Остават 7 дни до края на първата по рода си в България кампания за закупуване на акции на футболен клуб. Клубът е един от така наречените грандове – ЦСКА. Кампанията трябваше да е спасителен пояс за „червените“, който може да измъкне отбора от блатото, в което бе нагазил миналото лято. Към днешна дата емисията „червени“ акции върви по-скоро към провал, отколкото към успех.

Интересът към акциите не отговаря на предварителните очаквания и това е безспорен факт. Александър Томов има 7 борсови дни, за да реши проблемите. Както изглежда трябва да бъде задействан план Б и това да стане с едри акционери. Това обаче са проблеми на Томов в качеството му на идеолог на проекта.

Трябва засегнем другата страна, което със сигурност няма да се хареса на „червените“ фенове. Към днешна дата те тотално се провалиха и в никакъв случай не доказват, че искат да помогнат на своя любим клуб. Да! Тъжно е, но е факт. До вчера на борсата бяха регистрирани 4094 сделки. Няма да правим анализ на броя на акциите от тези сделки, а само на броя на хората, които са си закупили акции. Дали са дали 30 или 300 лева няма значение. .

Толкова ли обаче са феновете на ЦСКА, които искат да помогнат на клуба? Това е пълен провал. Та нали ЦСКА и Левски са най-обичаните клубове в България... с милиони фенове. Къде са те сега?

Подиграваният заради публиката си шампион на България Лудогорец събира повече зрители на домакински мач, отколкото акционери събра ЦСКА за месец. Това ли милионите фенове?

Нека повторим, за да е ясно - 4094 човека са си закупили акции на ЦСКА. Това е срамно и точно тази дума трябва да използват Александър Томов и Александър Тодоров при следващ въпрос дали са доволни от активността на запалянковците. В последно време като оправдание ръководството на ЦСКА изтъкват трудната процедура за закупуване на акции в провинцията. Вероятно е така, но къде са столичани? Нали половин София е от ЦСКА. Все има 200-300 хиляди „армейци“ в столицата... и само 4 094 си купиха акции.

Трябва да кажем, че дори и най-трезво мислещите поддръжници на идеята за публична продажба на акции, очакваха не по-малко 700-800 000 акции да бъдат продадени на дребните акционери. Цифра, която изглежда невъзможно да бъде достигната до 19 май от малки сделки.

В кризисни моменти не веднъж сме чували подхвърлени реплики „Ние сме стотици хиляди, ще съберем по 10 лева и готово“. Да, да, ама не. Само на думи, но не и на дела.

В крайна сметка Александър Томов може и да успее с емисията с намирането и включването на големи риби. Въпросът е... Къде са стотиците хиляди с „червени“ сърца?