Специалистът по спортно право Георги Градев коментира актуалния казус около искането на Левски да получи възможност да обжалва анулираните резултати на Литекс. "Сините" искат да се жалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана, но трябва да получат разрешение от БФС за това. 

БФС отказа да се споразумее с Левски

Според Градев, ако се стигне до такъв ход, то столичният клуб има всички основания да спечели. Ето и какво сподели специалистът по спортно право пред камерата на "Нова Телевизия":

"Ако има отказ, дори и мълчалив, означава само едно - страх. Това означава, че от БФС са наясно, че решението им ще бъде отменено от всяка една горна инстанция. Футболният съюз би отказал такова споразумение - писмено или мълчаливо - само защото знае, че няма никакъв шанс." 

"Най-простият подход, който Левски може да ползва нататък, е да прати едно писмо до ФИФА, в което да се уведоми, че Футболният съюз нарушава член 68 от устава ѝ, който задължава БФС да осигури обжалване на негови решения."

"Това обжалване може да е пред независим съд в рамките на федерацията, какъвто БФС има, пред независим съд в рамките на конфедерацията, какъвто в УЕФА няма, и пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Според правилника на БФС, уставът на ФИФА е задължителен за него." 

"Т.е., БФС, отказвайки обжалване на Левски или Литекс, нарушава собствения си указ, както и член 68 от устава на ФИФА, който е задължителен. Така Левски трябва да обясни всичко това в писмото до ФИФА и да поиска да се обърне към граждански съд в България." 

"Когато такова писмо стигне до ФИФА, аз съм убеден, че от там ще отговорят, че не са съгласни с такъв подход и ще поискат незабавно от БФС да признае юрисдикцията на Съда в Лозана, който да разгледа решението на Спортно-техническата комисия като последна инстанция." 

"Тук вече става опасно за БФС, защото не се знае каква ще е реакцията на феновете. Това го казвам превантивно, защото и аз като фен, незапознат с правилата, бих си помислил, че БФС нарочно отказва и умишлено пречи на Левски да обжалва в Лозана, защото знае, че ще загуби."

"Тук ще уточня, че едно е БФС да признае решенията на Съда в Лозана, друго е да признае юрисдикцията му. БФС е единствената организация в света, която не спазва член 68 на ФИФА." 

"В България, Спортният арбитражен съд има опция да разглежда решения на спортно-техническата комисия. Единият случай беше с картотекирането на Тодор Тимонов и Николай Манчев в ЦСКА. Тогава Арбитражният съд отмени решението на тази комисия и задължи БФС да картотекира тези играчи. Другият случай беше с Мирослав Антонов, който не можеше да бъде картотекиран в Славия, но Арбитражният съд върна решението на СТК."

"Нека от БФС да излезе който и да било и да ми посочи един член, в който е разписано изрично, че СТК конкретно, а не Дисциплинарната комисия, може да анулира резултат от мач. В решението на СТК, което имам пред себе си, никъде не пише такъв член."

"Т.е. никой от Левски не се е съгласил с този ред на налагане на санкция. Никой от Левски не се е съгласил СТК да наложи толкова тежко наказание, без дори да има възможност за обжалване. Всички твърдения на Футболния съюз са малоумни и са направени от хора, които са некомпетентни. Категоричен съм в това отношение." 

"Правото е на страната на Левски. По отношение на процедурата, член 72, алинея 3 от Устава на БФС казва, че само и единствено Дисциплинарната комисия налага наказанията, предвидени в него. В член 74, алинея 1, са предвидени всички дисциплинарни наказания, между които под номер 4 е анулиране на резултат от мач."

"Иначе казано, само Дисциплинарната комисия може да анулира резултатите на Литекс до момента. Тук говорим за материално нарушение на правото, което води до нищожност на решението. Ако делото влезе в Съда в Лозана, наказанието ще бъде отменено - некомпетентен орган е взел решението и е анулирал резултатите, не е гарантирал правото на защита и обжалване на Левски."

"Това е решение, взето на тъмно, от опиянени хора и които нямат компетентност за нищо. Това е скандално и не бива да остане така и съм убеден, че Левски няма да го остави така и Левски ще обжалва", сподели Градев в интервюто. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS