Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Футболният сезон приключи - за радост на едни, а и на някои други, които нямат повод за подобни чувства. "Синя" България отдавна празнува, шампанското дори леко поизветря. Шампионът стана ясен още след пролетното издание на "вечното дерби". Възникналите впоследствие тук-там драмички така и не можаха да отнемат заслуженото първо място на Левски. Може само още веднъж да въздъхнем с облекчение, че теорията на конспирацията се срина тотално. В нея все така се случва, че на ЦСКА се пада да играе борчето или второстепенната роля.

Радостни са и на "Армията". Приключи един от най-тъмните периоди в историята на клуба. Смяна на властта, пак треньорска рокада, безумия, абсурди и низ от идиотии - да се чуди човек как може този отбор да е на второ място в крайното класиране.
Радват се и в "Надежда". Там така и не посмяха на глас да си пожелаят нещо повече. В скока на височина имаш право на опит извън състезанието. Опит за рекорд. Локо (Сф) отказа своя опит за летене като срамежлив атлет.Остана си в локалната задоволеност. Заприлича на жител на ГДР, който години след падането на Берлинската стена така и не е пожелал да премине от другата страна. Подобна е ситуацията с Литекс. От няколко години насам единствената цел пред тима от Ловеч е прословутата евроквота. И нищо повече. Някакъв страховит напън във финала за купата. И накрая пак с палци в устата. Но сега говорим за шампионата. Който завърши ето така:


Шампионите се забавляваха истински пред своя публика и нашамаросаха "оранжевите". Мечтан край, дубъл, рекорди и феноменални маневри в схемата за влизане в групите на Шампионската лига. Е, разбира се, има страшно много нотки на изкривяване на реалността, но сега е възможно най-неправилният момент за посочването им. Карай да върви - Левски в момента е попаднал в един от най-сладките си и заслужени розови сънища.

Предстоят два мача на "сините" срещу Беларус. С малко помощ от страна на Бербатов и двамата Петрови отборът на Станимир Стоилов е длъжен да използва страхотната си инерция от успешния шампионат. От другата страна, на "Герена" беше Литекс. Гордостта на футболната ни провинция! Суперлативите, които изчетох в дните след финала за купата, само показват колко ниско е паднала летвата в Ловеч. И да не забравяме, че това е единственият отбор дал точка на "Екс-Конелиано" през сезона. Повече няма какво да се добави.


ЦСКА взе победа и играч в Петрич. "Червените" отдавна усетиха какъв ще бъде краят и вече пазаруват за следващия сезон. Не ми е ясно обаче какво трябва да се случи, за да бъдат оправдани надеждите на феновете. Борисовата градина е в амок или ако желаете да обърнете думата пак ще е точно - в кома. Само от управниците там зависи дали ще са в ролята на лечители, или ще си останат в историята като хитри шарлатани. Дори на Марко Поло обувките са му били с по-малки дупки от протриване, отколкото тези, които "червените" отвориха в ценностната си система.


За Локомотив (Сф) стана вече дума. Целта - Генков да е голмайстор, бе изпълнена. Макар жестоко да миришеше на румънски сценарий от 80-те години.
Предизвестеният край за Рилски спортист настъпи. Явно една героична победа над Левски не е достатъчна. Може би това е единственият тим, който не се радва след края на първенството. За другия удавник - Родопа, слизането с един етаж надолу е облекчение.


След два месеца и половина колелото се завърта наново. За първи път от много време насам със сериозно заявените амбиции на много извънстолични клубове. Берое, Черно море, Вихрен, Нафтекс и Черноморец искат да бъдат под светлините на прожекторите по това време следващата година. Дали ще успеят, дали пък няма да имаме неочакван нов играч на сцената - скоро ще разберем. Един цикъл бе затворен и всеки има право да си избере с какво да го запомни. С новата титла на Левски, с продължилото падане на ЦСКА, с рекордното съдийско присъствие от чужбина, с поредния убит футболен бос или с нелепото присъствие на "Дражевия цирк". Спомените са без пари - така че заповядайте на сергията "Сезон 2006/07". Кой каквото си харесва - негово е!