Агентът Георги Градев разпространи отворено писмо до медиите и изпълнителни директор на БФС Борислав Попов, относно случая със спорния футболист Абел Анисе, което публикуваме без редакторска намеса:

 

Уважаеми г-н Б. Попов,

 

На 13.03. ПФК ЦСКА направи валидно искане за издаване на международен трансферен сертификат на футболиста Анисе в системата на ФИФА, което БФС е длъжен да оторизира незабавно, за да продължи процесът. Обаче Вие лично сте разпоредили да не се оторизира искането от БФС. Съмнявам се това да е Ваше еднолично решение. По-скоро смятам, че Ви е заповядано да престъпите правилата от определени хора от ИК на БФС (Лечков, Фурнаджиев и др.) по същия начин, по който Лечков Ви нареди да не картотекирате Илия Илиев в Славия през зимата на 2010 г. Ако наистина е така, както предполагам, как може да се оставяте да Ви се налагат по този изключително грозен, безпардонен и незаконен начин? Кой е изпълнителният директор на БФС, г-н Попов – Вие или те? Човек има само името си, и само то остава след него. С какво име искате да Ви запомнят хората, г-н Попов? Запазете достойнството си и разпоредете оторизиране на искането на ПФК ЦСКА за издаване на сертификат на Анисе незабавно. Ако Ви „натискат“ отгоре, подайте оставка и обяснете мотивите за това на пресконференция. Хората имат право да знаят какво става в БФС и кой командва пародията, пардон – парада.

 

Призовавам Ви да излезете публично и да обясните на милионите фенове на ЦСКА защо БФС отказва да изпълни задължението си да оторизира искането за издаване на сертификат на Анисе в системата на ФИФА.

 

Ако БФС не оторизира искането за издаване на сертификат на Анисе до понеделник сутринта, ще следва жалба от ПФК ЦСКА до ФИФА. Глобата за БФС ще е поне 40 000 евро. Освен това БФС индиректно ще признае, че има натиск от определени хора в ИК на БФС Анисе да не бъде картотекиран в ЦСКА.

 

И накрая използвам случая да Ви напомня за FIFA Standard Electoral Code, който е задължителен за БФС. Не направи ли БФС редовен конгрес до края м. юли, на който да се гласува съставът на изборната комисия за предстоящите избори на президент на БФС (които трябва да се проведат до края на м. януари 2013 г.), лично аз ще пиша до ФИФА всеки ден от 01.08. нататък, за да ги сезирам за това грубо нарушение на Изборния кодекс на ФИФА от страна на БФС и да настоявам за намесата на ФИФА. Напомням Ви, че в такъв случай ФИФА има право да назначи служебна администрация в БФС до провеждането на нов вот, съгласно императивните правила на Изборния кодекс на ФИФА.

 

Благодаря Ви за вниманието и за това, че ще изпълните служебните си задължения на изпълнителен директор на БФС.

 

С уважение,

Георги Градев