Ако някой все още не е разбрал, една от най-интересните срещи във футболното първенство ЦСКА – Лудогорец вече се играе. По програма мачът между футболистите ще се състои на 22 ноември от 16 часа на стадион „Българска армия“, но извън терена срещата тече с пълна сила. Ясно е, че в България психовойната между отделните клубове преди важен мач също е част от играта. Използват се явни и тайни прийоми, а целта е ясна – дестабилизация на противника. Също така е ясно, че в крайна сметка точките ги печелят играчите на терена, но битката извън него също е крайно интересна и любопитна. Естествено победител в тази битка трудно може да бъде излъчен, защото дори и да смачкаш противника преди мача може да загубиш в 90-те минути, което всъщност е най-важното.

Мачът между ЦСКА и Лудогорец вече започна, дори огромна част от психологическата война премина. Реално битката между тези отбори се води още от момента, в който „червените“ дръпнаха с чудесна точкова преднина, което със сигурност притесни шампионите. Към тази дата няколко събития могат да се приемат като част от психовойната между ЦСКА и Лудогорец.

Денят и часът на мача

Естествено тази тема се очерта като основна преди сблъсък номер 1 в редовния сезон. Какво всъщност се случи по хронология?

На 16 октомври БФС публикува програмата за последните 4 кръга на първенството от 2014 година. Тогава за първи път станаха ясни датите и часовете на мачовете в този период. Тогава футболния съюз реално обяви, че мачът ЦСКА – Лудогорец ще е на 21 ноември (петък) от 17:45 часа. Преди 16 октомври мачът между „червени“ и „зелени“ никога не е бил насрочван като дата и час (въпреки опитите да бъде внушено, че срещата е преместена от събота за петък).

Съвсем естествено това решение на БФС взриви „червените“ фенове, които във форуми и социални мрежи възроптаха моментално с мотива, че по този начин голяма част от запалянковците няма да могат да присъстват на срещата. До голяма степен мотивите носят своята логика от гледна точка на запалянковците.

Ръководството на ЦСКА не закъсня с реакцията си. Още след победата над Литекс на 18 октомври и Александър Томов, и Александър Тодоров разкритикуваха това решение и изразиха мнение, че тази дата и час идва под диктовката на Лудогорец с единствената идея стадион „Българска армия“ да не се напълни. Истината за този вой обаче е съвсем друга. Естествено треньорите и ръководството на ЦСКА имаха изцяло спортно-техническа идея свързана с мач, който да се играе в събота, а желанието на феновете бе използвано като параван. Тънката мисъл бе свързана с фактите от този сезон – Лудогорец играе слабо когато предстои мач в Европа, а няколко дни след сблъсъка с ЦСКА на шампионите предстои домакинство на Ливърпул. В крайна сметка един ден, кой ти го дава! Привидно ЦСКА преведе своята атака, който изглеждаше удар право в целта – Лудогорец е злото и прави каквото си поиска с програмата, а Кирил Домусчиев коли и беси в телевизията и БФС.

Само два дни по-късно (на 20 октомври) изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев обяви пред БФС, че за разградчани са по-необлагодетелствани от програмата и мач в петък. Тези думи на Петричев увиснаха в пространството, а от ЦСКА така и не си направиха труда да разберат какво се крие зад тях. Ако бяха го направили със сигурност никога нямаше да бъде внесено искане за променя датата на срещата. Защо? Отговорът е прост. В Лудогорец отдавна са наясно, че в седмицата преди мача с ЦСКА голяма част футболистите ще са ангажирани с национални отбори. Ако не българските национали, то играчи като Хамза, Безяк и Моци имат насрочени срещи във вторник и сряда, а в последствие стана ясно, че и Ангуло попада в плановете на Колумбия. Каква беше реакцията на Лудогорец? Абсолютно никаква, защото от ЦСКА вече започнаха за вършат „черната работа“. Всъщност, ако Лудогорец още тогава бе поискал промяна на срещата от петък за събота със сигурност „червените“ нямаше да се съгласят и отново шампионите щяха да получат обвинения, че променят програмата както им е удобно.

Пасивната позиция на Лудогорец в казуса даде възможност ЦСКА да атакува с официално искане за промяна на срещата. То обаче бе внесено в БФС без да се иска съгласието на Лудогорец. Ако такова съгласие бе поискано шампионите щяха да го дадат и въобще нямаше да се стигне до последвалите драми. (Междувременно Лудогорец получи отказ от Черно море за смяната на деня на мача от първенство, но се разбра с Берое за отлагането на мачовете за Купата на България).

В последствие на всички е ясно какво се случи. Спортно-техническата комисия на БФС не уважи молбата на ЦСКА, но след като и Лудогорец пусна подобно искане хората от футболната централа вече имаха съгласието и на двете страни и срещата бе насрочена за събота.

Какви грешки направиха ЦСКА и Лудогорец в тази мини война? От ЦСКА трябваше да си „напишат домашното“ и да преценят ситуацията с националите. Тогава „червените“ щяха да насочат битката единствено и само в това да променят мача за по-късен час и щяха да убият с един куршум два заека. Лудогорец пък закъсня прекалено много с молбата за преместване на мача. Тази молба трябваше да бъде внесена в момента, в който стана ясно, че и ЦСКА внасят официално искане или най-късно ден след първоначалното решение на комисията. Тогава комисията щеше да премести мача както си трябва и всичко щеше да е пито-платено.

Ясно е, че в крайна сметка ЦСКА свърши работата, за която Лудогорец трябваше да настоява, но след целия този шум връщане назад за „червените“ нямаше.

Тончи Кукоч

Случаят „Тончи Кукоч“ също влезе във войната между Лудогорец и ЦСКА, въпреки че реално шампионите нямат никаква връзка с него. Кукоч направи страшна глупост, след края на мача със Славия и бе наказан с полагащото се лишаване от състезателни права. Естествено фенове и шефове на ЦСКА не пропуснаха да хвърлят вината за това наказание върху Лудогорец и отново да намесят „дългата ръка“ на Кирил Домусчиев.

В този случай обаче Дисциплинарната комисия направи невероятна услуга на ЦСКА. Реално участието на Кукоч в този мач щеше да е изключително рисково за Стойчо Младенов. Нагнетеното напрежение, постовете на хърватина във фейсбук и като цяло настройката му към мача носеше изключителен риск за бърз жълт и червен картон. А като цяло вече стана ясно, че Венци Василев би се справил много по-добре на тази позиция от Кукоч, който реално е с доста надценени футболни достойнства.

Тук някъде може да включим и директивата „жълти картони“, която е основна част от изказванията на Стойчо Младенов този сезон. Причината за многото официални предупреждения на футболистите на ЦСКА леко и методично също бе насочена към основния конкурент за първото място. В интерес на истината футболистите на ЦСКА изчистиха играта си последните седмици и логично картоните намаляха.

Допингът

В началото на седмицата в публичното пространство се появи класическата информация за подобен сблъсък: „ЦСКА ще иска допинг контрол за мача с Лудогорец“. Тази „новина“ се използва доста често, когато предстои мач с подобен заряд. Ползвали са го почти всички отбори от А група. Психологически трик, който цели превантивно да спре евентуално желание за използване на допълнителни стимулиращи средства. До тук добре! В този случай обаче подобна информация звучи смешно най-вече заради специфичната ситуация на Лудогорец. Шампионите се намират под зверски допинг мониторинг от УЕФА във връзка с участието в Шампионската лига. Този мониторинг включва внезапни проверки по всяко време и на всички футболисти. Санкциите от УЕФА при уличаване с допинг в този период могат да бъдат изключително сурови за целия клуб, а не само за отделните футболисти, които ще изгорят при проверка от българската лаборатория за обикновен шампионатен мач. Така нито един отбор не би си правил експерименти точно в такъв период. Тази е причина подобно искане на ЦСКА изглежда изключително несъстоятелно, защото с 2-3 хиляди лева, които ще бъдат платени на нашите допинг-ченгета, спокойно могат да бъдат изплатени заплатите на няколко треньори от школата.

Всъщност, ако трябва да сме докрай обективни, официално подобно желание не е излизало от устата на някой отговорен фактор на „Българска армия“. Това пък дава основание да се смята, че „информацията“ може да е стил „пълнене на вестници и сайтове“. Дано всъщност е така, защото иначе не говори добре за нечия компетентност.

Друго също е ясно. Българската допинглаборатория със сигурност предвижда подобна проверка. Това е повече от ясно.

До мачът ЦСКА – Лудогорец остават 9 дни. Със сигурност психовойната между двата клуба ще продължи да се развива най-вече през медиите. Ако не друго със сигурност ще е много интересно. Мачът ще е интересен, но със сигурност ще е интересно и в дните преди него.