Валентин Михов уважи ежегодните награди за спортна журналистика, връчвани в памет на Людмил Неделчев и Николай Колев - "Люпи и Мичмана".

Михов бе помолен да коментира настоящото състояние на родния футбол и кризата в него: "Във футбола има специалисти, които ръководят. Аз съм във волейболното пространство. Боби може би трябва да си направи, не реорганизация, а да си намери хора, съветници, по-подходящи, за да излезе от една пасивност, една криза... Аз не казвам, че той е виновен, виновни са всички."

Според бившия ръководител на Професионалната футболна лига, Литекс е можел да бъде оставен в А група, и твърде късно родните футболни управници са се сетили да стават принципни.

"Може би трябва да има една нулева година. Какво ще остане след нея?! Който и да е шампион, ще стане малко мачове... Късно тръгнахме да бъдем принципни. Трябваше да бъдем принципни преди 10-15 години. Направиха се компромиси, на база на този от 2008-ма година, с ЦСКА, се стигна до тази трагедия. И с Ловеч можеше да се намери решение, мисля, че има такава точка. Тук в България, ние си отмъщаваме, набелязваме си един ръководител, и тръгваме срещу него. Какво да ви кажа?! Спорт без стратегия няма!," заяви Михов.

Валентин Михов си припомни и миналото: "Журналистиката сега стана почти платена, а тогава бе безплатна, хуманна, и те двамата много пъти са ми били коректив. С това те оставиха имената си, да са награди. Дай Боже, да има кой да следва техния път. Те никога не злоупотребиха с искреността ми. Те останаха с вдигнати глави до края, на никого не се наведоха."

"Сега и спортът бе много различен. Сега в момента, да кажем, че спортът е в тежко състояние, е най-меко казано. Дано се оправи нещо. Без стратегия, няма да се оправи. И сега има добра журналистика, но няма какво да отразява?! Как да го отразява?! Търсим по-жълтото, защото няма сериозно. Един Ивелин Попов имаме, един волейбол. Ако управленците час по-скоро не си намерят местата... Ние страдаме от управленци. Ние мъчим спорта. Всички наши спортисти са герои. И вие сте герои, че от нищо нещо отразявате," каза още Вальо Михов.