След тежкия сезон, старши треньорът на Берое Илиан Илиев е на заслужена почивка в Анталия. Въпреки това, той говори пред Beroe Online за селекционната политика и сигурното напускане на 5 титуляри от отбора, носител на Купата на страната, както и възможността шести да ги последва.

- Иво Иванов беше трансфериран в Левски. Според Вас добър ли е този трансфер и условията по него?

- За Иво със сигурност е добър, но за нас не толкова. Бяхме се разбрали с Дамян [Георгиев] да не бързаме, а и преди седмица дадохме разрешително на един мениджър да преговаря с Омония (Кипър). Там парите за клуба щяха да са доста повече, а и доколкото знам в момент, в който има преговори за продажба на даден клуб, то всички подобни сделки се спират.

- Какво е мнението Ви за случващото се в момента в отбора. На този етап 6 титулярни футболисти не е ясно дали остават в клуба? Иво Иванов, Георги Андонов, Дончо Атанасов, Боян Пейков вече напуснаха. С Писаров ситуацията не е ясна. Атанасов май е пред трансфер в Локо Сф?

- Реших да дам това интервю, не за да атакувам някого, а да има малко яснота по всички въпроси. Знам, че в последно време е доста горещо около нашия клуб, така че трябва да внеса малко яснота и да си кажа моето мнение. За случващото се с тези футболисти мога да кажа следното. Прибързаната продажба на Иво [Иванов] беше една от причините снощи с Дамян [Георгиев] да се посдърпаме. Още повече че според договора парите за Иво [Иванов] ще се преведат след 5 юли. Е, тогава защо да бързаме да продаваме един месец предварително? С Дончо Атанасов съм нямал зимата никаква предварителна договорка да го пуснем лятото. Това е било само между Дамян [Георгиев] и Дончо [Атанасов], но и аз имах договорка до лятото, но Дамян [Георгиев] дойде да говорим да остана. А и не е нормално да го "продадем" за 0 лева и след това да плащаме 30 000 лева, за да му вземем заместник. Опитах се да говоря с Дончо [Атанасов], но той ми каза, че не може да издържа така. 2-3 месеца се плаща и после по старому, а и той самия Ви го каза.

- 30 000 лв. предполагам са за трансфера на Тодор Христов от Несебър? Защото бе обявено, че Данаил Митев, който може да играе и от ляво идва като свободен агент...

- Няма значение, но не е нормално... Да продължа по предния въпрос - Боян [Пейков] го пуснахме, защото имаме договорка с Карамфил Илчев да дойде при нас, а имаме [Теодор] Скорчев и Пламен Петров. Атанас Атанасов ми обеща че остава, но трябва да подпише договор, а и е поставил условие да му се изплатят всички дължими суми (заплати, премии, премия за купата), което още не е направено, а и тези неща са отговорност на ръководството, а не моя, така че Наско чака, но никой от клуба не е говорил от 2 седмици с него.

- Нормално ли е според Вас носителят на Купата на България да обиграва футболисти на отбор, който е победил и надиграл през сезона, взимайки ги под наем?

- Аз не знам дали Генев ни е преотстъпен, защото научих от интернет, че Иво [Иванов] е подписал с Левски, а и Дамян [Георгиев] не сметна за нужно да ми каже дали има сделка и Генев влиза ли в нея, както и за колко пари е продаден.

- Пред нас Дамян Георигев каза, че сделката за Иво е 200 000 лв. и 20% от бъдещ трансфер. Сделката за Генев ще е отделна, като Левски са се съгласили за преотстъпване за 1 година, но трябва да се разберат с играча за личните му условия, което още не е факт. Но въпросът ни е по-скоро дали не беше редно този играч да бъде закупен като част от сделката, ако го желаете в отбора? Защото буквално докато говорим стана ясно, че Искрен Писаров е договорен от Локомотив Пловдив като разменна монета за Христо Златински и отива в Локомотив София. Този пример не ни ли показа, че не бива да обиграваме играчи, които трябва да връщаме?

- Вижте и аз нямах против Иво Иванов да се развива и отиде в по-голям отбор. За това се бяхме разбрали с Дамян Георгиев и самия футболист, но помолих само да се изчака малко, за да видим какво ще се случи с клуба. Представете си двойка централни защитници Иво Иванов и Ваня Дзаферович? За Генев няма проблем да играе като преотстъпен, но при преговорите задължително трябваше да се сложи клауза за закупуване. Дори и да е висока, но както ви казах аз не съм участвал в преговорите и не знам дали има такава клауза.

- До момента новите футболисти са Тодор Христов, Иван Янчев, Данаил Митев, Карамфил Илчев и Тодор Динчев. Чакаме още да подпишат Стойчо Младенов и Виктор Генев. Можем ли да заместим напускащите?

- Ще видим. По-тревожното е че сега след като се отказва на човек, който пред мен гарантира, че ще доведе тези хора, които още искаме, да имаме решение да се намерят средства, за да може да не се почувства липсата на напускащите.

- Споменахте, че сте се сдърпал с Дамян Георгиев снощи, той намекна същото. Само за трансфера на Иво ли беше всичко?

- Не. Една от причините да се скараме вчера с Дамян [Георгиев] беше и тази, че го попитах какво са решили с Управителния съвет на ветераните за турския кандидат-купувач и той ми отговори, че трябва да питат Общинския съвет. За тези трансфери защо не се допита до същия този Общински съвет, а бързаме да продаваме все едно сме на борсата и цената ни пада?

- Като заговорихме за турския кандидат купувач, излезе материал, че интересът му към Берое се дължи и на Вас. Каква е точно ситуацията там? Как се стигна до неговия интерес и какво е Вашето лично мнение за него и условията, които предлага?

- С мен се свърза Иван Христов, който е мениджър. Срещнах ги с Ивко Ганчев и той каза, че говорим за много сериозен човек. Чак тогава говорих с Дамян [Георгиев] да се видят. За мен няма проблем от къде ще са парите и дали ще бъде турския бизнесмен, но който е присъствал на първата пресконференция януари тази година много вероятно е чул същите думи за спонсори. Няма лошо, но ги чакахме цяла година и не ги дочакваме. Евала за усилията на Дамян [Георгиев], но идва момент, в който трябва да кажеш: "Хора направих всичко, но това е положението."

- Клубът на ветераните, който е собственик на Берое, вчера прехвърли топката за решението за турския инвеститор на Общината. Според Вас нормално ли е тя да взима такова решение предвид факта, че градът е разделен заради типично българска ксенофобия? Кой трябва да носи отговорност за отбора - собственикът или обществеността?

- Това е една от причините да поискам да дам интервю. Не знам защо се говори за разделение в града, ако дойде този човек. Имаме примерите от света, където големи отбори са собственост на араби, тайландци, евреи и т.н. В тази финансова криза да дойде човек и да предложи пари, за да може отбора до 2 години да се бори за нещо по-голямо в първенството не е обичайно. Не бях се виждал с този човек до снощи, когато като разбра, че сме в Анталия с Ивко Ганчев взе самолета в 22 часа и дойде да ни каже вижданията си за отбора. Не ни говори как ще се опита да ни направи шампиони, а първите му думи бяха за школата и това да се развиват децата, защото сега можем да вържем нещата още един сезон, но за децата пак нищо няма да остане. За решенето на ветераните какво да кажа? Надявам се да са така активни и когато се търсят пари за отбора.

- Преди малко в интервю за Beroe Online Дамян Георгиев обяви, че осигуреният бюджет е 1,5 - 2 млн. лв. към момента. Много или малко са тези пари и с Вас за същите суми ли е говорено? Според него около 1 млн. лв. ще дойдат от спонсори... Спомена, че три национални фирми проявяват интерес към отбора и е въпрос на време договорите да станат факт.

- Аз не съм сигурен, че сме осигурили такъв бюджет. Човекът, който ме убеди да остана е Митко Динев, който преди пресконференцията в общината ми обеща че ще намери 1 милион от бизнеса, но преди 2 дни ми каза. че той единствен може да даде 100 000 лева и никой друг няма да даде пари. Зимата също се обещаваха много неща, но видяхте какъв беше резултатът - телевизионни права, Булсатком, билети и почти нищо повече?

- Да предположим, че ги имаме тези пари, какво може да си позволи Берое като футболисти? И след като според ръководството няма дългове или по-точно те ще бъдат покрити от последния транш за ТВ права, означава ли, че с парите от трансфера на Иво Иванов може да се разполага за трансфери на играчи?

- Идва Лига Европа. Забелязали сте, че ни напуснаха 5-6 титуляри и взимаме момчета от втора лига. Не сме взели нито един футболист, от тези които исках в началото - Дзаферович, Списич, Влади Златинов... И защо? Защото не можем да си ги позволим, защото нямаме финансови средства и защото тези спонсори, които обещаваме преди всяко начало на сезона ги няма. А и ако имаме 2 милиона осигурен бюджет, защо бързаме да подаряваме или продаваме на цената на луксозен автомобил най-добрите си футболисти?

- Чувствате ли се излъган?

- Излъган от какво? Аз и екипът ми сме хора, които нямаме проблеми да работим във всякакви ситуации, но лошото е, че вместо да надграждаме ние ще започнем всичко от начало. Добре, че Петър Костадинов, Диан Генчев и Слави Жеков са на възраст. Иначе и те сега можеха да са някъде другаде, въпреки спонсорите които имаме.

- Предвид факта, че отбора на практика се напусна от титулярите бихте ли отделил още две години, за да изградите нов силен отбор, при смяна на собствеността и ясна финансова политика за следващите 5 години?

- Вижте, в Стара Загора съм видял и 2 и 200. Знам, че като има трудни моменти аз ще съм виновен затова, че ни напуснаха тези хора и отбора е загубил даден мач, но аз и моя екип си носим кръста от "Б" група и с мълчание и работа успяхме. За граденето на отбор не се притеснявам, а за финансовата яснота, която липсва.

- За да успокоим феновете: оставате ли в Берое, въпреки всичко което се случи и се случва след последната пресконференция в общината на 28.05.2010? Взехте емоционално решение тогава, сега няколко дни след това съжалявате ли за него?

- Да, взех го емоционално, но Митко Динев повлия, а и обстановката беше такава. Но в никакъв случай не съжалявам, защото исках пак да изживея незабравимите мигове с нашата публика от мачовете с Литекс, ЦСКА, полуфинала, финала. Съжалявам за последните неща, които се случват и вместо сега да мислим за по-позитивни неща ние пак се връщаме месеци назад във времето и години в манталитета си и заприличваме на щрауси, които са си заровили главите в пясъка не искащи да виждат глобализацията на света около нас.

- Нещо, което не Ви попитах, а искате да споделите в този момент?

- Искам само да кажа на нашите фенове да са винаги обединени и ако искат отбора им да върви нагоре, да го подкрепят и да мислят със собствените си глави.