Концесионната такса за стадион "Лудогорец Арена" ще е минимум 6656 лв. без ДДС. Това решиха общинските съветници от две комисии към местния парламент в Разград.

В първоначалното предложение, което внесе кметът д-р Валентин Василев и което предизвика скандал с евентуалния концесионер, имаше и втори елемент от таксата – 0,5% от нетните приходи от продажби, той обаче отпадна във варианта, одобрен от съветниците от комисиите по управление на общинската собственост и по законност.

За да стартира процедурата обаче, решението трябва да бъде взето на сесия. Най-голямата група политическа група в местния парламент е на ГЕРБ – 10 човека, а повечето от съветниците от тази партия, които са и членове на двете заседавали комисии, си тръгваха един по един от дългото заседание и не участваха в гласуването по част от спорните моменти.

Общото заседание на двете комисии, което не бе предварително обявено на сайта на община Разград, продължи над 5 часа. На него присъстваха и председателят на Съвета на директорите на Лудогорец Теменуга Газдова и изпълнителният директор Ангел Петричев.

Нямаше обаче представител на администрацията, нито на ръководството на общината. След средата на заседанието след молба от съветниците към заседанието се присъедини един от юрисконсултите на местната управа. "За пръв път администрацията ни бойкотира по този начин", заяви един от най-дългогодишните съветници Стоян Димитров.

Докладната на кмета д-р Валентин Василев бе гласувана на последната сесия на Общинския съвет на 29 февруари, но мнозинството я отхвърли с указание да бъде преработена и внесена отново на заседание на Общинския съвет.

Повод за това бяха изявления на ръководството на Лудогорец, че заради спорните клаузи в концесионната документация няма да участва в процедурата и съществува вариант да премести домакинските си мачове в друг град. Създаде се си обществено напрежение, множество граждани се събраха на протест, докато се провеждаше сесията.

На днешното заседание на двете комисии повече от спорните текстове бяха редактирани. Възможността на стадиона да се организират различни мероприятия под егидата на община Разград например ще е предварително съгласувана с концесионера.

Облекчават се изискванията за стриктната отчетност, която се изискваше в първоначалния вариант, аналитично счетоводство обаче ще се води по отношение на изпълнение на инвестиционната програма и поддръжката на общинския имот.

Остава валидна паричната гаранция за експлоатация в размер на 20 000 лв., както и еднократното концесионно възнаграждение от 10 000 лв. Най-дълга бе дискусията по отношение на размера на годишната концесионна такса.

Имаше предложения да няма такса, каквото бе предложението в концесионния анализ, изготвен от варненска фирма след обществена поръчка от община Разград, имаше и вариант таксата да е 1 лв.

Гласувано обаче бе само предложението на съветниците Стоян Димитров от БСП,  Митко Ханчев и Джипо Джипов от Реформаторския блок – таксата да е минимум 6656 лв. без ДДС. От комисията по собственост то получи 9 гласа "за" и 1 "въздържал се", по-малка бе подкрепата в комисията по законност – 3 "за" и 2 "въздържал се".