Комисията по лицензиране на стадионите към БФС отказа разрешително на Беласица за стадион „Цар Самуил” за новия сезон, но хареса много комплекса в Сандански. Комисията е в Югозападна България и оглежда съоръженията там, за да прецени дали те са годни за футбол. Според комисията четири стадиона трябва да се построят направо наново, като един от тях е „Българска армия”, където домакинства шампионът ЦСКА и се играят международни мачове.

Вицепрезидентът на БФС Стефан Орманджиев, който е и член на комисията, коментира видяното днес от оценителите. „От 16 отбора, вече за осем имаме някаква яснота, дадохме препоръки. Няма да гледаме стадионите на Левски и Литекс, които са лицензирани от УЕФА,” каза той.

„Почти невъзможно ще бъде да се изпълнят условията на стадион „Цар Самуил” в Петрич. Там срещнахме разбирането на президента и смятаме, че той е наясно какво да се направи през есента, за да може на пролет отбора да играе на своя стадион. От тези осем стадиона, които гледахме, четири са си направо за ново строителство. Това са стадионите на Пирин Благоевград, в Петрич, Българска армия. Стадионите на Локомотив в Надежда и Славия са за промени. Сандански също има доста препоръки, но е най-близо до лиценз,” разказа Орманджиев.

Това са само препоръки от страна на комисията, за тревата, за трибуните, за съблекалните и условията за двата отбора, и най-много за сигурността на отбора гост. „В края на краищата не трябва да спрем футбола в България, но при всички положения условията трябва да позволяват да се проведе мача като мач. Промените трябва да станат с помощта и на общината, и на кмета,” каза още босът в БФС.

Стефан Орманджиев направи противоречив коментар за това дали ЦСКА ще може да играе мачовете си от евротурнирите на своя „Българска армия”:„Те са им взети лицензите и те при всички положения ще играят на „Васил Левски”. Освен ако не направят някакви чудеса, което ще значи, че са най-бързите строители в България. На „Българска армия” обаче за два месеца могат да направят препоръчаните проблеми, но трябва много сериозна инвестиция.”

Следващите посетени ще са в Пловдив и Варна, пред следващите две седмици. Изчаква се в Мездра и Бургас да бъдат направени някои промени, но най-вероятно и Миньор Перник няма да може да започне сезона на своя стадион.

Снимка: clubs.bul-foot.org