Финалната среща по проекта за увеличаване на броя на отборите в елитната група ще се състои на 7-и юни, когато всички отбори с лиценз за А група и за Б група ще гласуват за три предложени формата на първенството. Ден по-късно, на 8-и юни, изпълнителният комитет ще утвърди форматите на първенствата в А група и в Б група. 

Професионалните лицензи ще станат ясни до 27-и май.

Именно отборите с лиценз ще гласуват за три предложени им варианта, обяви заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев пред журналисти днес. Холандските експерти от компанията Хайпъркюб Питър Нювенхюс и Ерик ван Спание пък представиха анализа, който до момента са направили. 

Павел Колев от своя страна уточни, че избраният формат ще бъде пазен от Наредбата в следващите три сезона и няма да бъде променян, за да се видят резултатите от разработването му. 

Нювенхюс обяви, че въпреки получената информация, няма в момента ясно мнение как точно трябва да изглежда първенството, а първо иска да види решенията на лицензионната комисия. 

Холандският експерт натърти, че не иска да променя българската култура, а просто да помогне, ако е възможно. Той обаче отчете и някои специфики в българската действителност, които трябва да бъдат взети под внимание. 

Например, при изграждането на новия формат на първенството, трябва да се има предвид психологията на българския запалянко. Анализът показва, че за българският фен мачовете със определен залог при крайния резултат са най-интересните. Мачовете, които по никакъв начин не влияят на класирането, не са интересни и не са гледаеми от българите. 

Той добави, че няколко големи клуба в световен мащаб като Глазгоу Рейнджърс и Ювентус са нарушили определени правила и са излезли от елитите. Същото се отнася и за ЦСКА. Нювенхюс вярва, че връщането на ЦСКА в елита може сериозно да подобри нивото на лигата. Но ЦСКА може да бъде на най-високото ниво единствено, ако се съобрази с правилата и ги изпълни и тогава със сигурност ще получи достъп. Защото, ако ЦСКА влезе неподготвен в елитната лига и българският футбол за втори път загуби този клуб, това ще бъде много лош момент. 

Актуалният формат с 10 отбора и 36 кръга на сезон има положителни и отрицателни страни. Като позитив той отчете, че всички отбори играят по равен брой мачове като домакини и като гости, което не е така например в Унгария и Дания. Отрицателните моменти са, че се получават прекалено големи дупки между точките на отборите и класирането не се влияе от тази голяма бройка мачове. 

"Направи ни впечатление, че най-голям интерес има към първенството през май, когато може да се определи кой къде ще се класира. През останалата част от шампионата няма същата тръпка, обясни холандският експерт, който съветва УЕФА. 

Със сигурност хората от Хайпъркюб ще имат среща с легенди, треньори и играчи от българския футбол, след като вече са се видели с представители на властта и клубовете. /БТА