Лудогорец е новият-стар шампион на България. Това стана факт и на теория след домакинската загуба на единствения останал преследвач Левски на неговия стадион от Локомотив Пловдив с 2:3. 

Това беше първа загуба на "сините" на "Герена" този сезон и тя дойде доста наивно. Те водеха с 2:0, а преди почивката пропуснаха буквално да разгромят противника си. След нея си вкараха нелеп автогол, а в края въпреки натиска си, допуснаха изненадващ гол и си тръгнаха с наведени глави. 

Иначе в рамките на една минута между 16-та и 17-та Венци Христов и Мигел Бедоя вкараха два гола, а с оглед на играта не се виждаше как този мач ще има друг развой, освен изразителна победа на домакините. Но веднага след почивката Сашо Александров си вкара нелеп автогол. 

После на сцената излезе Мартин Камбуров, който първо изравни резултата в 65-та минута, а точно преди края асистира на Бирсент Карагарен и пълният обрат беше факт, с което Локомотив си тръгна по най-изненадващия начин с трите точки. 

Левски започна мача на много високо темпо и направо шокира съперника си от първите минути. След само 43 секунди игра Божидар Краев излезе зад защитата при един страхотен пас на Венци Христов, но ударът му беше слаб и по земя, та Ясин ел Харуби успя да избие. 

Това обаче по никакъв начин не притесни левскарите. Те продължиха да атакуват все по-опасно, а между 3-та и 4-та минута на два пъти Франсис Нар имаше два шанса да се разпише, но беше прекалено неточен. 

Пловдивчани бяха доста слисани в тези минути и не можеха да затруднят противниковата отбрана. Димитър Велковски опита един нескопосан удар от дистанция, а и Ясин Амрауи пробва няколко слаби центрирания. 

Така се стигна до 16-та минута, когато Левски най-заслужено поведе в резултата. Тогава Сашо Александров проби по левия фланг и намери Венци Христов зад защитата на противника. Нападателят овладя и с мощен шут с външен фалц в далечния ъгъл на вратата откри резултата. 

А малко повече от 60 секунди по-късно резултатът беше удвоен. И пак Венци Христов имаше дейно участие в това попадение. Той направи двойно подаване с Мигел Бедоя и го изведе в наказателното поле. Испанецът с хубав удар в ъгъла не остави шанс на Ел Харуби - 2:0. 

След тази ситуация играта се поуспокои. Но в 28-та минута резултатът можеше да е класически в полза на домакините. Мехди Бурабия намери страхотно Краев на далечния фланг с центриране отдясно, но младокът стреля с глава над вратата. 

В ответната атака дойде и единствената по-опасна атака на Локомотив преди почивката. Тогава Мартин Камбуров беше изведен на страхотна ситуация, той финтира защитник и стреля, но с една ръка вратарят Боян Йоргачевич изби. 

След това вихрено начало оборотите драстично намаляха, но надмощието на Левски се усещаше. "Железничарите" така и не можаха да намерят път към вратата на противника, а домакините имаха още един шанс да открият резултата. 

Това се случи минута преди почивката. Тогава пак Венци Христов беше изведен зад защитата, но реши да стреля веднага и топката срещна главата на излезлия да го пресрещне вратар на локомотивци. Така в крайна сметка повече попадения не паднаха преди почивката и "сините" се оттеглиха с два гола чист аванс. 

Малко след подновяването на играта интригата се върна с пълна сила. В 47-та минута Ясин Амрауи центрира от десния фланг, но положението не беше опасно. Сашо Александров обаче не беше концентриран и след рикошет прати топката в собствената си мрежа за 1:2. 

След това продължи по-активната игра на домакините. В основата на всичко интересно пак беше Венци Христов. Нападателят стреля на два пъти от далечна дистанция и беше на сантиметри от гола. И двата пъти обаче Ел Харуби с вещина изби. 

В 59-та минута дойде и едно от най-спорните положения в мача. Тогава Мигел Бедоя центрира от пряк свободен удар и Георги Костадинов беше на стрелкова позиция във вратарското поле. Той обаче не можа да играе с нея, защото претендираше за задържане от страна на Кирил Котев. Повторенията показаха, че халфът на Левски може би имаше основание да иска дузпа, но реферът Ивайло Стоянов от Петрич си замълча. 

И сякаш от нищото Локо стигна до изравняването в 65-та минута. Тогава при една продължителна атака на няколко пъти Дани Кики и Мартин Камбуров комбинираха пред наказателното поле на Левски, като последният пас на халфа беше с пета и ветеранът с мощен шут от дъгата на пеналтерията направи 2:2. 

Това беше неговият 15-и гол за сезона и общо 171-и в А група. Но в един момент при изграждането на атаката имаше засада на Камбуров, която обаче реферската бригада за пореден път проспа. 

Последва натиск на Левски, но той беше прекалено ялов. Прохазка и Христов опитваха удари от дистанция, но сега нямаха късмет. Бедоя също опитваше да затруднява противника с центрирания, но вече прекалено безуспешно. 

Най-чистото положение при този резултат се откри пред Франсис Нар в 83-та минута. Тогава той получи страхотно центриране във вратарското поле и стреля с глава, но Ел Харуби беше на мястото си и улови. 

Така мачът течеше в натиск на Левски и умела отбрана на гостите. И пак сякаш от нищото локомотивци стигнаха до още едно попадение и пълен обрат. В 89-та минута Мартин Камбуров за пореден път отигра страхотно и изведе Бирсент Карагарен в наказателното поле с един пас. Младокът стреля в далечния ъгъл на вратаря и не му остави шанс - 3:2 за Локо. 

В последните секунди дори и Боян Йоргачевич се включи в атака да изравнява, но не се стигна до нов гол и в крайна сметка Локо победи, а с това направи и Лудогорец шампион за пети пореден път. "Железничарите" пък запазват шансовете си за място в Лига Европа с тези три важни точки. 

Левски: Боян Йоргачевич, Веселин Минев, Георги Костадинов, Александър Др. Александров, Александър Ем. Александров, Франсис Нар, Мигел Бедоя, Мехди Бурабия, Божидар Краев, Роман Прохазка, Венцислав Христов;

Резерви: Александър Любенов, Галин Ташев, Джереми Де Ноойер, Борислав Цонев, Радослав Цонев, Джъстин Менголо, Бабатунде Адениджи;

Локомотив Пловдив: Ясин Ел Харуби, Ясин Амрауи, Иван Иванов, Кирил Котев, Ванчо Траянов, Стефан Велев, Веселин Марчев, Пауло Серджо, Димитър Велковски, Мартин Камбуров, Дани Кики;

Резерви: Александър Витанов, Крум Стоянов, Александър Тунчев, Мартин Кавдански, Георги Вълчев, Емил Гъргоров, Бирсент Карагарен;