Наказанието на Костадин Стоянов ще стане ясно до 20 дни. Това разкри за Гонг генералния секретар на БОК Белчо Горанов. Именно Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет е органът, който ще вземе решение каква да е санкцията на Стоянов, след като стана ясно, че и Б-пробата на футболиста е положителна. Белчо Горанов обаче призна, че все още не е пристигнал официалния резултат от лабораторията в Гърция. „Още нямаме официално пристигнало становище при нас за този случай. Това ще стане или следващата седмица, или в началото на новата година.

Материалите на всеки случай се обобщават в националния антидопингов център, а след това, ако има нарушения, се изпращат към нас. Дисциплинарната комисия на БОК е компетентен орган за разглеждане на случаите. Тайничко се надявам резултатът от втората проба да е различен от първата, защото колегите иначе ще имат работа“, каза Горанов.

Той разясни и подробности около състава на комисията. „Комисията е в състав от 9 члена. В нея влизат юристи, лекари и специалисти в тази сфера. На заседанието трябва да се ослуша състезателя, който е уличен. След това може да бъде насрочено второ заседание със странични експерти. Няма конкретни срокове, но в рамките на 20 дни комисията излиза с решение.

Тази комисия разглежда всички случаи за употреба на допинг. Тя налага наказание. То може да бъде обжалвано пред българския спортен арбитраж. Възможните наказания са от 6 месеца до две години. Преди няколко години имаше случай с футболист на Локомотив София, но тогава той не мина през тази дисциплинарна комисия, защото новата наредба влезе в сила няколко месеца след случая. До момента комисията е разгледала 4-5 подобни случая“, каза Горанов.

Той обаче не пожела да се ангажира със становище за това колко снизходителна може да бъде комисията. „Не искам да говоря от името на комисията. Темата е много деликатна. Незнам какво се съдържа в самото досие и трето има процедура, която трябва да бъде извървяна. Каквото и да кажа ще гадая“, допълни още Горанов.