Гриша Ганчев даде ексклузивно интервю за агенция БЛИЦ, в което коментира най-горещата тема в последните дни, седмици, та и месеци – съдбата на ЦСКА. Бизнесменът се срещна с представител на медията, който разкри, че е бил посрещнат в кабинета на Ганчев заедно с Юлиян Инджов и евентуалния нов треньор на „червените”.  Името на специалиста обаче остава забулено в тайна, засега.  

- Г-н Ганчев, как ще коментирате последните събития в ЦСКА, след като се застъпихте за клуба пред Изпълкома?

- Това нещо, което се случи с ЦСКА и Локомотив (София), е най-голямото престъпление спрямо българския спорт в последните 70 годни. Не им беше даден никакъв шанс да погасят частично или цялостно задълженията си към фиска и другите кредитори. При положение, че футболният съюз е с оторизиран от УЕФА лицензионен режим от 8 години и през всичките тези години се направиха толкова много компромиси, тези два клуба бяха брутално изхвърлени от вътрешното първенство, без да им бъде даден шанс да погасят частично или преструктурират задълженията си и да продължат участието си в първенството. Питам аз, след като закриваме две от най-реномираните школи в България, ние, като футболен съюз, за развитието на българския футбол ли работим или за неговото заличаване?

- Според вас какви мерки трябва да се предприемат за спасението на ЦСКА?

- След като вече има издадена присъда, българският футболен съюз трябва адекватно да се произнесе по казуса. ЦСКА има собственик и той се казва г-н Инджов и след като по правилата няма шанс за нищо друго, то отборът трябва да започне участието си от В група. Понеже чета, че има голямо разделение между привържениците и симпатизантите на отбора, искам да кажа, че г-н Инджов ме е поканил за съдружник и аз ще приема заедно да възстановим името, марката и славата на този велик клуб. За да няма напрежение между привържениците, ние ще започнем участието си от „В” група, като запазим старото дружество с прилежащите му титли и успехи, без да се сливаме или обединяваме с друг отбор. Дори днес сме пуснали запитване към БФС дали е възможно да стартираме директно от Б група. Сигурно е, че ще направим силен екип, в който ще влязат доказали се професионалисти, няколко опитни играчи и едни от най-добрите млади български футболисти, които ще са гръбнакът на юношеските и младежки национални отбори.

- А как ще коментирате казуса с базите...

- Нека да спрат спекулациите! Не ни трябват нито концесии, нито каквото и да било от базите. Те са изключителна държавна собственост и според нас такива трябва да си останат. Нека Министерството на спорта определи размера на наема, който ние като клуб ще си плащаме на държавата. Естествено, ще създадем нормални условия за работа и подготовка за младите ни играчи.

- Откога ще стартира този ваш проект?

- Днес, 24 юни, постигнахме договорка и си стиснахме ръцете със собственика на ЦСКА, г-н Инджов.

- Споменахте, че клубът запазва своята автентичност с многобройните купи, титли и богата история. А какво ще се случи с прословутите дългове на клуба?

- Ще дойде и техният ред.

- Какъв ще бъде спортно-техническия екип на ЦСКА?

- Ще бъде възможно най-добрият, който е на футболния пазар в момента. Искам интелигентни, подготвени хора, които са на 100% професионалисти. Тези хора трябва да дадат едно ново лице на ЦСКА, без скандали, без заигравки, без участие в разни схеми. Хора достойни и почтени пред обществото, защото ЦСКА е само спорт и спорт и нищо друго.

- Бихте ли казали какъв ще е размерът на бюджета?

- Бюджетът ще е достатъчен, за да се чувстват ръководителите, служителите и играчите комфортно и с необходимото самочувствие, като всички данъци по работните заплати ще бъдат плащани ежемесечно.

- Запазвате ли вашия статут в ПФК Литекс?

- Литекс е доказана марка в българския футбол през последните 19 години и той ще остане такава. Фирмата собственик на отбора няма нищо общо с мен, юридически не сме свързани от година и половина. Литекс има нови собственици и, както виждате, много добре си вършат работата. Очаквам да направят отлично представяне в европейските клубни турнири и следващото първенство да се борят за шампионската титла на България. Моето семейство, за разлика от мен, не са цесекари - те винаги ще си останат оранжеви. А аз ще съм и от двата отбора. Ако е грях, то признат грях, е половин грях.