Съвместна публикация на вестник „Стандарт” и Gong.bg.

Наистина, при положение, че „армейците” победиха в Дупница Марек със скромното 3:1, след като вечният съперник стори това на два пъти през миналия сезон с гръмогласното 8:0, нещата не отиват на добре за ЦСКА. Отгоре на всичко „червените” играха половин полувреме с човек повече, но това не им помогна да вкарат повече попадения. Въпреки първото си място във временното класиране, тимът на Стойчо Младенов изостава с един гол в головата разлика спрямо следващия в таблицата и това продължава да докарва безсънни нощи на гневните фенове. ЦСКА е лидер, но играе все така безобразно, грозно и нелицеприятно.

Горе-долу в такъв стил щяха да бъдат масовите отзиви от отминалия кръг и конкретно за Марек – ЦСКА, ако не бе онзи щастлив за „орлетата” рикошет в предпоследната минута. Всъщност, нищо необичайно не се случи в събота. Съдбата просто взе на шампионите това, което им подари на мача във Варна срещу Спартак. Така, както се случи при евродвубоите на „червените”. Късмет срещу Омония и нещастие срещу Тулуза.

Лошото за Левски е малко странното поведение на „Герена” напоследък, сякаш там някой бе обещал отборът да не губи точка в следващите десет години. Сриване на играчите след разгром над Ботев и необяснимо хвалене след продължения срещу отбор от Мездра. Но всеки си има своето неприкосновено право да определя клубната си политика.

Засега в синия лагер се успокояват, че са правили обрат и при 7 точки аванс за противника, но трябва все по-ясно да осъзнаят, че това се случва на далеч по-грамадни интервали от сегашния. Мечешката услуга, която направиха медиите на Левски, наточили брадвите си единствено към кризата/?!?/ в ЦСКА, допринесе за донякъде аристократичното отношение на играчите на Стоилов в Благоевград. Кофата ледена вода бе лисната в лицето на отбора и той май забеляза петточковата дистанция. При това едва в началото на трудната си финална серия за полусезона. А това, че шампионите след цели 11 кръга още нямат победа над отбор от първата половина на таблицата вече дори не е любопитно.

ЦСКА изигра лесно мача си на „Бончук”, но „червените” имат също програма, която не е за подценяване. Публиката на „Българска армия” ще иска голеади при домакинствата на Ботев и Вихрен, а гостуването на Херо в Бургас няма как да мине безшумно. Защо към тази серия да не добавим и първия пролетен кръг, когато е сблъсъкът с Литекс? Макар в момента ловчанлии да са толкова страшни за съперниците си, колкото бостанското плашило ще спре банда крадци на дини.

Трудно ще откриете отбор по света, който за три месеца или една дузина мачове да е сработил състав, в който горе-долу толкова са новите попълнения. На принципа на старите съветски автомобили, ЦСКА има нужда от раздвижване, за да се сработят различните чаркове. Ако ставаше иначе, то всеки богат клуб можеше да си набави готов и разработен състав и да стане шампион. Но това не е конструктор или електронна игра, а сбор от хора.

Продължаваме с куп похвали. За нашите любимци от Берое вече сме наясно. Те са хитът. Локомотив Пд пък показа завиден инат да се пребори с редица трудностти и във възможно най-тежката си серия натрупа точки, с които може да е горд и спокоен. Ясен Петров вече се чуства толкова уютно на “Лаута”, колкото китаец в „Илиенци”. Не така стоят нещата с другия пловдивски тим, който по пътя към „Българска армия” в следващия кръг, слиза все по-надолу, което допълнително прави кефа на феновете на „смърфовете” пълен.

Славия и Локо Сф пакетираха софийското каре на върха, като „железничарите” дори са на две точки от Левски с предстоящ мач в „Надежда”. Електричката пък показва все по-завиден КПД на „Овча купел”, този път вкарвайки два гола за седем минути.

За Литекс пък вече сериозно няма какво да се каже. Жалко!