Бившият капитан и спортен директор на Левски Христо Йовов коментира процесите, които се случват в „синия“ клуб напоследък. Както е известно, преди известно време бяха хвърлени куп оставки на ръководни фактори на „Георги Аспарухов“, а малко преди това за старши треньор бе назначен сръбският специалист Люпко Петрович.

„При всички привърженици на Левски я има надеждата за добро представяне. Разбира се, отново има доста промени, които ще видим дали са за добро. Сега е много рано да се съди, да се дават някакви крайни оценки. На мен единствено ми прави впечатление, че отговорността се размива и в крайна сметка да не се окаже, че няма да има виновен… или кой ще е „виновният” за добрите успехи”, сподели Йовов.

Бившият национал на България взе отношение и по темата с ЦСКА: Без да съм запознат в детайли с нещата, които се случват в този клуб, се вижда и с просто око, че нещо не е редно там и смятам, че всичките тези машинации, които се случват, единствено заблуждават привържениците на ЦСКА и привържениците на футбола. Аз винаги съм казвал, че предпочитам да има едно “вечно дерби” и една силна А група, за да има конкуренция и за да се ражда качество. Надявам се в най-скоро време всичко да се уточни и да започнат да работят професионално, защото все пак има и много хора, които са свързани с клуба в този момент и които са в пълна неяснота, и за тях е много трудно.”

Относно трансформирането на Литекс в ЦСКА, Йовов коментира, че това е лично решение на собствениците. „Това вече е решение на собственика. Знаем, че отбори като Литекс, и други провинциални, без да обиждам, се влияят единствено от един благодетел. Така че все пак той решава за това дали да хвърля парите си. Лошото е, че в годините Литекс изгради някаква история, беше някакъв фактор. Сега, по един, според мен, „лек” начин беше закрит, но не се знае. Ще видим какво ще се случи с ЦСКА – да не се появи отново Литекс?”

“Лудогорец със сигурност отново е основният фаворит за титлата. Защо? Смятам, че всички знаем и виждаме. Един доста добре изграден отбор, собствениците и хората, които са по ръководните постове в Лудогорец, се справят доста добре, с оглед на това, че не продават футболисти на всяка цена, за да подсигурят бюджет, изградиха един доста стойностен отбор. Когато имаш един отбор, който е почти готов, е много по-лесно да прибавиш само някаква част от пъзела, за да го направиш перфектен. Лудогорец съумяха преди 2-3 години да направят това нещо и сега е много по-лесно за хората, които са там”, продължи Йовов.

“Не може да тълкуваме нещата по един начин, да кажем, че изцяло ще бъдат българските треньори приоритет, защото, като гледаме в години, има липса на материал и няма нищо по-хубаво от това да дойде един добър чужденец, от който всеки от българските треньори да научи по нещо. Не смятам, че е била голяма грешката с освобождаването на Дерменджиев, може би не уцелиха с назначението на следващия треньор. Може би, ако беше човек, който е доказал качествата си, можеше Лудогорец да се представя много по-добре, отколкото се представя в момента. Без да омаловажавам качествата на господин Дерменджиев и да го обиждам, но за да се развива един отбор, трябва да има добър треньор”, завърши бивщата „синя“ звезда.