Четири месеца след първия път отново влиза на сесия на Общинския съвет в Разград докладната записка за откриване на процедура за отдаване на концесия на стадион "Лудогорец Арена", съобщава dariknews.bg.

В края на февруари и през март предложението на кмета на Разград д-р Валентин Василев предизвика криза в отношенията на местната управа с футболния клуб, който в момента ползва спортното съоръжение въз основа на договор за публично-частно партньорство.

От Лудогорец дори заплашиха, че ще преместят домакинските мачове на мъжкия отбор в друг град. Последва и гражданско недоволство, което доведе до оттегляне на докладната записка с цел преработването й,  повторно съгласуване с 5 министерства и отново внасяне на сесия във вид, който удовлетворява и двете страни.

В новия вариант има видими различия относно параметрите на концесията. Продължителността й е отново максималната - 35 години, задължителните инвестиции пак са 18 424 341 лв., различно е обаче концесионното възнаграждение.

В първоначалния вариант се предвиждаше бъдещият концесионер да плаща ежегодно твърдя сума от 6656 лв. плюс 0,5% от нетните приходи от продажби, което понятие не беше формулирано ясно според Лудогорец.

Вариантът, който ще бъде обсъден на сесия в края на юни, предвижда еднократно концесионно плащане към момента на подписване на договора в размер на 10 000 лева, а всяка година концесионна такса от 13 961 лв. без ДДС.

През следващата седмица докладната ще бъде обсъдена на заседанията на постоянните комисии към Общински съвет-Разград, а на 28 юни – на сесия на местния парламент. Ако бъде одобрена, ще бъде открита процедура за отдаване на концесия, оферти ще се приемат до 29 август, а ще бъдат отворени на 2 септември.