Бившият шеф на международния отдел на ЦСКА Илия Илиев коментира за Гонг създалия се казус относно промяната на датата за първия мач на „червените” в Лига Европа.

Както е известно българският представител ще бъде домакин на ирландския Клифтънвил или хърватския Цибалия на 27 юли, а не както бе обявено по-рано на 29-ти същия месец.

Илия Илиев внесе повече яснота около промените, който в крайна сметка са направени от ръководството на европейската футболна централа само един час след тегления в петък жребий.

„Такива промени се случват често. Това е една практика на УЕФА, която се използва предимно в случаите, когато в страната, в това число за съжаление спада и България, няма достатъчно лицензирани стадиони. Във въпросния случай става дума за ЦСКА и Берое, които са заявили два стадиона в един и същи град. Тези правила могат да се приложат дори когато двата отбора домакинстват в различни градове, но разстоянието между стадионите е по-малко от 50 км.”

„В случая имаме точно такава ситуация и от УЕФА прилагат именно тези правила за промените на домакинството. Започва се от отбора, което е по-високо в класирането. В случая това е отбора на Берое Стара Загора, тъй като той е носител на Купата на страната. Берое е заявил стадион „Георги Аспарухов”, който не е негов, а на Левски. При създалата се ситуация съществува възможност при която Левски и Берое да домакинстват в едно и също време. Затова всичко се пренасочва към ЦСКА.”

Илиев припомни и случая с ЦСКА и Левски преди години, когато двата тима домакинстваха съответно на Байер Леверкузен и Оксер в един и същи ден в София.

„Тогава от двата клуба декларирахме пред УЕФА, че имаме специалното съгласие на МВР. УЕФА направи компромис тогава. Тези компромиси са възможни, но чрез изричното съгласие на органите на реда. Тогава и двата клуба си бяхме от полза и двата отбора имаха възможност да бъдат домакини в ответните си мачове.”

„По принцип веднага след жребия, към 15:00 часа работната комисия на централата обявява промените и причините и изпраща тези факсове на футболните федерации. Дълбоко се съмнявам, че този факс не е изпратен до БФС още в петък.”

„Няма как някой клуб било то Берое, Левски или ЦСКА да е предприел нещо за тези промени. Това е решение на УЕФА, категорично. Няма как да бъдат нарушени правилата. Мисля, че от ЦСКА не биха възразили да играят първия си мач в Ирландия, това обаче е невъзможно, тъй като другият местен тим Портадаун също играе своя мач тогава. Затова се стига до промяна на деня.”

„Европейските мачове би трябвало да са приоритет и националните федерации го знаят и трябва да се съобразяват с програмите на родните си първенства. Всичко опира до колегиалност и разбирателство между клубовете. Не знам дали има някакви договорки между Левски и ЦСКА, които играят в първия кръг. Всичко е въпрос на разбиране от футболния съюз. УЕФА няма да отстъпи и няма да промени нито ден, нито час, нито нищо.”