Левски и Лудогорец изиграха постна продукция в мача, който обаче беше празник по трибуните. Двата лидера в класирането не си отбелязаха голове в битката пред 12 хил. зрители, с която беше открит новият Сектор А на "Герена".

Напрежението и мисълта да не се сгреши властваха през всичките 90 минути и в крайна сметка нулевото равенство беше най-очакваният и заслужен резултат в този мач. А той предопредели титлата на разградчани, докато едва ли нещо може да бутне "сините" от втората позиция.

С този резултат беше сложен и краят на серията от победи на Лудогорец. От мача с Пирин през ноември те имаха само успехи, но сега Левски сложи точка на това. Трябва да се отбележи, че между тези срещи имаше и хикс с Литекс, но този двубой беше анулиран и не влиза в статистиката.

Мачът започна доста нервно, като бракът преобладаваше в отиграванията и на двата отбора. Въпреки че на практика залог в тази среща нямаше, домакини и гости се бяха сковали от напрежение в първите минути и това се отрази на качеството на играта.

Ударите към двамата вратари бяха твърде малко, а бяха и предимно от далечна дистанция. Те не бяха точни, така че вратарите Боян Йоргачевич и Владислав Стоянов нямаше за какво да се намесват и да показват класата си.

Вандерсон и Марселиньо бяха най-активните за разградчани, като най-често тормозеха защитата на противника. Но ударите им не бяха точни, а останалите им съотборници бяха доста статични и не ги подкрепяха толкова в предни позиции.

Левскарите пробваха предимно удари от дистанция, а първият шанс за "сините" се откри пред Роман Прохазка едва в 18-та минута. Тогава словакът стреля отдалеч, но Стоянов беше на мястото си и изби с една ръка.

Но събитията на терена бяха доста постни в тези минути и първият истински шанс за гол дойде в 26-та минута. Тогава Георги Терзиев беше изпуснат от защитата на Левски при един корнер и от около 7-8 метра стреля мощно с глава. Топката обаче мина на сантиметри в аут.

Интересното е, че защитникът се беше появил на терена само 2-3 минути по-рано на мястото на младия Венци Керчев. Този път гостите дори не си правиха труда да го изкарат контузен, както беше на предишния мач на "Герена" през октомври, а директно го извадиха, за да пуснат по-опитния бранител. Това решение на наставника Георги Дерменджиев беше посрещнато с бурни освирквания от трибуните.

Постепенно играчите на Левски се успокоиха около 30-та минута и започнаха да атакуват малко по-смислено. Роман Прохазка опита нов удар от дистанция в 30-та минута, но тогава защитник на Лудогорец изби на 2-3 метра пред голлинията.

Малко след това "сините" претендираха и за дузпа след един корнер, но реферът Станислав Тодоров, който изравни рекорда за най-много свирени мачове на Левски, не прецени, че трябва да даде такава.

Така въпреки че напрежението намаля, двата тима отново не можаха да създадат интересни ситуации, тъй като се стремяха предимно да не грешат в защита. И пак всичко интересно идваше след статични положения или далечни удари. Но те пак бяха рядкост.

Все пак малко преди почивката домакините можеха да открият резултата, когато след центриране на Мигел Бедоя от пряк свободен удар Сърджан Лукин беше изпуснат от защитата на Лудогорец. Румънецът стреля с глава, но топката мина на сантиметри над вратата. Така в крайна сметка почивката дойде без двата тима да си вкарат голове.

По подобен на първото начин започна и второто полувреме на този мач. Грешките и нервите властваха, но постепенно играчите се поуспокоиха. Така се стигна до най-чистото положение в мача в 51-та минута. Тогава Кафу нахлу в наказателното поле, намери Кешеру, който от малък ъгъл стреля в тялото на Йоргачевич. При добавката и Лукас Саша стреля опасно, но пак сърбинът изби.

И след това отново на терена властваха напрежението и прекалената сигурност в играта. Лудогорец се беше прибрал в половината си и се задоволяваше само да отбива натиска на домакините. Разградчани действаха само на контри, но без особен успех.

Левски държеше повече топката, атакуваше, но без особена идея. Пак се разчиташе на далечните удари, но Роман Прохазка и Венци Христов без особен успех стреляха и или Стоянов избиваше, или топката не стигаше до вратата му.

В тези минути имаше твърде малко положения, топката се блъскаше от наказателно поле до наказателно поле. Опасности нямаше почти никакви, а двата тима се стремяха само да не сгрешат.

Лудогорец опитваше някакви контри, но те не бяха толкова опасни, колкото могат да бъдат по принцип. Левскарите действаха с постепенни атаки, но те бяха прекалено беззъби и в крайна сметка голове не паднаха в този мач.

Така празникът на "Герена" беше само по трибуните, а на терена продукцията беше прекалено постна. И след 0:0 Лудогорец запазва дистанцията от 14 точки пред преследвача Левски и всичко в борбата за титлата отдавна е ясно.

Левски: Боян Йоргачевич, Александър Ем. Александров, Александър Др. Александров, Веселин Минев, Сърджан Лукин, Роман Прохазка, Георги Костадинов, Франсис Нар, Мигел Бедоя, Божидар Краев, Венцислав Христов;

Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Венцислав Керчев, Натанаел, Йордан Минев, Светослав Дяков, Лукас Саша, Джонатан Кафу, Вандерсон, Марселиньо, Клаудиу Кешеру.