Централният защитник на Лудогорец Козмин Моци се превърна в нарицателно на европейските успехи на отбора този сезон.

Моци стана герой, когато вкара, а после хвана дузпи на Стяуа. Той получи и изключително признание, след като собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев взе решение да кръсти първата нова трибуна на стадион „Лудогорец Арена“ на негово име.

Моци даде интервю за Гонг в края на подготовката на тима за новия сезон.

- Козмин, на колко процента отборът е готов да влезе в първенството?

- Ние направихме добър подготвителен лагер. Подготвени сме, ако не на 100%, то на 99% сме готови за шампионата. В Турция също имахме добра подготовка и тук – също. Изиграхме добри мачове срещу силни отбори и вярвам, че играхме добре, а и вие можете да го кажете.

- Какви изводи можете да си направите от контролите, които изиграхте?

- Играхме само силни мачове и спечелихме почти всички. По мое мнение това е добър старт. Направихме равен с Днипро, който е един много добър отбор от Украйна. Имахме и е един лош двубой срещу Унион Берлин. Беше ни трудно, защото беше след почивка и след пътуването до тук. Но по мое мнение направихме два много добри лагера, с добри тренировки и добри мачове.

- Кой е фаворит в първенството? ЦСКА е водач, но вие сте на три точки след тях. Ще успеете ли да станете шампиони?

- Вярвам, че ние сме фаворити, въпреки че сега сме на второ място. Фаворити сме, защото имаме добър отбор, добър екип, както и добър треньор. Всички тук е на високо ниво.

- Ще липсват ли мачовете в Шампионска лига сега по време на мачовете от първенството? Тази тръпка, която имаше?

- Да, затова се борим да спечелим първенството отново и да играем отново в Шампионската лига. Това е най-хубавото за един футболист и един отбор – да играе в най-голямото клубно състезание.

- Може ли да се каже, че мислите бяха насочени към Шампионската лига и затова загубихте точки в А група?

- Да, загубихме някои важни точки, но нали знаете, че когато отбор от България играе след толкова години в Шампионската лига, е нормално да сложи именно Шампионската лига на първо място. Но ние сме уверени, че ще наваксаме точките и ще бъдем шампиони отново. Беше трудно, защото миналата година играхме може би около 30 мача повече от другите български отбори. Просто беше по-трудно.

- Омръзна ли ти да даваш интервюта след мача срещу Стяуа? Изживя ли го вече този момент?

- Ами говорих прекалено много след този мач. Може би месец - два след това някой ми се обаждаше и искаше да говори с мен. Но това хубаво, защото знам, че нашият отбор Лудогорец осъзна нещо много важно.

- Кажи някоя интересна случка в тези няколко месеца да ти се е случила след този мач?

- Няма нищо интересно. Беше приятно, защото мои приятели и бивши колеги от Румъния ми се обаждаха и ме поздравяваха. Пожелаваха ми късмет. Може би бяха по-щастливи от мен, че елиминирахме Стяуа.

- Забелязал ли си, че в Испания, а и другаде в чужбина, когато се каже Лудогорец се свързва с твоето име?

- Не, не. Вярвам, че хората свързват Лудогорец с мачовете, които направихме в Шампионската лига, защото удивихме цяла Европа с мачовете, които изиграхме срещу Реал, Ливърпул.

- Следиш ли как върви строежът на трибуна „Моци“? Кога ще бъде готова? Харесва ли ти?

- Ами разбрах, че е почти готова. Чакам да я видя готова и със сигурност ще е интересен момент.

- Може ли да се каже, че си легенда на Лудогорец?

- Не. Всички в този клуб, като започнем с играчите и стигнем до треньора, абсолютно всички сме легенди, защото никои не осъзнаваше, какво осъществихме.

- Имаш ли всички фланелки с твоя лик, които бяха пуснати на пазара, след влизането в Шампионската лига?

- Не. Имам няколко фланелки, но почти всички, които имам, ги давам на приятели, защото всичките ми приятели искат такива фланелки.

- Забелязахме, че след този мач ти започна да изпълняваш дузпите в Лудогорец. Ти ли ще си избор номер 1 на Георги Дерменджиев за това?

- Това не беше след това, а и преди това, треньорът ме избираше да изпълнявам дузпи. Надявам се да не пропусна нито една дузпа и да съм първи избор за изпълнител на дузпите в отбора.

- В момента в Лудогорец няма трансфери. Нито един нов, нито един напуснал. Това плюс или минус ще бъде през новия полусезон?

- В този момент няма трансфери, защото не се нуждаем от нови играчи. Ние, както казах, сме една група от много добри състезатели. Това са най-добрите играчи в България и съм уверен, че всички ще направим най-доброто, за да спечелим шампионската титла.

- Как виждаш своето бъдеще в Лудогорец? И доколко е свързано то с Лудогорец?

- Ами не знам колко дълго ще остана. Имам договор за още две години и половина и се надявам да задържа поне същото ниво на игра тук. Надявам се в тези години да спечелим поне още три първенства.

- Реално, постигна най-големите си успехи в Лудогорец в твоята кариера. Виждаш ли един мач между Лудогорец и Динамо Букурещ след време, след години, като твой бенефис?

- Да, би било хубаво, когато спра с футбола да има такъв мач между Лудогорец и Динамо.

- Прави впечатление, че доста добре се справяш с българския език. Много чужденци не си правят труда да го учат. Каква беше твоята идея да научиш и български?

- Когато отидеш в различна държава и клуб, е хубаво да опиташ да научиш местния език колкото можеш. За мен в началото беше трудно, но благодарение и на приятели, а и Станислав Генчев, който знае румънски, сега ми е много полезно.

- Ако се върнем назад към трансфера ти в Лудогорец кой изигра най-важна роля в твоето привличане тук?

- Вярвам, че най-важни са били Георги Дерменджиев и Ивайло Петев, защото те бяха треньорите, когато пристигнах. Те са ме поискали в отбора и за мен това беше стъпка напред, защото Динамо имаше проблеми, а и аз имах проблеми там и определено беше добра крачка напред за мен.

- Имало ли е момент, в който интерес към теб са имали българските грандове Левски и ЦСКА?

- Не знам за такова нещо. Имам много добър агент, който не ми е казвал нещо за интерес от някой клуб, а коментираме само, когато дойде време за подписване на договор.

- Ако се върнем към българското първенство, кои ще са най-трудните мачове за Лудогорец до края на първенството?

- Мачовете срещу всички противници бяха трудни, а и занапред ще е така, защото всички искат да победят срещу Лудогорец. Идват и дават 200%, но за мен е нормално. Всички мачове ще са тежки.

- Може ли да кажем, че нервността на Лудогорец в някои мачове може да е враг на отбора, както беше срещу ЦСКА?

- Не, по мое мнение тези мачове са недопустими във футбола. За мен, мачът с ЦСКА беше най-грозният. Всяко решение беше приемано с недоверие от съперника. Нека играем футбол и който е по-добър да победи.

- Лудогорец има ли слабо място, което трябва да засилите?

- Като всички отбори сигурно имаме и слаби страни, но в мачовете, които играем и тук, ние се опитваме да подобрим нещата. Надявам се, че занапред никой няма да успее да намери слабо място в нашия отбор.

- Преди няколко дни Марселиньо каза, че другите отбори вече познават играта на Лудогорец и затова трябва да мислите нови неща. Измислихте ли ги тези нови неща?

- Затова проведохме тези подготвителни лагери и работим върху тези неща. Но е трудно да играеш срещу отбор, който се брани 90 минути и е прибран до 30-ия метър, но ще се опитаме да намерим различни варианти, да бележим голове и да печелим.

- В Лудогорец работи с трима треньори. Толкова ли са различни изискванията на всеки от тях или Лудогорец върви по един начертан път?

- Хубаво е за отбора да работи с треньори, които имат различни идеи или манталитет, защото така има повече опции.