до БФС, с което СЕ ОТКАЗВА ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ за издаване на международен сертификат на състезателя Анисе Андрианантенаина. От писмото се разбира, че ПФК „ЦСКА", без знанието на БФС, е направил запитване до ФИФА на 21.03.2012 г. за изключение от това правило. Незнайно как в медиите се разпространяват само първите 3 абзаца от писмото, от които не става ясно какво всъщност информира ФИФА клуба и БФС. За да стане ясно, ето още веднъж ЦЯЛОТО писмо:

От БФС публикуваха "Истината за случая "Анисе"

От БФС публикуваха "Истината за случая "Анисе"

7. На 02. 04. 2012 г. в деловодството на БФС ЗА ПЪРВИ ПЪТ е внесено искане от ПФК „ЦСКА" за картотекиране на състезателя Анисе Андрианантенаина като професионалист с приложени 3 броя трудови договори от 12. 03. 2012 г. с нотариална заверка с дата 02. 04. 2012 г., 1 брой молба - декларация с нотариална заверка с дата 02. 04. 2012 г, копие от паспорта на състезателя и писмо от ФК "Невежис" до Литовската футболна федерация от 30. 03. 2012 г., с което клубът се отказва да картотекира Анисе Андрианантенаина.  Очевидно от тези документи е, че ПФК "ЦСКА" АД СКЛЮЧВА ДОГОВОР с Анисе ДВЕ СЕДМИЦИ ПРЕДИ ЛИТОВСКИЯТ МУ КЛУБ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕГО. Коментарът отново е излишен.

 

В заключение: Българският футболен съюз е съдействал с каквото може по движението на жълтата карта на футболиста Анисе Андрианантенаина. В момента тази карта се намира в Литовската федерация и играчът е със статут на аматьор, за което БФС НЯМА НИКАКВА ВИНА, лошото е, че няма и начин Анисе да бъде картотекиран в български клуб нито като професионалист, нито като аматьор до края на настоящия сезон 2011/2012. Въпроси като "Кое е наложило привличането на футболист точно по този рисков начин?", както и други подобни, могат да бъдат задавани много. Но Българският футболен съюз не може да им отговори. Адресатът е друг.