Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Миодраг Йешич честити титлата на ЦСКА още след победата на неговия Литекс на "Герена". Запитан дали е готов да стори същото, треньорът на втория в класирането Локо (Сф) Стефан Грозданов отвърна: "По-нататък."

Сега или по-нататък, ясно е, че честитките за 31-вата титла ще последват в най-скоро време, защото десет точки преднина десет кръга преди края са огромна дистанция, която няма как да бъде ликвидирана в България. Да, преди две години Левски обърна ситуацията от минус 7, но това беше на полусезона. А и "сините" имаха отбор, готов за такива подвизи, ако са съчетани с погрешни стъпки на конкурента. Сега положението е друго и "обръщането на палачинката" е мисия невъзможна.

ЦСКА спечели леко срещу Пирин с 3:0. Дори по-леко от очакваното. Ранният гол на Петре успокои "червените" и след мача всичко на "Армията" този път беше само усмивки и рози. Към края дори стадионът в Борисовата градина се ослушваше повече за вести от Бургас, а мачa използваше за приятен фон. За неутралния телевизионен зрител двубоят ЦСКА - Пирин се оказа недобра конкуренция на двете английски мегадербита по същото време, но за правоверните цесекари всичко в този ден беше прекрасно.

По същото това време Локо направи равен в Бургас срещу Черноморец 1:1 и така фиксира разликата между себе си и водача на 10 дължини точно преди прекия сблъсък в "Надежда". Очакваше се Димитър Димитров-Херо да направи "нещо невиждано" по футболните терени, ако бъде порязан от съдията. Питахме се какво ли ще бъде това чудо.

Херо не се самозапали ритуално и не си направи сепуко, значи нещата от съдийско естествено са били що-годе под контрол. Все пак треньорът на "акулите" направи разбор с грешките на съдията, но по тона му личеше, че не е включил на "макс". Столичното Локо се отдалечи още от лидера, но това за отбора не бива да се приема като трагедия. Точно обратното. С лимитиран ресурс и потенциал Стефан Грозданов вече трета година държи тима си в зона УЕФА и феновете в "Надежда" трябва сериозно да му благодарят, вместо да го хулят.

Левски се отпуши. Това бе другата новина в иначе спокойния кръг. "Сините" вкараха четири на Беласица, изпуснаха още, а зрителите видяха бразилска самба на терена. Глътката въздух за гранда беше добре дошла, като се има предвид надвисналата сериозна буря над "Герена". Облаците сега се поразсеяха, да видим обаче как ще бъде след предстоящото гостуване на "Тича" срещу Черно море. Иначе в съботната вечер се разминахме и с най-лошото, което е несравнимо с чисто футболните страсти и нрави. Беше спасен човешки живот, след като албанецът Клодиан Семина нелепо се сблъска със съотборник. Поздравления за лекарския екип на Левски и Игор Томашич за изключително навременната реакция. В тази връзка да припомним, че достойният последовател на Хипократовата клетва д-р Жан Филипов спаси живота на играч от Стяуа на зимния лагер на Левски в Кипър. Впрочем само с уплаха се разминахме и при припадъка на страничния съдия Даниел Милушев на мача Черно море - Локо (Пд). Колко нерви се хабят по нашите стадиони, след като истинските неща и животът са далеч по-важни.

Славия падна с 0:3 от Ботев в Пловдив. Този път Венци Стефанов не би могъл да обвини съперниците, че в предния кръг са се "въргаляли като прасета в калта", защото "канарчетата" препънаха тогава и Локо (Сф). Този тим на Славия не е същият като онзи със Здравко Лазаров.

"Белите" са на път да изпаднат и от четворката, ако я карат в същия дух. Впрочем дори четвъртото място в първенството не дава евровиза в сегашната ситуация, освен ако не го заеме Литекс, но освен това спечели и купата. Много критики се посипаха за ниското качество на футбола през пролетта, но е редно да отбележим и положителните явления. Сред тях номер 1 е гореспоменатият Ботев, който е водач в класирането, ако гледаме само пролетните мачове. Но освен това прави впечатление, че и други тимове от златната среда, които уж не би трябвало да се напрягат много-много, играят истински. Дали като в случая с Черноморец, играчите на който преследват премии за достигането до кота 32 точки, дали като Черно море, който играе за чест и слава.

Да отбележим и героичните усилия на няколко тима за спасение. Събраният през февруари Берое спечели победа на терена на прекия конкурент Марек. Илиан Илиев и компания газят всички правила на логиката. Оказва се, че може и без подготовка, а главно с дух и себеотрицание.

Похвално слово заслужава и Вихрен, независимо от домакинския хикс с Видима-Раковски, и самият Видима, който регистрира втори пореден изненадващ хикс, нищо че всички го режат и отдавна са го отписали. И дори Спартак (Вн), който трудно ще продаде кожата си, както се видя в мачовете с ЦСКА и Литекс.

Трагични са най-вече футболистите на Марек. Видя се, че и да се въргалят като прасета, и да не се въргалят, с Кано Коцев или с Джеки, все тая. В Беласица все още са уверени в спасението си и може и да са прави. Трудно обаче ще ни убедят, че са били "убивани" от левскарите, след като се случи точно обратното.