Събитията около ЦСКА продължават да са изключително динамични и пълни с резки завои. "Червената" част от аудиторията изпадна в еуфория по темата "Васил Божков". Присъдата се сменя постоянно.

Вчера ЦСКА беше в А окръжна, а днес е в групите на Лига Европа с лиценза на четвъртия Литекс и солиден бюджет. След срещата при Божков бившото пресаташе на клуба Иван Ченчев заяви: "ЦСКА ще очаква помощ от БФС и държавата за оставането си в А група".

Преди няколко седмици друг забъркан със спасението на ЦСКА също се хвана за държавата. Собственикът на Литекс Гриша Ганчев отбеляза пред колегите от "Труд": "Ако държавата не е против, всичко ще се случи много, много бързо." Тези думи на бизнесмена са по отношение на прекръстването на Литекс.

"Оранжевите" ще започнат да се наричат ЦСКА. Това е най-актуалната версия. План А, както обичат да го наричат журналистите, които отразяват събитията при "червените". Естествено има и план Б, а може да съществува и план В. Средата е динамична и прогнозите са рискови. 

Въпросът е за държавната подкрепа, за ролята на тези, които явно дават "зелена светлина", за каквото и да е в спорта. Факт е, че тя трябва да помага на футбола. Трябва да асистира и на други сфери в бедната ни държавица. Номерът е да се прави законно, да се спазват някакви морални ценности. 

Държавата отдавна можеше да е ударила едно здраво рамо на всички клубове. Наложително бе да се намери формула за облекчаване на данъците за тези, които инвестират в спорта. Държавата беше длъжна да изгради поне по едно игрище на отборите, което да бъде ползвано от юношеските им школи.

По силите ѝ е да създаде подходяща среда за чужди компании, които да наливат средства в българския спорт. Ако нещичко беше направено в името на футбола през последните десетилетия, Васил Божков най-вероятно нямаше да се връща на "Армията", защото просто щеше да си е там. 

Чудесно е, че има воля да се помогне на ЦСКА, но какво става с Литекс, ако се осъществи план А? Къде отиват задълженията към НАП? Това са 11 милиона, които трябва да влязат рано или късно в държавната хазна.

Каква ще е реакцията на другите клубове, които имат споразумения и плащат своите данъчни задължения? И на тях ли държавата ще позволи да търсят "вратички". Тогава как ще реагират останалите хора, които въобще не се интересуват от спорт и футбол, но пък са изрядни платци?

Между другото, какво ли става с Локомотив София, който според спортните резултати се класира в Европа. За тях помощ ще има ли? Нали бронзовият медалист също е от тази държава...

Помощ трябва да има, но нека не е криворазбрана.