Докторът на Лудогорец Ивайло Якимов, подобно на разградския тим, вече също има в кариерата си хеттрик от шампионски титли. Той може да се похвали с шампионски титли с ЦСКА, Литекс и Лудогорец.

 „Аз лично не мога да разделя спечелените титли в отборите, в които съм работил. Всяка една си има своите специфики.Само мога да кажа, че трудът на медицинските екипи е един и същ независимо дали отборът става шампион, или завършва на 6-о място например. Медицинските екипи не се влияят от таблиците за класиране."

"Възстановяването след мач и възстановяването и лечението след травми е едно и също, независимо от позицията на отбора в таблицата.Всяка една титла е скъпа. Зад чисто футболните емоции, които заслужено обират футболисти,  треньори и ръководители стои също нашият труд, нашите усилия. Ето защо и трите титли са ми еднакво ценни, скъпи и мили”, коментира за спортното предаване „Морски Гонг” по Дарик Варна Ивайло Якимов.

Основната тема, по която разговаряхме с Якимов е възстановяването на футболистите и в частност тези на Лудогорец, които за изминалия сезон имат 64 мача зад гърба си.

„Да, Лудогорец изигра цели 64 мача през този сезон. Това една сериозна тема за треньори, спортни медици, а предполагам и за слушателите. Зад победите и представянето на отбора в съответния мач веднага стои едно започващо възстановяване и подготовка за следващия мач."

"Опитът ми от клубовете, където съм бил в България и чужбина ми помогна в моята работа.Тук не става само въпрос за физическото възстановяване на играчите, но и справяне и с психологическата умора. Често пъти психологическата умора е по-важен фактор от физическата.Да, наистина Лудогорец направи един рекорд в българския футбол- изиграните 64 мача.Не съм сигурен дали в Европа има отбор с повече изиграни официални мачове”, каза още Якимов.

Той даде за пример Атлетико Мадрид, който завърши сезона с 61 официални мача, Барселона с 59, а Манчестър Юнайтед с 55.

„Зад тези изиграни мачове стои една амортизация в следствие на натоварванията на футболистите. Най-много мачове в Лудогорец изиграха Марселиньо, Кайсара, Безяк, които имат от 51 до 54 мача. Пропуснатите мачове са заради картони, треньорски съобръжения и т.н."

"Ще се възползвам да споделя статистика от компютърните системи във футболната игра по отношение измината дистанция. Известно е, че най-бягащите постове във футбола са халфовете и нападателите. Марселиньо, Безяк, Дяков, Златински и Кайсара играят на позиции, които изискват изключително много движение."

"По данни от тези статистически стандрати10 процента от измината дистанция на мач е от спринтове. Това означава, че ако един футболист е избягал 10 километра по време на мач, 1 километър е в спринтове. Ясно е, че във всеки мач футболистите изминават различна дистанция, което се определя и от нивото на съперника."

"Например в мачовете с Базел - решителният бараж за влизане в Шампионска лига - Марселиньо и Златински имаха дистанция за целия мач между 12 и 13 километра, които са изминали. Ясно е за всички, че в мачове примерно срещу Пирин Гоце Делчев и Любимец, те са изминали по-малко дистанция, което се определя от нивото на съперника."

"Ако обаче за сезона слезем на възможния минимум 8 километра средно на мач, то това прави 800 метра в спринтове. При 50 мача изиграни от тях, това означава, че те са изминали  40 километра само в спринтове за целия сезон.Тук не слагаме бягането в тренировки, приятелски мачове, срещи в националните отбори."

"Представете си един опорно двигателен апарат да измине 40 километра в спринтове. Става въпрос за едно изключително натоварване. Аз съм щастлив да работя с тези момчета , с тези треньори, с т това ръководство. Професионалното отношение на всички помогна да покажем на спортната общественост и на българския футбол, това, че и в България нещата могат да се случват”, сподели Ивайло Якимов.

Той припомни, че възстановяването в спорта е съвкупност от няколко фактора. „На първо място това е физическата подготовка. Ако един футболист няма добра физическа подготовка не може да е на 100 процента готов след 3 или 4 дни."

"Другият фактор е храненето. Не става въпрос само за хранене в отборната среда, когато сме на лагери. След това бих посочил медикаментозното възстановяване и физикалното с различни средства и методи. Друг също важен фактор е психологическото състояние на всеки футболист по отделно и на отбора като цяло. Ако някой от тези фактори не е прецизиран точно, както трябва, след 4 дни футболист не може да избяга отново 12 километра на мач”.