Нападателят на ЦСКА Янис Зику призна, че за първи път вкарва три гола в кариерата си на футболист. Това стана по време на двубоя с Миньор Перник, а ЦСКА спечели с 3:1. Постижението на Зику го направи и футболист на 13-тия кръг в българското футболно първенство. „Много пъти съм вкарвал два гола, но никога 3. Това е така, защото не играя като типичен нападател. За мен голмайсторския приз в първенството е на второ място. Първо искам да спечелим първенството и да играя с ЦСКА в Шампионската лига”, каза Зику.

Румънецът заяви, че не усеща напрежение в отбора след треньорската смяна. „Не усещам напрежение, имам голям опит в моя живот, бил съм в много отбори и това се случва навсякъде да се сменят треньори. Аз тренирам все по-добре, говоря за себе си, трябва да питате другите”, каза Зику.

Нападателят разкри, че договорът му с ЦСКА е до 2014 година. „Моят договор е до 2014 година с ЦСКА. Не мога да говоря какво ще се случи утре и какво ще се случи през зимата. Договорът ми е за 3 години и е нормално да говоря за бъдещето си в ЦСКА”, заяви Янис Зику.

Футболистът коментира и загубата на точки във Враца след победата над Левски. „Често се случва след победа в дербито да последва отпускане в големите отбори. Така се случи и с нас във Враца. А и теренът беше много лош и това изравни класите на двата отбора. Такъв е футбола. Само за 3 дни може да се смени мнението на медиите и на феновете”, заяви румънецът.

На въпрос за напрежение между него и Жуниор Мораес свързан с изпълненията на дузпите, Зику заяви: „Той се чувстваше добре. Искаше да вкара, взе топката и изпълни дузпата. Пропусна, но това може да се случи на всеки. Няма проблеми. Преди мач треньорът казва кой ще бие дузпите. Можете да питате треньора кой е пръв да бие дузпите. Ако сложиш един-двама души преди мач, но някой вземе топката в мача, не може да направиш нищо, той иска да стреля и ще стреля. За мен това не е проблем, всеки иска да вкара и да помогне на отбора. Ако се случи да сгреши няма проблем. Като отбор и като приятели излизаме да спечелим всеки мач”, каза Зику.

Той коментира и бъдещия съперник на „червените” в първенството Литекс. „Говорих с Тошко Янчев за Литекс, той ми каза, че са много добър отбор. В мач за Суперкупата играх срещу Литекс, но тогава те играха с играчи, които не са титуляри. Сега ще е друг мач, ще играем на стадиона на Литекс. Надявам се да победим, защото после имаме много важен мач у дома срещу Лудогорец. По мое мнение трябва да вземем 6 точки от тези 2 мача”, допълни още звездата на „червените”.

Румънецът бе запитан дали знае какво значи за българския футбол датата 17 ноември. „Единствено мога да кажа, че познавам Емил Костадинов, той беше много добър играч. Бях млад, когато той играеше. Знам целия отбор на България от този период”, заяви Зику.

Относно инициативата на ЦСКА за учредяване на Източно-европейската футболна лига Зику заяви: „Не знам какво е мнението в другите страни, за мен е важно да имам повече мачове да играя, ако УЕФА реши да има този турнир, за мен ще бъде по-добре. Сега аз съм футболист и не мисля за другите проблеми, които не са мои. Ако съм в администрацията ще говоря за това след 4-5 години”.