Отиващата си 2009 година за пореден път доказа, че футболът и скандалите вървят ръка за ръка. А какъв по-добър пример за това от нашата мила футболна картинка, в която самата игра често пъти е в сянката на това, което се случва извън терена. А то всъщност изглежда доста по-интересно от предлаганото от футболистите по родните разорани ниви.

Ако победите се даваха не за повече голове, а за повече скандали, България със сигурност щеше да е в челото на класацията на УЕФА. Ако пък футболистите ни се раздаваха на терена толкова, колкото по нощните заведения, сигурно Левски и ЦСКА постоянно щяха да играят в Шампионската лига. Уви, реалността е друга и вместо да се радваме на успехи, гледаме кой ще се изложи повече. Некадърни ръководители, фалшиви трансфери, укрити данъци и пиянски изцепки бяха най-интересното през 2009-а в българския футбол.

Като че ли най-сериозният автогол бе дело на шампионите от Левски, които загубиха „вечното дерби” през есента заради...измислени трансфери. Четиримата футболисти на „сините” Дарко Тасевски, Живко Миланов, Юсеф Рабех и Зе Соарес бяха пратени на приятна разходка до руския град Казан, където щели да подписват договори с шампиона и участник в Шампионската лига Рубин. Е, карето не стигна до Казан, а трансферите се оказаха измама, която ръководството на „сините” не успя да усети. Тодор Батков обвини за случилото се босовете на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, но поне до момента случаят остава неизяснен.

Бразилецът Зе Соарес бе обявен за истински последовател на Фернандо Магелан, след като освен до Русия, отиде и в Украйна, където уж на 100% щеше да подпише с Металург Донецк. „Кариоката” дори се сбогува със съотборниците си и привържениците на Левски, но няколко дена по-късно бе върнат в София, отново без трансфер.

Лошото момче на Левски Юсеф Рабех също доста попътува, но не със самолет, а с кола и разбира се, както само той си знае – в нетрезво състояние в ранните часове на деня след тежък запой. Мароканецът на два пъти бе арестуван, като единият път с 1,23 промила алкохол в кръвта си катастрофира със служебен автомобил. В началото на годината пък защитникът бе отстранен от лагера в Агия Напа, заради скандал с тогавашния старши треньор Емил Велев. Всичките изцепки на Рабех обаче бяха опростени и изглежда той ще продължи да играе за Левски. Ние пък очакваме поредната му издънка или поредната условна присъда...

И за да преминем плавно към вечния враг на „сините” – ЦСКА, нека споменем за един никому неизвестен португалец, който създаде сериозни дрязги по оста „Герена” – „Българска армия”. Фелипе Да Коща, който поигра 2-3 мача за „червените”, изненадващо премина в Левски, където също не можа да се утвърди като титуляр. Португалецът все пак стана шампион, след което се прибра в родината си.

На Армията обаче имаше далеч по-големи проблеми от Да Коща. Новият старши треньор Любо Пенев все безпрецедентно решение да отстрани от отбора 9 от своите футболисти, повечето от които твърди титуляри. Причината: неспазване на режима. За да бъде екшънът пълен, голяма част от провинилите се получиха шамари и заплахи от неизвестни лица в заведение в Горубляне.

Само няколко дни по-късно обаче собственикът на ЦСКА Димитър Борисов реши да върне в състава деветимата футболисти, но без знанието на Любо Пенев. Наставникът на „червените” веднага реагира като подаде оставка, която обаче не бе приета и така Пенев продължи да води отбора.

Двама от провинилите се – Иван Иванов и Иван Караджов продължиха да блестят, но извън терена. Двамата адаши дадоха скандално интервю, в което заявиха, че „всички в ЦСКА са мишки”, с което си осигуриха дългосрочно изваждане от състава. Това не им попречи да продължат нощните си изяви по столичните заведения, с което си спечелиха единствено прободни рани. Ивановците бяха ранени с нож при скандал в близост до „Син Сити”, след като отказали да платят 5 лева за паркинг и разярен охранител извади нож срещу тях.

Любо Пенев също се забърка в още един скандал. Само ден преди мача с Фулъм в Лондон, административният съд в Бургас забрани на бившия нападател да пътува извън България заради непогасяване на банков кредит в размер на 2,3 млн. лв. Все пак треньорът успя да замине за Англия, след като от Титан предоставиха финансови гаранции пред властите. Той обаче хвана твърде късен полет и пристигна на стадион „Крейвън Котидж” едва за началото на второто полувреме, без да е наблюдавал първата част на мача.

В пловдивските отбори, които заемат последните две места във временното класиране, също бе пълно със скандали, главно по вина на „обичаните” Димитър Христолов и Галя Топалова.

При „канарчетата” нещата сякаш тръгнаха към по-добро, след като Христолов обяви, че продава клуба на италианци. В Ботев пристигнаха една дузина италиански футболисти, а за треньор бе назначен Енрико Пичони. От новите собственици обаче нямаше и следа. Няколко „големи” бизнесмени дойдоха за преговори в Пловдив и....НИЩО. След като успя да спечели дербито с Локо и още няколко точки, Пичони си подаде оставката заради липса на средства в клуба. Футболистите са на път да направят същото, след като хепиендът за Ботев за пореден път изглежда мираж.

При „смърфовете” думата заплата също бе табу, което накара много футболисти да потърсят изход в друг отбор. Галя Топалова, която пък се оказа фенка на Миньор Перник, нееднократно заявяваше, че иска да продаде отбора, но това така и не ставаше. Коко Динев най-вероятно ще купи пловдивското Локо, но все още няма нищо официално. Затова привържениците в Пловдив очакват 2010 година със свито сърце заради опасността дербито на града да се пренесе в Б група.

Проблемите с липса на заплати бяха всекидневие и в много други отбори, като Берое, който обаче въпреки това постигна добри резултати.

През 2009-а наяве излезе един факт, който се знаеше и преди, а именно – че българските отбори укриват данъци, като осигурявят скъпоплатените си футболисти на минимални заплати. Нищо ново под слънцето...

Българските съдии не останаха по назад от родните футболисти и за поредна година показаха „класата” си, въпреки обещанията на новия шеф на съдиите Димо Момиров за промяна. Ръководството на Николай Йорданов на мача Левски – Литекс и това на Станислав Ставров на срещата Черно море – Левски са само малка част от тоталните съдийски излагации, които съпътстваха футболната ни година. Все пак можехме да имаме съдия, свирил мач в Шампионската лига, но в последния момент Антон Генов бе изваден от нарядите на УЕФА заради съмнения в манипулиране на мач. Така логично дойде и уволнението на Димо Момиров в края на годината.

Във футбола на Запад от България, също имаше достатъчно скандали, които си заслужава да споменем. На първо място със сигурност е играта с ръка на Тиери Анри в баража на Франция срещу Ейре, която на практика класира „петлите” за Световното в ЮАР. Цял свят намрази нападателя за постъпката му, но в крайна сметка въпреки всички жалби и протести Франция ще играе на Мондиала, а ирландците ще трябва да наблюдават мачовете пред телевизора, както българските си колеги.

Легендата Диего Марадона отново напомни за себе си, след като след победата на Аржентина над Уругвай се изцепи към критиците си и им каза: „Да ми лапате к***!”

В Германия пък избухна скандал с манипулиране на мачове, след като прокуратурата призна, че около 200 срещи, някои от които в евротурнирите, са били манипулирани, от което криминални групи са спечелили няколко милиона евро чрез залагания. В скандала се замеси и българският Локомотив Мездра, който според медиите в Швейцария е играл симулативно в контролите си в страната на часовниците, за да спечели голяма сума. Развитието на тази тема очакваме през предстоящата година.

Друга тема намери своя край – англичанинът Майкъл Шийлдс бе пуснат на свобода от властите в родината си, въпреки доказателствата, че през юли 2005 година е ударил с камък в главата бармана Мартин Георгиев при инцидент в „Златни пясъци”.

Изминалата година не мина и без трагедии. Капитанът на Еспаньол Даниел Жарке почина, след като получи сърдечен удар по време на лагер на своя отбор. Немският национал и капитан на Хановер Роберт Енке сложи край на живота си вследствие на непрестанни депресии след смъртта на малката му дъщеричка, с което ни показа, че зад големите пари и славата, футболистите са обикновени хора със своите всекидневни проблеми.

Така изпращаме футболната 2009-а година – изпълнена с много скандали и неприятни моменти. През новата година скандали отново ще има, а ние можем единствено да се надяваме те да бъдат по-малко, а успехите на българския футбол – повече.