Във втората си проверка на турска земя ЦСКА ще се срещне с любопитния тим на Волга Нижни Новгород.

На руснаците предстои участие втора поредна година в елита на Русия, след като през миналия си дебютен сезон те завършиха на 14-то място. Всъщност историята на тима е доста интересна, като реално датира от 1963 година при сливането на Торпедо и Ракета. Това са двата тима от бившия град Горки, наименуван по този начин в чест на най-популярния жител писателя Максим Горки. Двадесет години отбора се клатушка между тогавашната съветска топ-дивизия и по-долните групи, докато през 1984 се разпада. Едва през новото време, през 98-а се основава настоящия клуб, под името ФК Електроника, но малко по-късно местните футболни деятели решават, че далеч по-престижно е отборът да носи името на голямата река, преминаваща през едномилионния град. Иначе най-голямата гордост на местната индустрия в Нижни Новгород си остава прословутият завод за автомобили ГАЗ, създаден през далечната 1932 година като кооперация между Форд и Съветите.

Миналия сезон футболистите на Волга трудно, но все пак успяха да запазят своето място сред най-добрите, след като оцеляха в допълнителната плейофна група. В момента в тима няма големи звезди, както руснаци, така и чужденци. Има няколко играчи отвън като бившият играч на Стяуа Плешан и неговият сънародник и също бивш съотборник от Стауа Шекели, двамата босненци Йелич и Ахметович, грузинецът Григалава и унгарецът Гаал.

Руснаците са също така на лагер в този регион на Турция, а преди няколко дни победиха с 1:0 следващия съперник на ЦСКА румънския Виторул.

Името на ФК Волга нашумя през зимата на 2011 година, когато се появиха информации, че звездата на ЦСКА Спас Делев е спазарен за този отбор за 650 000 евро. Стигна се до почти официално потвърждение от двете страни, но в крайна сметка всичко пропадна, като причините така и не се изясниха докрай. След този провален трансфер, Спас Делев замлъкна и близо два месеца не говори пред медиите. Едва в средата на март Делев наруши мълчанието си пред Гонг.

Стигаме и да най-любопитното име в щаба на Волга. Това безспорно е бившата звезда на Манчестър Юнайтед и играч още на Евъртън, Фиорентина и Глазгоу Андрей Канчелскис. Андрей е едва в началото на своята треньорска кариера, а във Волга е привлечен буквално преди дни. В щаба на руснаците той се води старши треньор, но като негов съветник под формата на главен треньор е една от легендите на СССР Гаджи Газжиев, чиито връх е спечелването на златните медали с олимпийския тим на СССР на олимпиадата в Сеул през 1988 година. Печели и званието най-добър треньор на Русия на два пъти – през 2000 и 2007 година.

Мачът ЦСКА – Волга ще се играе от 16.00 на терен край Кълълджахамам, там където „червените” вече играха с иранския Сепахан.