Пирин и Черно море завършиха при 1:1 в мача от 1 кръг на А група. Домакините повeдоха след гол на Мартин Тошев, а Матиа Курьор донесе точката на своя състав в самия край. Двата отбора удариха и по една греда.

Двубоят се игра при крайно неприятни условия. Под жарко слънце и температура на въздуха около 37-38 градуса, двата тима търсеха пътя към противниковата врата. Завърналият се пък в елита на родния футбол Пирин остави приятни впечатления с играта си, докато сякаш в някои моменти от мача умората си каза думата за футболистите на Черно море, за които през идната седмица предстои и реваншът с Динамо Минск в Лига Европа.

Любопитен момент бе, че голмайсторът за варненци бе именно Курьор, който вкара и последния гол за Черно море през миналия сезон по време на финала за Купата на България срещу Левски. Сега Курьор откри головата сметка за тима на Никола Спасов.

Срещата започна равностойно, а положения имаше и пред двете врати. Още в 3-ата минута Хуан Мануел Вареа пропусна една топка по много хитър начин, тя стигна до Марчин Бургхард, който стреля диагонално от ляво, но Красимир Костов изби. Пирин отвърна в 7-ата минута, спретвайки скоростна атака от дясно, но Стефан Станчев се намеси и така остротата на акцията бе притъпена.

В 13-ата минута домакините изпълниха фаул, от който обаче не произлезе нищо интересно, а три минути след това това бе показан и първият жълт картон в мача. Получи го Хуан Мануел Вареа от Черно море.

В 18-ата минута играчите на Пирин претендираха за дузпа. Мартин Тошев напредна от ляво, проби в наказателното поле, опита ниско центриране, но Стефан Станчев застана на пътя на топката. От щаба на домакините протестираха, че имало игра с ръка, но главният рефер Никола Попов прецени, че няма основание да отсъди 11-метров наказателен удар.

Симеон Райков бе в основата на една любопитна ситуация в 25-ата минута, когато отправи опасен удар от около 25 метра с левия крак, но в страни от вратата. 5 минути по-късно „орлетата“ удариха греда. Мартин Тошев получи топката, Тодор Паланков покри засадата, нападателят на Пирин отправи диагонален удар по земя, а топката срещна десния стълб на вратата на Георги Китанов.

Новаците в А група продължиха да упражняват натиск и в 35-ата минута Тони Тасев навърза няколко футболисти на варненци. В крайна сметка обаче топката бе отнета, а секунди по-късно Тасев шутира, но не много силно и така топката се оказа лесна плячка за Георги Китанов.

В заключителните минути на първата част момчетата на Никола Спасов направиха добра атака по десния фланг. Мехди Бурабия подаде към Матиа Курьор. Последният опита точния си мерник, но топката излезе в страни от десния стълб на вратата на Красимир Костов.

Второто полувреме започна в по-спокойно темпо, а след 55 минути игра Пирин наруши нулевото равенство. След чудесна атака Венцислав Бенгюзов подаде към Тони Тасев, той преодоля Михаил Венков, опита удар, а Георги Китанов изби. Последва разбъркване в наказателното поле, топката стигна до Мартин Тошев, който разстреля стража на „моряците“ за 1:0. Попадението повдигна значително градуса на настроението по трибуните, феновете на домакините започнаха да скандират „зелени герои“. В 58-ата минута „орлетата“ се отчетоха с ефектно изпълнение и така заслужиха овации. Александър Башлиев центрира в наказателното поле, където Благой Наков отправи удар със задна ножица, но не намери целта.

Варненци удариха греда след 64 минути игра. Бурабия подаде от аутлинията към Курьор, той стреля от границата на наказателното поле, а топката разтресе напречната греда.

Варненци все пак стигнаха до изравняване, което дойде в 93-ата минута на мача. Матиа Курьор засече центриране на Бургхард и елегантно с десния крак разстреля Красимир Костов за крайното 1:1.

В класирането Пирин и Черно море са с равен актив - 1 точка, като заемат съответно 3-о и 5-о място.

Във втория кръг на шампионата Пирин посреща Славия, а Черно море домакинства на Лудогорец. И двете срещи ще може да проследите в сайта Gong.bg, на платформата Gong Play, в ефира на Diema Sport и на честотите на Дарик радио.