Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев коментира подробно какво се е коментирало на срещата с представителите на клубовете за новия формат на А група. Той сподели на какъв вариант са се спрели тимовете от елита.

Колев говори още и каква е възможността ЦСКА да участва през новия сезон в първата дивизия след предложения план миналата седмица, включващ още тимовете на Чавдар Етрополе, София 2010 и Литекс.

Ето какво сподели Колев:

"Клубовете са разделени на три групи, с оглед на целите им, на базата на анализите на холандската компания, която е наш партньор. Днес проведохме вече среща с клубовете, които играят в Б група, а току-що завършихме срещата с клубовете, които са така наречените „грандове” – водещите отбори, които се интересуват от шампионската титла и местата в Лига Европа."

"ЦСКА са поканени в тази група на базата на анализа на холандската компания, който се основава на спортната сила на всеки отбор, исторически традиции, финансиране и потенциал за развитие, в зависимост от региона, в който се развива всеки клуб. За всички е ясно, че мястото на ЦСКА е в тази група. Основната задача беше да представим най-подходящите модели за първенства. Така, както сме ги разработили с холандските колеги, без да се ограничаваме в бройката на отборите, тъй като все още нямаме информация от лицензионната комисия, колко отбора ще участват в първенството догодина. Разработени са варианти за 10, 12, 14 и 16 отбора. Разгледахме ги всичките."

"12 и 14 – според тях (клубовете) това са най-реалистичните възможности, с оглед на лицензирането и критериите, които сме заложили. Те държат да няма големи компромиси и се спряха на по един „любим” вариант – с 12 и с 14 отбора, което не означава, че са взели окончателно решение. То ще бъде взето на 7-ми юни, когато ги съберем всички заедно."

"Доколкото знам, в края на миналата седмица имаше среща между представител на ЦСКА и нашия изпълнителен директор Борислав Попов. Детайли от тази среща не мога да ви кажа, защото не съм присъствал. Обсъждани са някакви варианти за бъдещето на ЦСКА и футболният съюз е поел ангажимент, на базата на допълнително внесени документи, които все още не са внесени във футболния съюз, да даде становище дали по нашите регулации и по регулациите на УЕФА и ФИФА този вариант е възможен. До този момент няма нищо внесено черно на бяло в деловодството на футболния съюз. Предполагам, че утре ще получим нещо."

"Не, среща между Бойко Борисов, Гриша Ганчев и Борислав Михайлов не е имало. Доколкото знам, господин Ганчев не е присъствал на срещата. Това е единствената разлика. Имало е представители на ЦСКА и президентът на футболния съюз е присъствал на тази среща. Обсъждани са варианти, но конкретни детайли не мога да ви кажа."

"Нека да получим нещо, черно на бяло, и ще запознаем веднага колегите от ФИФА и УЕФА. Сега всичко е на фаза „Хипотези”. Много ми е трудно да го коментирам (варианта с обединението на ЦСКА), честно казано не виждам опция за подобен вариант в регулациите на ФИФА и на УЕФА, но това не означава, че колегите от тези клубове не са намерили някаква вратичка. Нека да видим какво ще ни предложат. Дяволът е в детайлите", сподели Павел Колев.