От БФС отказват да сключат арбитражно споразумение с Левски, научи Нова Телевизия. Това означава, че казусът с анулираните резултати на Литекс няма да се гледа в Спортния съд в Лозана. 

"Сините" обаче ще сезират ФИФА в търсене на отмяна на решението на Спортно-техническата комисия за отнетите им точки. 

Според специалиста по спортно право Георги Градев, който представлява Левски в този казус, с евентуалния си отказ от БФС ще нарушат член 68 от устава на ФИФА, който е задължителен за родната централа и предвижда всички решения да се обжалват пред вътрешен арбитражен съд или този в Лозана. 

"Най-простият подход, който е следван и в други федерации, е да се напише едно писмо до ФИФА, в което да се обясни, че Футболният съюз не дава възможност да се обжалва решението нито пред вътрешен арбитражен съд, нито пред Съда в Лозана и да се иска разрешение от ФИФА да се атакува решението пред граждански съд. Когато едно такова писмо стигне до ФИФА, аз съм убеден, че от там ще отговорят незабавно, че не са съгласни с този подход и ще поискат от БФС да позволи КАС да разгледа казуса като последна инстанция", сподели Градев. 

Той твърди, че Спортно-техническата комисия няма юрисдикцията да налага такова наказание на Литекс, а то е само в компетенцията на Дисциплинарната и Апелативната комисия.

"Некомпетентен орган е взел решението и е анулирал резултатите, не е гарантирал правото на защита и правото на обжалване на Левски. Това го има както в устава на ФИФА, така и в конституцията на България. Това решение е взето на тъмно, от хора, които са опиянени от алкохол и които не са компетентни за нищо."

"Имаме решение на Апелативната комисия, което затваря казуса "Левски-Литекс". Оттам-нататък не може нито един орган, камо ли Спортно-техническата комисия, да налага санкции на Литекс и съответно не могат да се взимат точки на нито един друг клуб", заяви още Градев. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS