Защитникът на ЦСКА и националния отбор по футбол Костадин Стоянов обяви, че е невинен, след като играчът бе уличен в употребата на допинг, съобщава вестник „Труд“. Защитникът е дал положителна проба след вечното дерби срещу Левски, което „червените“ спечелиха с 1:0 на 28 октомври.

„Невинен съм! Нищо не съм вземал, нищо не съм използвал на своя глава”, отсече Стоянов, който вчера беше заедно с лекаря на “червените” д-р Милчо Крайнов на стадион “Българска армия”.

“В пробата на Косьо има метилхексанамин“, обясни лекарят пред „Труд“. „ Това е дериват. Съдържа се в много медикаменти, хранителни добавки. До 2010 година въобще не е бил в листата на забранените неща. Метилхексанаминът притиска съдовете и на места, където има отток, може да мине по-бързо. Но това вещество може повече да попречи, отколкото да помогне на спортист.”

“Не съм взимал медикаменти или хранителни добавки - продължи Стоянов. - Говорих със специалист по допинг и той също заяви, че такова нещо не може да ми помогне. Въобще не мисля за наказание. Невинен съм и съм сигурен, че това ще се докаже.”

Спортният директор на ЦСКА Драголюб Симонович защити Стоянов. “Говорих с д-р Попов, шефа на антидопинговата комисия, и в четвъртък Косьо, д-р Крайнов и авдокат на ЦСКА ще бъдат изслушани - обясни Дуци. - ЦСКА вярва в невинността на Стоянов. Клубът ще защити и честта си, и футболиста си. Искаме да се отвори втората “Б” проба. И се надяваме, че наистина е станала грешка.

От два дни проучваме, разследваме и не можем да намерим отговор защо пробата е положителна.”

С метилхексанамин беше уличен футболистът на “Манчестър Сити” Коло Туре. Защитникът вземал от хапчетата за отслабване на жена си.

Има ли наказание за Стоянов, ЦСКА ще го обжалва със сигурност. Световната практиката сочи, че почти винаги при подобни случаи санкцията се намалява.

След вечното дерби от Левски са проверени Симеон Райков и Сьорд Арс и техните проби са отрицателни.